Skocz do zawartości
homzik

Maty Wygluszajace - Ktore Wybrac? A Moze Zadne Bo Nic Nie Daja?:)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Cos mi tam swiszczy w kompie (pewnie wszystko po trochu, konfiguracja kompa w sygnaturce) i w zwiazku z tym zamierzam kupic obudowe Thermaltake Swing (wieksza mi sie nie zmiesci, a coolermastery centurion mi sie nie podobaja) i wytlumic ja za pomoca jakichs mat. Nie wiem tylko co lepiej wybrac:

Be Quiet Noise Absorber Kit

Noiseblocker Evo

Noiseblocker Evo Flat

Noiseblocker Evolution EQ Platinum

Tylko czy Noiseblocker nie przeraklamowany? Cena to nie wszystko w koncu...

Akasy, Coolteka czy Spire nie chce bo podobno szit:)

Slyszalem tez opinie, ze zastosowanie maty nic nie daje... Moze ktos potwierdzic lub zaprzeczyc? Ogolnie prosilbym o rozne opinie

I w jak duzym stopniu maty wplywaja na wzrost temperatury?

Podejrzewam, ze swiszczec moga mi tylko grafika (choc jest tam w koncu Zalman VF700-Al) i chipset na DFI... Ale jakbym zmienil to na odpowiednio VF900-Cu i Thermalright HR-05-SLI to chyba i tak bedzie gorzej niz po zastosowaniu mat? W sumie to moglbym zastosowac i maty i 2xFander 120mm + VF900-Cu + Thermalright - tylko czy jest sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date='15 wrz 2006, 14:42' post='2318589']

Ja bym się zdecydował na zwykłe maty bitumiczne APP z allegro. O wiele tańsze są. U mnie była poprawa po wyłożeniu nimi kompa. Poszły 3 arkusze 50x25 cm.

tylko ze te maty tłumią tylko drgania

a np. be quaiety mają dwie warstwy jedna do tłumienia drgań a pianka do szumu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam piankę. Mój komputer wyciszyła :) A cena tez lepsza niż "jakieś maty" :) A drgania też tłumi :)

Pozdro

Edit

Wybacz KAMIL ale cos kejbord sie psuje :mur:

Edytowane przez banditos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam 2318841[/snapback]

a jak kwestia temperatur ?? zmienia się coś ??

juz było wiele razy poruszane że jest minimalna

u mnie jest nawet tyle samo na procu przy zamknietej budzie co przy otwartej

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pianka + mata bitumiczna to nie jest zla rzecz, zdecydowanie dziala. Warunek jest jednak taki zeby gabka byla dosc gruba (nie taka jak ta z linka allegro, ktora jest normalnie sprzedwawana hurtem do pakowania paczek, a handluja tym jakby to byla super pianka akustyczna), tylko grubsza. Np:

http://allegro.pl/item127923047_pianka_pir...ienie_0_6m.html

Ale droga troche. Najmniejsze kawalki sa za 20zl..

Ja nabylem cos podobnego jak ta tansza psedugabka, ale grubsza i sztywniejsza (3cm).

Dołączona grafika

W polaczeniu z mata wstepne testy wskazuja na duza poprawe. Tlumi glownie dysk, bo pozatym nie za bardzo czego tlumic.

Dołączona grafika

Tu widac polaczenie maty APP z gambka na gornej pokrywie.

No i ku przestrodze, zeby nie przesadzic polecam ten temat :) :

:arrow: http://forums.silentpcreview.com/viewtopic...ghlight=damping

Dołączona grafika

:lol:

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne, w sklepie budowlanym jest całą masa rzeczy które mogą przydać się w kompie, zastosowania prawie takie same jak markowe produkty, tyle ze znacznie taniej :) Praktiker rządzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy, czy autor chce "kupić i mieć", czy "podłubać i mieć". Bo jak kupić, to ja pasuję, nie znam się ni wuja kafla, wydatki na komputer ograniczam do naprawdę niezbędnego minimum i serce boli, kiedy trzeba dać 16 zł na wiatrakator (ale warto, kupiłem jeden i miałem zagwozdkę, czy działa, bo nic nie słychać. Sprawdziłem paluchem - ała, ała. Działał.) w takim lekko pedalskim, bo fioletowym (:>) pudełku. Nazwy nie pamiętam, pewnie jak zwykle kretyńska albo cyfrowo-literowa, ale jak komuś zależy, to sprawdzę i zdam relację.

I teraz serce boli jeszcze bardziej, bo zacząłem słyszeć drugi wiatrakator (do którego żadna firma się nie przyznała) i muszę kupić drugi taki za 16 pln, albowiem dat sałnd mejks aj łont tu kil sambady.

Do rzeczy, bom w offtopic wpadł jak dzik w lebiodę - do wygłuszenia puszki użyłem swego czasu takiej gąbki z mnogą ilością sutków, jak powyżej. Mat nie trenowałem, ergo mam mizerne o nich pojęcie, ale teoria i Pismo mówią, że najlepiej sprawdza się kilka warstw różnych materiałów - jedne tłumią drgania, inne pisk, inne pierdzenie i tak dalej.

Temperatura insajd podskoczyła o 2 stopnie, a komfort pracy wzrósł niepomiernie. Wykleiłem lewy bok, przód i trochę tyłu.

Aha, za tą gąbkę nie zapłaciłem ani jednego peso, bo były w nią opakowane przesyłki z DHLa. Przesyłki zostały w firmie, gąbkę spożytkowałem do innych celów niż wrzucenie do śmietnika i wielcem teraz kontent.

Mądrzy starcy z niejednego plemienia odradzają natomiast korek - kruszy się toto, inne własności też do [gluteus maximus], bo temperaturę podnosi o wiele bardziej, niż taka plebejska gąbka, a wycisza minimalnie przy tej grubości, która mieści się w komputerowej puszce. I drogi jest jak na to, co potrafi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi