welyk Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Poprawione wtyczki sata, godzina w NFS Carbon bez zadnego zwisa. Chyba ide jutro po nowy kabelek:) no niestety u mnie to nie to raczej... kombinowanie z kabelkiem od dysku nic nie zmieniło... dalej przy ładowaniu misji w LockOn-ie sa zwisy :/ jakies inne pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Czy jest tu moze ktos z Jelcza-Laskowic, Oławy albo Wrocławia (lub innej miejscowosci w okolicy), kto ma Dual-Sata2 ? Pilna sprawa, dokladnie opisalem tutaj http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=221412 . Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Dziubek, a nie lepiej sprzedać moduł na allegro i kupić 2x1GB? Chyba, że nie masz pewności czy jest wogóle sprawny. Poza tym, czy VSTA posiada inny NB od SATA2? Dokładnie ten sam. Poza tym kontroler pamięci w znajduje się w procu. Może po prostu jest za mocno przetaktowany proc i sypie błędami na pamiątkach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) Wlasnie ja sie chce upewnic, czy ten ram jest sprawny. Co do tego, ze na obu plytach jest taki sam NB, to wiem, ale kupilem ten ram tylko dlatego, ze jeden gosc z forum ma dokladnie identyko kosc i chodzi mi jak burza na Sata2. Ja mam VSTA i taki sam ram nie bardzo chce smigac, wiec chce sprawdzic jak to bedzie wygladac wlasnie na Sata2. Co do proca, to raczej mi sie nie wydaje, bo wiecej wykrecony na 4x256mb nie sypie, a slabo podkrecony na tej kosci sypie, wiec to chyba nie jest wina proca. Edytowane 28 Grudnia 2006 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 @welyk No ja juz tez do konca nie wiem co mam o tych zwisach myslec. Dzisiaj wymienilem kabelek, trafil mi sie od plyty Abita, jest lepsza jakosc wtyczek, twardo siedza. Gralem ponad godzine w NFS Carbon i fakt, ze nie wysypywala mi sie gra co chwile jak to wczesniej mialo miejsce, jednak raz jej sie zdarzylo i to w dziwny sposob, nie podczas ladowania misji, nie podczas normalnego przejazdu gdzie dojezdzalem do prozni z powodu braku tekstur-jechalem jakiego sprinta chyba i czasem jak policja zaczyna gonic podczas wyscigu to jest taki blysk na ekranie i zblizenie na radiowoz i wtedy nastapil zonk, zacielo mi sie wszystko, patrze na diode dysku i znowu:/ Albo jest cos nie halo z kompatybilnoscia na tej plycie, albo sam NFS ma jakiegos buga (moze ta Twoja gra tez). Kumpel, ktory ma zupelnie inny sprzet (plyta gigabyta, venice 3000+) mowil mi, ze u niego Carbon tez sie sporadycznie wiesza z tym, ze wywala go do windowsa i do "raportu o bledach". Ja rozkladam rece, caly sprzet mam przetestowany, w innych zadaniach dziala jak trzeba a tu sie potrafi sypac. Gapie sie w tego Carbona jak glupi grajac kilka godzin dziennie tylko zeby sprawdzic czy sie nie wysypie, mam juz dosc, jesli ktos ma jakis pomysl to sie podlaczam do Twojej prosby, choc mi to caly czas smierdzi jakims bledem w transmisji dysk-kontroler sata2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 To ze kumpla wywala do windy z carbona to normalka przy piracie, mam to samo. Peace Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 (edytowane) Ja również miałem jazdy z kontrolerem, tylko że u mnie wyglądało to inaczej: odpalałem PC i przy ładowaniu windowsa pasek krecił się w kółko non stop i na tym był koniec. Dioda od HDD ciągle się wtedy paliła. Nie raz miałem tak że na sata2 na 10 odpalań kompa 9 razy nie udało mi się włączyć systemu. Jak dało rade włączyć to potem wieszał sie w grze, na necie, przy czymkolwiek. Mogłem machać myszka i nic wiecej i dodatkowo ciągle paliła się kontrolka. Problem skończył sie gdy poszukałem innych sterów, znalazłem paczke z kodekami do sata2 na jakiejś ruskiej stronie, były to sterowniki do asusa. Wiem że szukałem je w googlach wpisując nazwe kodowa jmicona. Pozdrawiam Edytowane 29 Grudnia 2006 przez bobson37 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 (edytowane) Ja tymczasowo testuje te nowe stery od JMicrona o ktorych mowa byla na stronie 59. Poki co stabilnie jest ale denerwuje mnie ten burst, ktory poprzednio wynosil min.240 a teraz nie przekracza 205. Nie wiem co oni zrobili z tymi sterami, ze tak sie on pogorszyl. Tam gry to pal licho ale jak kompresuje 14GB filmu miniDV do 4GB DVD w ciagu 37 minut (Nero Vision, jedyny jaki znam ktory wykorzystuje dwurdzeniowce) to obecnie jedynym waskim gardlem w systemie jest ten dysk, musialbym miec RAID na SATA2, zeby procek z ramem mogly leciec na 100%, teraz 85% nie przekraczaja, stad mi na tym burscie tak bardzo zalezy. EDIT: No to by bylo na tyle jesli chodzi o te stery, mialem wlasnie zwis w Carbonie z objawami takimi jak poprzednio, wracam do starych sterow. @bobson37 jakbys podeslal mi namiary na te stery o ktorych pisales to bylbym wdzieczny, godzine szperalem w google bezowocnie niestety:/ Edytowane 29 Grudnia 2006 przez Misiekskrzypek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Przy okazji problemow z SATA2, czy wszyscy maja takie cyrki, bo mam obecnie IDE, ale chce jako pierwszy dysk wrzucic samsunga 250gb na Sata2. I czy w trybie ide tez sa takie cyrki ? No i kolejne pytanie, bo z tego co sie orientuje to tylko elektronika jest inna a same dyski od strony mechanicznej to to samo co ide, wiec czy w przypadku przeloczenia na tryb ide w biosie sa ogromne spadki wydajnosci (zauwazalne) wzgledem tych dyskow ustawionych na sata2 ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 nie dziala mi panel audio w nowej obudowie, co jest grane ? sterowniki jakies ? czy te panele maja rozne rozmieszczenia, ze do mojego nie pasuja ? pomocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 @adamlop Wydajnosc dysku sata2 poczujesz w zaleznosci od tego co robisz na kompie. Po pierwsze system szybciej sie laduje, szybciej laduja sie tez ikonki w pasku zadan. W momencie kiedy kopiujesz cos z partycji na partycje w obrebie tego dysku to roznicy w porownaniu do IDE nie ma zadnej, bo transfer wewnetrzny tych dyskow jest taki sam. Roznice i to zdecydowana poczujesz kopiujac cos z dysku na dysk lub robiac operacje takie jak pisalem wczesniej jak ja robie, czyli kompresja duzych plikow, wtedy nawet transfer sata2, ktory w praktyce jest na poziomie 240MB/s okazuje sie niewystarczajacy. Apropos problemow z SATA2 to nie mam zadnych z wczytaniem systemu (poza ta jedna sytuacja, ktora opisywalem kilka postow wyzej a ktorej powodem byl najprawdopodobniej ten walniety kabel sata), z dzialaniem na samym dysku tez nie ma problemow, otwieranie, kopiowanie plikow. Narazie zwisy sa tylko w NFS Carbon i nie wiem juz naprawde co moze byc ich powodem, gdyz wszystkie inne operacje dyskowe wykorzystujace ten nieszczesny kontroler JMicron odbywaja sie bez zadnych problemow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 (edytowane) Wpisałem wteyd jmb360 drivier. Sterowniki które wtedy sciągnąłem miały w nazwie jmb36x raid controller driver, coś w ten deseń. EDIT Mam jeszcze ten sterownik na dysku, nazywa się tak: www.x-drivers.ru_jmicron_jmb36x 1.14.01 4 181 Kb Edytowane 29 Grudnia 2006 przez bobson37 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro-2 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 (edytowane) Też miałem te problemy z sata II, z bootowaniem, z niekończącym przewijaniem się paska ładowania systemu, z wieszaniem się z byle powodu. Po trzech miesiącach walki poddałem się. Wszystko sprzedałem oprócz obudowy. Zakupiłem sprzęt jak w sygnaturce i mam wreszcie SPOKÓJ. Żadnych problemów, system stabilny jak skała. Wniosek prosty - nigdy więcej ASROCKA. Pozdrawiam i żegnam na tym dziale forum. Więcej nie nabierajcie ludzi na tę pseudo ,,markę" płyty!!! :lol: Edytowane 29 Grudnia 2006 przez daro-2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 (edytowane) hehe ;) coraz mniej nas tu zostaje... wszyscy tylko "konroły i konroły" a troche prostoty nikt nie docenia :P :lol2: btw ma ktoś bloczek abadona na NB ? wejdzie czy będę musiał kombinować?? Edytowane 29 Grudnia 2006 przez adzio_tuning Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Po kij ty chcesz dawać blok na NB :lol: A ja się pozbywam płytki i wcale nie przechodzę na konroła ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Dlaczego zaczynacie pozbywać się płyty skoro jest wystarczająca do wszystkiego łącznie z grami ? Tylko po to żeby mieć coś lepszego i niewykorzystanego do codziennej pracy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Taka moda nastala, kupowania wszystkeigo co nowe zeby byc na czasie :) Marketingowcom tylko o to chodzi.... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Jeśli po sprzedaniu płyty dokładam 100zł i mam DFI to nad czym się zastanawiać ? Do tego chętka na allegro na te Asrocki zaniedługo minie i potem już za 300zł się ich nie sprzeda, a DFI zawsze się sprzeda drożej od Asrocka [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 @Lanc tylko czy jest sens tak tkwić w tym 939?? Kupisz DFI i nawet w 80% jej nie wykorzystasz, SD na def leci ci na 3ghz i czego ty jeszcze chcesz?? Kupujesz DFI jakbyś miał E6 :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Jak to jej nie wykorzystam ? :| Zima idzie, będzie zimno, zrobi się jakiś fajny wynik na SD. Do tego będę miał fajne BH6, które też fajnie latają ;] Tkwie bo nie stać mnie na C2D, AM2 mnie nie kusi, a do tego AMD jest zimne, w stosunku do grzałek intela... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Lanc, jakbym mial takiego procka jak ty to bym juz nic wiecej nie chcial :D Fajny wynik to pierwsze miejsce w czolowce swiatowej 3d smark, reszta mnie nie rusza, a jak wiem ze nie pobije to po co przeplacac :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Nie wiem co oni zrobili z tymi sterami, ze tak sie on pogorszyl. Tam gry to pal licho ale jak kompresuje 14GB filmu miniDV do 4GB DVD w ciagu 37 minut (Nero Vision, jedyny jaki znam ktory wykorzystuje dwurdzeniowce) to obecnie jedynym waskim gardlem w systemie jest ten dysk, musialbym miec RAID na SATA2, zeby procek z ramem mogly leciec na 100%, teraz 85% nie przekraczaja, stad mi na tym burscie tak bardzo zalezy. Przecież burst Ci w tym wypadku nic nie pomoże - co za różnica, czy transfer z/do kontrolera wynosi 150MB/s, 205MB/s czy 250MB/s, jeżeli dysk zapisuje z prędkością >60MB/s? Burst cośtam daje w połączeniu z dużym cache przy częstych zapisach malutkich plików na obszarach porozrzucanych po całej powierchni dysku, ale Tobie jak sam zauważyłeś przydałby się RAID, i niekoniecznie na SATA2 - przepustowości SATA 150 spokojnie wystarczy na dwa dyski w RAID 0 i jeszcze zostanie. Więc kup drugi dysk i podłącz do kontrolera ULi. Przy okazji problemow z SATA2, czy wszyscy maja takie cyrki, bo mam obecnie IDE, ale chce jako pierwszy dysk wrzucic samsunga 250gb na Sata2. I czy w trybie ide tez sa takie cyrki ? No i kolejne pytanie, bo z tego co sie orientuje to tylko elektronika jest inna a same dyski od strony mechanicznej to to samo co ide, wiec czy w przypadku przeloczenia na tryb ide w biosie sa ogromne spadki wydajnosci (zauwazalne) wzgledem tych dyskow ustawionych na sata2 ??? Jeżeli masz podłączać dysk do SATA2 w trybie IDE, to przecież równie dobrze możesz go podłączyć do normalnego SATA - przecież są dwa na płycie? Jakkolwiek nie widzę powodu, bo jmicron działa u mnie bardzo dobrze w trybie SATA2(działał z samsungiem, teraz siedzi na nim jako główny WDC), tylko nie na sterownikach asrocka, a jmicrona, do których dawałem linka kilkanaście postów temu. Dyski IDE i SATA różnią się tylko interfejsem, jakkolwiek właśnie o to chodzi - nie o sam większy transfer do kontrolera, a o komendy interfejsu SATA (są inne niż IDE i inaczej kolejkowane). Sam mechanizm dysku od 3-4 lat zasadniczo już nie przyspiesza; ani transfer wewnętrzny, ani seek. Po prostu - ta technologia osiągnęła swoje granice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieH77 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Witam Mam problem z podkrecaniem na Dual SATA. Plyta w ogole nie wstaje na szynie 100 dla pamieci. Same pamieci ida mi na 240MHz. Ale gdy np ustawie je na 166 i HTT na 260 to tez juz nie wstaje! Komp dopiero wstaje na HTT 250 i ram ustawiony 166 Jak ustawie ram na 133 to juz idzie lepiej ale tez 270 to jest chyba max I teraz max proc mi idzie na 2,44 GHz a pamieci musza byc wtedy na 133 ustawione i przez to ich rzeczywisty speed to tylko okolice 180MHz Zrobilem Vmoda i dostalem zonka bo proc poszedl max na 2520 280x9 przy napieciu nawet 1.55-1.6 !!! I nie chce ani Hz wiecej :/ Kiedys to szedl mi tak na 1.45 Ogolnie proca uzwam od 2 miechow i teraz zaczly sie takie cyrki Moj konfig: 3000+ Venice na boxie Ascrok 939Dual-SATA2 bios 2.30 Ramy Corsairy 2x512 Dysk Samsung 160GB SATA Chieftec 360W DF Ustawienia w biosie: CPU OVERCLOCKING MODE: Async BOOT FAILURE GUARD: On SPREAD SPECTRUM: Off Cool’n’Quiet: Off Czasy dostepu pamieci ustawione na AUTO CPU NB LINK SPEED: 600 Przesmarowalem chipsety i to dalej nic nie dalo :( Czekam na jakies sugestie Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 @Dijkstra Jednak roznica w wydajnosci jest, wierz mi. Podpinalem dysk pod sata1 z ciekawosci i wydajnosc byla duzo nizsza. Oczywiscie, ze dysk zapisuje z predkoscia circa 60MB/s ale tu nie chodzi tylko o zapis, ale tez o odczyt. W momencie, gdy obydwa pliki mam zapisane na tym samym fizycznym dysku (zarowno ten odczytywany 14GB jak i zapisywany 4GB) to zeby nie wytworzylo sie waskie gardlo musze miec jak najwieksza przepustowosc magistrali i sata1 czesto sie tu zapycha. Nie wiem czy mozna to sprawdzic w jakikolwiek inny sposob niz obrabiajac wlasnie tak duzy objetosciowo material wideo. Gdy dysk byl podpiety pod sata1 procek z ramem tez chodzily na ok. 85% jednak w wykresie z menedzera zadan byly czeste spadki wydajnosci prawie do zera i powroty do sredniej wydajnosci, w tym momencie widac bylo ze dysk zapisuje i odczytuje. Ogolnie czas obrobki wydluzal sie o ok. 10min. co w przypadku 37 minut na sata2 dla pliku testowego daje jakis 25% wzrost wydajnosci. Wszyscy zajmujacy sie obrobka wideo zalecaja RAID ale wlasnie na sata2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskomp Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Witam. Mam w sumie proste (chyba) pytanie. Przechodzę grafiką z AGP na PCI-E, co muszę zmienić w biosie, żeby się nic nie wykrzaczyło ?? Płyta główna jak w temacie tego dłuuuuuugiego topicu :) Oprócz wyłączenie Memory Hole, co jeszcze ?? Ustawienie bootowania z PCI-E (grafa). pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Chyba w FAQ było o przejściu z AGP na PCIE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meilbox Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 @Dijkstra Jednak roznica w wydajnosci jest, wierz mi. Podpinalem dysk pod sata1 z ciekawosci i wydajnosc byla duzo nizsza. Oczywiscie, ze dysk zapisuje z predkoscia circa 60MB/s ale tu nie chodzi tylko o zapis, ale tez o odczyt. W momencie, gdy obydwa pliki mam zapisane na tym samym fizycznym dysku (zarowno ten odczytywany 14GB jak i zapisywany 4GB) to zeby nie wytworzylo sie waskie gardlo musze miec jak najwieksza przepustowosc magistrali i sata1 czesto sie tu zapycha. Nie wiem czy mozna to sprawdzic w jakikolwiek inny sposob niz obrabiajac wlasnie tak duzy objetosciowo material wideo. Gdy dysk byl podpiety pod sata1 procek z ramem tez chodzily na ok. 85% jednak w wykresie z menedzera zadan byly czeste spadki wydajnosci prawie do zera i powroty do sredniej wydajnosci, w tym momencie widac bylo ze dysk zapisuje i odczytuje. Ogolnie czas obrobki wydluzal sie o ok. 10min. co w przypadku 37 minut na sata2 dla pliku testowego daje jakis 25% wzrost wydajnosci. Wszyscy zajmujacy sie obrobka wideo zalecaja RAID ale wlasnie na sata2. hmm ja przerabiam z minidv na dvd... i raid 0 na sata2 szczerze mowiac nic nie daje.... kontrolera na sata150 i tak nie zapchasz max transfer na dyski ok 100-120mb/s no chyba ze jakies raptorki po 10k na talerz i to jest sens na sata2 inne dyski nawet pierwszej wersji sata nie sa w stanie wykorzystac.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Witam. Mam w sumie proste (chyba) pytanie. Przechodzę grafiką z AGP na PCI-E, co muszę zmienić w biosie, żeby się nic nie wykrzaczyło ?? Płyta główna jak w temacie tego dłuuuuuugiego topicu :) Oprócz wyłączenie Memory Hole, co jeszcze ?? Ustawienie bootowania z PCI-E (grafa). pozdrawiam, Ja tam nic nie robilem, wywal sterownik od agp, a w biosie memory hole to pomaga przy agp wlasnie, z pci-e zadnych jazd niema (no zdazaja sie wyjatki ktore mozna na palcach policzyc), jak chcesz to mozesz zmienic boot'owanie na pci-e ale jak tego nie zrobisz to nic sie nie stanie, po prostu komp bedzie szukal na jakim gniezdzie jest karta graf. i odpali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Tak po prawdzie, to nie trzeba usuwać żadnych sterowników od AGP! Poprostu, jeżeli są zainstalowane to niech sobie będą, karta nie wykorzystuje tego złącza więc to nie ma żadnego znaczenia. Zwyczajnie przed instalacją karty PCI-E odinstaluj sterownik grafiki na AGP, i po przełożeniu kart zainstaluj ponownie. W biosie powinno się przestawić bootowanie na PCI-E, ale nie trzeba tak jak pisze adamlop płyta wykryje sama z którego slotu ma bootować. Co do memory hole, zawsze miałem wyłączone przy kartach AGP jak i PCI-E. Przy GF6600 AGP pomagało tylko włączenie Deep Fifo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalin20 Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Ja tam nic nie robilem, wywal sterownik od agp, a w biosie memory hole to pomaga przy agp wlasnie, z pci-e zadnych jazd niema (no zdazaja sie wyjatki ktore mozna na palcach policzyc), jak chcesz to mozesz zmienic boot'owanie na pci-e ale jak tego nie zrobisz to nic sie nie stanie, po prostu komp bedzie szukal na jakim gniezdzie jest karta graf. i odpali. W taki razie mój komputer jest wyjątkowy :sad: Niedawno przesiadłem się z GF 6600 AGP na GF 7600gs na PCI-e i mam niezłego zonka... Mianowicie nie da się podkręcić procka :mur: Przed wymianą grafy proc latła na HTT 250 a teraz tylko na 200... Ba płyta spokojnie robiła HTT 330 a teraz to nawet zmiana tej opcji która pozwala podnosić HTT (nie pamiętam jak to się nazywa :razz: ) z Auto na CPU/PCI Async kończy się tym, że komp się nie uruchamia prawidłowo... Moniitor się nie włącza, resety nie pomagają, boot faliure guard zachowuje się tak jakby wszystko było wporządku... Zmieniłem bios ale też to nie pomogło. Zastanawie mnie czy jest to spowodowane dysfunkcją płyty głównej czy karty graficznej??? W przyszłym roku to sprawdze bo w obecnym to są ciekawsze rzeczy do roboty :wink: mój sprzęcik: dual-sata2 athlon 3200+ 1 giga ramu w dualu (GoodRam) Palit GF 7600gs Sonic pci-e zasilator chieftec CFT560A-12S 560 watt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...