meeron Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 (edytowane) Trochę zaradności, google nie gryzie http://www.nthelp.com/NT6/change_mac_w2k.htm http://www.google.com/search?client=opera&...-8&oe=utf-8 Ale naprawdę prosćiej zrobić to jakimś tweakerem, niż 15 minut ryć w rejestrze. a czy nie skutkuje to co nizej ? menadzer urzadzen -> klikasz prawa myszka karte sieciowa i dajesz wlasciwosci -> network address Edytowane 6 Listopada 2006 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 @meeron Tym sposobem się dowiesz jaki jest aktualny MAC, a on chce go zmienić, a nie znać ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t0ma5 Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 czy ktos moze mi powiedziec oco chodzi z tym ustawianiem pamieci 1T albo 2T i czy jak mam auto to jest roznica ?? i oco chodzi z tymi czestotliwosciami mostkow co mozna zmieniac w sumie ustawilem tak jak gdzies pisaliscie na 600Mhz ale oco chodzi ?? THX za odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 a czy nie skutkuje to co nizej ? menadzer urzadzen -> klikasz prawa myszka karte sieciowa i dajesz wlasciwosci -> network address Na zmianę MAC w ten sposób pozwala stosunkowo niewiele sieciówek (a raczej sterowników) - typowe jest to o ile mi wiadomo tylko dla realteków, a nawet nie wiem, czy wszystkich. Ale jeśli masz tam pole do wypełnienia, to pewnie zmienisz - z tym że na onboardowej sieciówce asrocka chyba się nie dało. czy ktos moze mi powiedziec oco chodzi z tym ustawianiem pamieci 1T albo 2T i czy jak mam auto to jest roznica ?? i oco chodzi z tymi czestotliwosciami mostkow co mozna zmieniac w sumie ustawilem tak jak gdzies pisaliscie na 600Mhz ale oco chodzi ?? THX za odpowiedzi Chyba zacznę dawać ZPP za takie posty. Rusz 4 litery i poszukaj, bo było n razy (n→∞) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t0ma5 Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 lol ze bylo tyle razy to sie domyslam tylko wez przelec kilka set stron i znajdz akurat jak ktos pisze o tym co i jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 szukajki nie ma ? <_< wejdź se w faq o tej płycie to sie wszystkiego dowiesz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 (edytowane) A jak dalej masz opory z szukaniem to na egieldzie jest porownanie wydajnosci 1T vs 2T, oraz roznica w wydajnosci przy roznych HT Edytowane 6 Listopada 2006 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 @meeron Tym sposobem się dowiesz jaki jest aktualny MAC, a on chce go zmienić, a nie znać ;] nie zgadzam sie z wypowiedzia 2379979[/snapback] Na zmianę MAC w ten sposób pozwala stosunkowo niewiele sieciówek (a raczej sterowników) - typowe jest to o ile mi wiadomo tylko dla realteków, a nawet nie wiem, czy wszystkich. Ale jeśli masz tam pole do wypełnienia, to pewnie zmienisz - z tym że na onboardowej sieciówce asrocka chyba się nie dało. Chyba zacznę dawać ZPP za takie posty. Rusz 4 litery i poszukaj, bo było n razy (n→∞) bardzo mozliwe ze to tylko te karty, wiele razy zmienialem maca na roznych komputerach i widocznie tam realteki byly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Zważywszy, że pewnie z 85% niezintegrowanych sieciówek na rynku SOHO to realteki - wcale by mnie to nie zdziwiło ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Wcześniej na asrocku 1T było niemożliwe a tutaj na DFI co 0.o 1T działa bez problemu, więc to nie wina kontrolera w porcku a jednak mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 no mimo wszystko DFI to DFI a ASRock to ... uwaga ... ASRock :D ! :lol2: zupełnie się różnią te 2 marki... ja sie przesiadam za rok na jesien i czekam na coś sensownego co wyjdzie do tego czasu... mam nadzieje że już ukulam na C2D :mur: aha ;) jutro sprawdze czy prawdą jest że w czarnych slotach pamięci lepiej idą :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Już kiedyś chyba była dyskusja o kolorze slotów pamięci, a ich oc. Z tego co pamiętam u niektórych lepiej się kręcą w niebieskich, a u innych w czarnych. U siebie nie zauważyłem jakiejś specjalnej róznicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Wcześniej na asrocku 1T było niemożliwe a tutaj na DFI co 0.o 1T działa bez problemu, więc to nie wina kontrolera w porcku a jednak mobo. Misiek napisz cos wiecej, czy OC proca / pamieci podskoczylo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisław Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Wcześniej na asrocku 1T było niemożliwe a tutaj na DFI co 0.o 1T działa bez problemu, więc to nie wina kontrolera w porcku a jednak mobo.To chyba zależy tylko od konkretnej sztuki. U mnie od początku pamięci lecą na 1T (2.5-3-3-7) i MB nie protestowała. A pamięci które mam nie są jakichś górnych lotów :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 (edytowane) Misiek napisz cos wiecej, czy OC proca / pamieci podskoczylo ? W trakcie testów ramy jak na razie lecą na 215Mhz 2.5-3-3-7-1T wcześniej max 210 i 2T ale to tak na początek ;) jutro się pobawię :unsure: Edytowane 6 Listopada 2006 przez misiek175 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Moje pamiątki odrazu zamontowałem w czarnych slotach i lecą na 2,3,3,6 1T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Napisz co jest na + wzgledem Asrocka, np czy sa roznice w odczycie temperatury procka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 @misiek175 jak bedziesz mial chwile czasu to zrob test na podobnych ustawieniach pamieci, procka jak na ASRocku i powiedz, czy na tej mobo masz troche wieksza wydajnosc w markach, everestach itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 @misiek175 jak bedziesz mial chwile czasu to zrob test na podobnych ustawieniach pamieci, procka jak na ASRocku i powiedz, czy na tej mobo masz troche wieksza wydajnosc w markach, everestach itp. Moim zdaniem chipset w A64 nie odgrywa już takiej roli jak kiedyś na socketA, czy na płytach do intela. Ważne są natomiast możliwości płyty typu Vcore, Vdimm, HT, ustawienia RAM, itp. Pod tym względem ASRock wypada blado porównując np. do DFI, ale tu cena robi swoje (chociaż ostatnio :lol2:). Wracając do wyników, na tych samych ustawieniach DFI, na które pozwala ASRock, powinno być to samo - różnica w granicy błędu statystycznego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 @ronson Mam jedno pytanko ;] Tutaj pisałeś, że masz aktualnie 1 kostkę DDR ECC non registerad i że ładnie śmigają. Czy te kostki są jakoś wolniejsze od "zwykłych" DDR ? I czy da się to jakoś podkręcić ? Bo jak tak patrzę po allegro, to są max PC 2700, za to ceny baaardzo kuszą, np tutaj. I się tak właśnie zastanawiam czy by nie sprzedać mojego 2x512 i kupić tamto 2x1GB + by mi jeszcze została kasa ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Pamięci ECC są nieznacznie wolniejsze od standardowych kości, a to ze względu na zawężanie przepustowości przy przesyłaniu dodatkowych danych korekcyjnych. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba przy 32-bit'ach (SDR) zabierane jest 8-bit na kontrolę parzystości. Nie wiem natomiast jak to się ma do DDR'ów (64-bit) i na dualu (128-bit), ale powinno być też 8-bit, dla duala 16-bit: kontola parzystości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Na OC czasu nie mam ale (narazie jutro poocuje) ale porównując to: Na plus: - DFI ma lepszy wygląd i rozmieszczenie, choć jedynie położenie chipsetu na minus nic się tam nieda zamontować - możliwość kontroli wszystkich wentylatorów w obudowie z poziomu biosu i systemu to bardzo duża zaleta :D - temp. na procku spadło mi o całe 10C :blink: z 38C do 27C dziwne zmieniłem paste na Arctic Silver 5 z standardowej od Freezera - 0 bsodów i freezow :) duży plus dla DFI - Fire-Wire + - Dwie karty sieciowe ;) bardzo dobrze szczególnie jak ktoś przyjdzie z kompem - w końcu pare portów SATA2 dokładnie 4 a nie 1 - ilość opcji w biosie powala :rolleyes: wkońcu full control B-) - koszyk od procesora jest przykręcony 2 śrubami a nie na kołki w końcu się nie boje że to się urwie - mobo się świeci w świetle UV tak samo kable SATA i IDE - to się nazywa wyposażenie mobo :) (nawet i dyskietka z sterami SATA) - obszerna instrukcja Pora na minusy: - Cena w porównaniu do starej ceny asrocka - głośne chłodzenie chipsetu (głośniejsze od R1900XT) [na szczęście da się kontrolować w smart guardian i biosie ten cholerny wentylator na chipsecie] - brak nalepki na obudowę z napisem DFI (czepiam się) Doznania z OC jutro ;) idę spać B-) Aaa w 3Dmark05 DEMO mam o 1000markó więcej z 8600 zrobiło się 9800 :D - wcześniej jednak mi mobo i proc w dawały mi w dół teraz only proc może pora na FX-60 :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t0ma5 Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 czy to normalne ze jak mam w biosie ustawieone 9*300 to w tym oknie startowym zamiast 2700mhz pisze mniej czyli np. 2590 ;/ ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Może masz blokadę FSB poniżej 300. Chociaż była zdaje się do 274MHz, a tu by wychodziło coś koło 286-287. Programy diagnostyczne też pokazują ponad 100MHz mniej? Jeśli tylko bios, to bym to olał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Aaa w 3Dmark05 DEMO mam o 1000markó więcej z 8600 zrobiło się 9800 :D - wcześniej jednak mi mobo i proc w dawały mi w dół teraz only proc może pora na FX-60 :rolleyes:Sie czepiasz :D Zmieniłeś proca, to ci skoczyło Mi też skoczyło na 8900 i to bez zmieniania płyty :D (i kręcenia grafy) i liczę że po drobnych zabiegach przekroczę 9k spokojnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 czy to normalne ze jak mam w biosie ustawieone 9*300 to w tym oknie startowym zamiast 2700mhz pisze mniej czyli np. 2590 ;/ ??Jak masz VSTE to to normalne ;] Zobacz w windzie, np w CPU-Z ile masz Mhz, a POST'em się nie przejmuj ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 (edytowane) Na OC czasu nie mam ale (narazie jutro poocuje) ale porównując to: Na plus: - DFI ma lepszy wygląd i rozmieszczenie, choć jedynie położenie chipsetu na minus nic się tam nieda zamontować - możliwość kontroli wszystkich wentylatorów w obudowie z poziomu biosu i systemu to bardzo duża zaleta :D - temp. na procku spadło mi o całe 10C :blink: z 38C do 27C dziwne zmieniłem paste na Arctic Silver 5 z standardowej od Freezera - 0 bsodów i freezow :) duży plus dla DFI - Fire-Wire + - Dwie karty sieciowe ;) bardzo dobrze szczególnie jak ktoś przyjdzie z kompem - w końcu pare portów SATA2 dokładnie 4 a nie 1 - ilość opcji w biosie powala :rolleyes: wkońcu full control B-) - koszyk od procesora jest przykręcony 2 śrubami a nie na kołki w końcu się nie boje że to się urwie - mobo się świeci w świetle UV tak samo kable SATA i IDE - to się nazywa wyposażenie mobo :) (nawet i dyskietka z sterami SATA) - obszerna instrukcja Pora na minusy: - Cena w porównaniu do starej ceny asrocka - głośne chłodzenie chipsetu (głośniejsze od R1900XT) [na szczęście da się kontrolować w smart guardian i biosie ten cholerny wentylator na chipsecie] - brak nalepki na obudowę z napisem DFI (czepiam się) Doznania z OC jutro ;) idę spać B-) Aaa w 3Dmark05 DEMO mam o 1000markó więcej z 8600 zrobiło się 9800 :D - wcześniej jednak mi mobo i proc w dawały mi w dół teraz only proc może pora na FX-60 :rolleyes: Reasumujac dla mnie (zwyklego usera): - czujnik na plycie Asrock zawyza/Dfi zaniza temperature procesora o 10stopni + kontrola wentylatorow reszta dla mnie bardzo, bardzo malo istotna niewarta przesiadki - 0 bsodów i freezow :) duży plus dla DFI - no jak miales cos takiego to sie nie dziwie ze byla przesiadka, pewno plyta uwalona bo u nas czysto na std ustawieniach , ewentualnie do OC trzeba ustawic, ale BSOD nie uswiadczylem od poczatku posiadania 939Dual-SATA2 Edytowane 7 Listopada 2006 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 (edytowane) @ronson Mam jedno pytanko ;] Tutaj pisałeś, że masz aktualnie 1 kostkę DDR ECC non registerad i że ładnie śmigają. Czy te kostki są jakoś wolniejsze od "zwykłych" DDR ? I czy da się to jakoś podkręcić ? Bo jak tak patrzę po allegro, to są max PC 2700, za to ceny baaardzo kuszą, np tutaj. I się tak właśnie zastanawiam czy by nie sprzedać mojego 2x512 i kupić tamto 2x1GB + by mi jeszcze została kasa ;] Więc tak: porównałem do 2x512Twinmos bo akurat musiałem przetestować zanim wystawię na allegro i powiem, że się mile zaskoczyłem. Różnica jest mała. W transferze o jakieś 2-10% i tyle samo w opóźnieniu. Testowana TYLKO w Everście. Ram pięknie poszedł na CL2.5 3-3-3-8 -ustawienia standard z SPD) na 220MHz. Nie sądziłem, że się uda ale przekroczyłem magiczne 50ns w Evereście (49 :P ) więc jestem bardzo zadowolony. 1T nawet nie próbuję bo nie ma szans. Przecież kość 2gigowa na 1T nie pójdzie-to oczywiste. Co do tego linka, to uważaj: 1) Miałem kiedyś zwykłego DDR 512 Samsunga 333MHz, skubaniec NIE DZIAŁAŁ na 400 ! 2) UWAŻAJ!!!! i jeszcze raz UWAŻAJ!!!! na typ ramu. Na tej aukcji co podałeś nie widdzę info, że jest to ram unbuffered. Są dwa typy ramu. 1) to taka gdzie między kontrolerem ramu a ramem nic nie ma-czyli nie ma buforu-czyli UNBUFFERED- i takie są w pecetach domowych. 2) drugi typ to pamięci, gdzie coś jednak JEST na drodze kon->ram czyli są BUFFERED, ale zamiast tej nazwy się spotyka nazwę REGISTERED. To "coś" na drodze to chip na module do kontroli parzystości oraz bardzo często układ pozwalający podregulować napięcie w module, tak żeby moduł mógł pracować z ogromną ilością pamięci na grzbiecie- co jest wymagane w serwerach. W skrócie PC- unbuffered, NON-REGISTERED, u mnie na naklejce mam UDIMM SERWERY -REGISTERED. Do tego i w pc masz i zwykłe i ECC -korekcja błędów. Także uważaj, kupując ECC nie kup czasem ramu do serwera, bo o ile nie zmienisz np. na Opterona na socket 940 to ten ram może działać co najwyżej jako linijka lub ozdoba na ścianę. Edytowane 7 Listopada 2006 przez ronson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 Reasumujac dla mnie (zwyklego usera): - czujnik na plycie Asrock zawyza/Dfi zaniza temperature procesora o 10stopni + kontrola wentylatorow reszta dla mnie bardzo, bardzo malo istotna niewarta przesiadki - 0 bsodów i freezow :) duży plus dla DFI - no jak miales cos takiego to sie nie dziwie ze byla przesiadka, pewno plyta uwalona bo u nas czysto na std ustawieniach , ewentualnie do OC trzeba ustawic, ale BSOD nie uswiadczylem od poczatku posiadania 939Dual-SATA2 Nie była uwalona kolega też maił tego asrocka i miał podobne problemy jak ja. Mój asrock dział na stock ale maił czasami odchyły raz na miesiąc łapał faze 0.o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 Ja też żadnych freezow i cold bootów nie mam. Moja płyta to rev.1.04 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...