Linoge Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) Jak w temacie potrzebuje czegos ogolnie dostepnego i w miare taniego by wyciszyc swoj hdd. Wydawalo mi sie ze dobrym rozwiazaniem bedzie gabka jak do ocieplania rur tylko ze wlasnie dobrze izoluje termicznie czy w przypadku gdy twardziej bedzie mial na sobie bloczek to odgrywa jakas role ?moze jakies inne materialy bydowlane ? btw maty z allegro odpadaja ze wzgledu na cene (50zl za mate do wyciszenia hdd po prostu nie dam ;] ) Bloczek to konstrukcja tradycyjna 2 plaskowniki + 2 rurki rozciete tak by woda bezposrednio obmywala plaskownik, wiadomo lut zle przewodzi cieplo :) Edytowane 17 Września 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) Jakie 50 zł? Jeden arkusz to 5,50, do tego możesz dać warstwę obojętnie jakiej pianki, gąbki i po sprawie. Jeśli będziesz mieć blok to chyba o izolację termiczną nie powinieneś się martwić. BTW: Nudzi mi się to podliczyłem i wyszło, że na wypełnienie całego pudła CD-Romana trzeba 4 arkusze, z dyskiem w środku już tylko 3. Edytowane 17 Września 2006 przez Puma[JFK] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) eh wiedzialem ze sie ktos takie znajdzie co nie umie czytac ;] przeczytaj dokladnie opis aukcji gdzie masz maty po 5zl to sa twarde maty ktore ciezko sie gnie wiec do ww zastosowania raczej odpadaja pozatym wymiary tych mat, to sa kawalki o polowe mniejsze niz zwykle :) wiec potrzeba ich okolo 4 + koszt wysylki ok 10zl :) co daje ~30zl za twarde maty ktore sie ciezko wygina :) Edytowane 17 Września 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) Słuchaj, mam te maty więc wiem o czym mówie. No i za 5,50 kupiłem maty bitumiczne 50x25 cm - jak dla mnie to wyginanie ich jest banalnie łatwe. Tak więc kto tu nie potrafi czytać, hę? No i nie rozumiem dlaczego chcesz je wyginać? Nie masz nożyczek/noża do przycięcia? :lol: Edytowane 17 Września 2006 przez Puma[JFK] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 No wlasnie problem w tym ze nie mam noza ani nozyczek a miekkie musza byc dlatego ze w w obudowie po cdiku pozostanie malo miejsca zarowno po bokach jak i z gory i z dolu, wiec musza miec mozliwosc uginanani - chyba bardziej trafne slowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 No padłem. Skoro nie będzie miejsca w CD to po co 4 maty? 1 starczy w zupełności... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Bo tak mi sie w glowie uroilo aby maxymalnie zapchac wolne miejsce w pudle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Te tanie maty APP moga sie nadac. Zeby wykleic paroma warstwami pudelko po cd, 2 arkusze najmniejsze to jeszcze moze byc za duzo. Pojawilo sie scythe bcm http://allegro.pl/item128078567_scythe_qui...za_i_chlod.html , jakby za tyle bylo to okazja, bo dosc rzadko pojawiaja sie na allegro. To bedzie dzialac znacznie lepiej, tylko kosztuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) tylko wlasnie zalezy mi na tym ze to bylo w miare tanie w ostatnim czasie sporo wydalem na kompa a potrzebuje jeszcze kase na mozliwe warunki ;] @aerial juz mam bloczek nic tylko kosmetyka wiec raczej nie ma sensu sie pakowac w takie cos Edytowane 17 Września 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 To ja się podłącze do tematu. Siedząc w świątyni dumania wpadłem na pomysł zrobienia samemu takie pudła wyciszającego włąsnie na zasadzie tego pokazywanego wyżej...w pracy mam dojście do blachy aluminiowej więc problemu nie ma. Chcę zrobić małą obudowę ściśle przylegającą do dysku, obkleic ją matami APP a potem jeszcze jedną wiekszą obudowę ,która bedzie robic za radiator. I pytanie czy te maty bitumiczne APP (również z warstwą aluminium)przewodzą w miare choc troche ciepła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) W specyfikacji mat jest napisane: # Zastosowanie mat wygłuszających: zmniejszanie wibracji i drgań # zwiększenie sztywności dużych płatów blach # Do redukcji hałasu przenikającego do wnetrza kabiny pojazdu poprzez drzwi, blachy podgłogi oraz grodzie komory silnika i bagażnika # Do redukcji hałasu przenikającego na zewnątrz pojazdu z komory silnika # Jako izolacja termiczna # Do kształtowania przestrzeni akustycznej wnętrza pojazdu. Tak więc nie liczyłbym na to. Możesz zrobić inaczej - radiatory robiące za 2 ścianki a reszta blacha aluminiowa i maty. Zobacz też na forum bo było o pudełkach bitumicznych. Edytowane 17 Września 2006 przez Puma[JFK] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...