Skocz do zawartości
maydayq

Serwer Pasywnie Chłodzony

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Właśnie jestem zmuszony zbudować kompa, który bedzie służył jako serwer. Bedzie właczony 24/7/365 więc priorytetem jest cisza. W grę wchodzi więc tylko chłodznie pasywne. Myślałem nad czymś pokroju PIII 966 MHz ale niestety potrzebuję 1 giga ramu a z tego co wiem sdr'y sa tylko w kościach 128 mb :? Majątku też nie mam żeby kupic jakiegos semprona 64 :mur: Głównie chodzi mi o ten giga ramu, port agp 4x i conajmniej 2 porty pci i 2 kanały ata (badź tez sata ale to nie konieczne). Do wydania mam 300 pln :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko sprostuje ze wystepuja sdr'y w kosciach po 256 mb tez. Sam takie mialem.

edit: o, prosze http://allegro.pl/item124351248_tylko_u_na...33_wroclaw.html

edit 2:

popatrzylem i sa tez 512mb http://allegro.pl/item125627987_512mb_pc13..._bialystok.html

Edytowane przez Errorx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, 300 zł i komp z 1gb ramu, a potrzebujesz jeszcze do tego grafe, mobo i inne takie?? Mozesz kupic cos na socket A.

Mam pare czesci na sA, jak cos to pisz na PW.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musi być koniecznie ale dobrze by było :) Myślałem nad takim czymś

klik

jako podstawe. Do tego 2x256 sdr'ów, bude jakas za 30 zł, fortrona za 50 zł i już bedzie. Tylko czy taki zestaw będzie długo trzymał czy padnie po np. miesiącu ?

Edytowane przez asdat0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko sprostuje ze wystepuja sdr'y w kosciach po 256 mb tez. Sam takie mialem.

edit: o, prosze http://allegro.pl/item124351248_tylko_u_na...33_wroclaw.html

edit 2:

popatrzylem i sa tez 512mb http://allegro.pl/item125627987_512mb_pc13..._bialystok.html

to cie sprostuje byly tez 1gb sdram pc133

http://www.swistak.pl/aukcje/1586377,Cruci...-wa.html#a_foto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myslisz ze jak dasz procek 1ghz to neo bedzie szybciej chodzic ?

jeden wielki lol :P

do dzielenia neo penitum 100 to i tak juz za duzo... jak dobrze skonfigurujesz system (do neo np leaf) to obciazenie procka wynosi maxymalnie do 5%... ( i to przy odpalonym serwerze www, ftp i poczcie...)

no chyba ze bedzie ten sprzet robil cos ponad dzielenie neo... to wtedy moze i warto... ale w przeciwnym wypadku dawanie tak "mocnego sprzetu" jest niezbyt madre...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadałem proste pytanie na które oczekiwałem prostej i konkretnej odpowiedzi. Ale każdy musi coś od sibie dołożyć. Jak myślicie że każdy kto zada pytanie w tym dziale pytanie to kompletny amator kompa i netu to się mylicie. Gdybym potrzebował tylko do dzielenia neta to bym brał P133. Ale skoro pisze że potrzebuje P3 933 to znaczy, że będe wiecej robił. Żenada. To już się prędzej z dzieckiem 5 letnim idzie dogadać niż z wami :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlopie piszesz w pierwszym poscie ze wydaje Ci sie ze SDRy byly tylko w kosciach 128 mb. Poziom wiedzy powiedzmy amatorski. Plus myslenia niewiele bo to moglbys nawet na allegro sprawdzic, zwlaszcza ze ponoc szukasz czesc to kompa. Wymagasz od nas zebysmy Ci podali konfiguracje do 300 zl zanim sam na allegro zajrzales?

A na pytanie do czego serwer odpisales, ze do dzielenia neostrady. Ani wzmianki o innych zastosowaniach.

Wiec moze zamiast najezdzac na nas zastanow sie kto tu zachowuje sie jak dziecko :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako serwer www/php/mysql/samba/ftp wystarczy PII ~ 500Mhz z 256MB ramu. Neostradą nie obciążysz go tak żeby nie wyrobił (szczególnie że masz zmienny IP więc żadnej strony na tym nie postawisz). Klient p2p też nie będzie go w stanie zmulić. Żeby nie było że gadam na sucho to dodam że sam mam taki serwerek na PII 350Mhz.

Imo nie ma co pakować 1GB ramu do kompa z prockiem <=1Ghz, bo i tak się tego ramu nie wykorzysta w sensowny sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako serwer www/php/mysql/ftp, dzielenie lacza i emule chodzil (teraz jest ofiara moich modyfikacji :> ) moj Tyan z podpisu i nie bylo mozliwosci by go zajezdzic. A dzieli znacznie lepsze lacze niz neo.

Co do ladowania 1GB ramu do procesora ponizej 1Ghz ta sa zadania przy ktorych to ma sens. Zwlaszcza pod linuksem ktory potrafi chyba kazda ilosc pamieci zaprzac do pracy ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie serwer ma 512ramu i procek celerona 1.1GHz - rozdziela 4 łącza na 180 ludzików i nie ma najmniejszych problemów z wydajnością. Dlatego śmiem sądzić, że takie P3 500MHz styknie Ci spokojnie. Taki procek z płytą na jakimś intelu znajdziesz na allegro bez problemu i to z pasywnym chłodzeniu. Polecam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi