Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Witam. Pewien czas temu, dosyć długi zresztą, zmieniłem platformę na socket 939 - kupiłem to co mam teraz w sigu, ze starego kompa pod socket A został mi tlyko RAM - 2 kości po 512Mb Twinmos 400Mhz 8-3-3 2,5CL. Na socket A pracowały synchronicznie z procesorem Sempron przy FSB 217 Mhz. Tutaj po wykonaniu kilku(nastu) testów doszedłem do takich, stabilnych wartości: Wszytskie screeny są wykonane na tych samych ustawieniach - pamięci chodzą na 240Mhz (efektywnie 480) cały czas w trybie DUAL - przechodza bezbłędnie SuperPI 8M oraz S&M, podczas pracy w systemie nie ma żadnych problemów. Było to dla mnie sporym szokiem - czy to platforma (zintegrowany kontroler pamięci w CPU) daje takiego kopa? Tutaj moje pytanie - co warto zrobić? Zostawić pamięci tak jak są (te timingi i te taktowania) czy może zmniejszyć nieco takty i uzyskać niższe timingi? Nie wiem czy jest sens pchać się w CR=1 który daje wydajnośc tylko w testach czy może w CL=2 który już u mnie zbyt stabilny to nie zawsze jest. Proszę o poradę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Witam. Pewien czas temu, dosyć długi zresztą, zmieniłem platformę na socket 939 - kupiłem to co mam teraz w sigu, ze starego kompa pod socket A został mi tlyko RAM - 2 kości po 512Mb Twinmos 400Mhz 8-3-3 2,5CL. Na socket A pracowały synchronicznie z procesorem Sempron przy FSB 217 Mhz. Tutaj po wykonaniu kilku(nastu) testów doszedłem do takich, stabilnych wartości: Wszytskie screeny są wykonane na tych samych ustawieniach - pamięci chodzą na 240Mhz (efektywnie 480) cały czas w trybie DUAL - przechodza bezbłędnie SuperPI 8M oraz S&M, podczas pracy w systemie nie ma żadnych problemów. Było to dla mnie sporym szokiem - czy to platforma (zintegrowany kontroler pamięci w CPU) daje takiego kopa? Tutaj moje pytanie - co warto zrobić? Zostawić pamięci tak jak są (te timingi i te taktowania) czy może zmniejszyć nieco takty i uzyskać niższe timingi? Nie wiem czy jest sens pchać się w CR=1 który daje wydajnośc tylko w testach czy może w CL=2 który już u mnie zbyt stabilny to nie zawsze jest. Proszę o poradę ;) Te pamięći już sie skończyły. Koniec tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 ???????????????????????????????? Co to miało znaczyć?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 To miało znaczyć, że Twoje kostki mają zapewne oznaczenia CADT a to oznacza PowerChipy 0.11 i one kończą sie w takim przedziale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Tak - jedna ma KADT a druga CADT. Ale ja nie pytałem o ich przedział tylko to co polecacie - wysokie takty czy niższe timingi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Po pierwsze. Command Rate to nie tylko wydajność w testach. Cl2 to one wyciągną moze 205MHz. Wniosek jest jeden. 1T i cl 2,5 i najwyższe taktowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 A jak myślisz - mocno musze obniżyć takty aby 1T było ok? Sorki że takie pytanie - powinienem sprawdzic u siebie w praktyce ale pytam tak z ciekawości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 (edytowane) Odświeżamy temacik.....ja tez mam "dziwna sprawę z moimi pamiątkami" To moje Twinshity(CADT)2x512 w takim razie to straszne padaki.Ich max to DDR442 na CL.2,5.3.3.8. 1T Kombinowałem juz na 100 sposobów w A64 Tweak żeby wyciągnąc z nich te DDR460.I zmieniałem Alphy i Timingi i inne duperele.Najciekawsze jest to że memtest przechodzi bez problemów na DDR460 i Spi16/32 tez ale.... Poje..głupi S&M wywala błąd przy teście o dziwo nie pamięci a CPU!!! przy teście "Cashe L2(3test)" :mur: :mur: Test pamięci w S&M przechodzi bez problemów.Ja nie wiem co jest powodem tego że wywala błąd przy ustawieniach które są według Spi i Memtesta stabilne i to jeszcze przy tescie CPU :mur: Procek chodzi stabilnie 280x9, HT=3 Vcore=1.475 i chciałbym własnie pod te ustawienia dać pamięci co by im dawało DDR460.Przez ten błąd w S&M mam do wyboru albo 270x9 i DDR442 CL.2,5.3.3.8 albo 280x9 i DDR360 CL.2.3.3.8 :mur: Z CL 2 przy DDR360 Spi przechodzi w takim samym czasie co przy CL 2,5 DDR442 dlatego sie zastanawiam czy czasem ich tak nie zostawić przy 280x9. Co sądzicie?? Edytowane 26 Grudnia 2006 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 Uruchom parę benchmarków i porównaj wyniki - zostaw takie ustawienie, na którym będzie wydajniej. Nie wiem, czy wiesz, ale te pamieci lubią dość dużo V - jak masz mozliwość to daj im 3V. Poza tym Powerchipy nie lubią Command Rate 1T - na 2T zyskasz minimum 10MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 LukasAMD moje cadt chodzą stabilnie 240mhz przy 2,5-3-3-6-1T. widocznie te kadt zaniżają potencjał cadt :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 (edytowane) Uruchom parę benchmarków i porównaj wyniki - zostaw takie ustawienie, na którym będzie wydajniej. Nie wiem, czy wiesz, ale te pamieci lubią dość dużo V - jak masz mozliwość to daj im 3V. Poza tym Powerchipy nie lubią Command Rate 1T - na 2T zyskasz minimum 10MHz. Nie wiedziałem że lubią ale boje sie troche dac 3V ze względu na to że moga sie przegrzewac.Czy słusznie sie obawiam? Co do 2T to testowalem je również na takich ustawieniach i przy 230mhz S&M sie sypie. LukasAMD moje cadt chodzą stabilnie 240mhz przy 2,5-3-3-6-1T. widocznie te kadt zaniżają potencjał cadt :) Ja tez mam CADT i widze ze jest miedzy nami różnica 20mhz-troche dużo :mur: Może spowodowane jest to tym ze u mnie jest tryb DUAL 2x512?? Mógłbyś mi zapodac screen z ustawień w A64 Tweaker???I jeszcze bardzo ważna sprawa-czy S&M na tych ustawieniach przechodzi Ci wszystkie testy??? Edytowane 26 Grudnia 2006 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Nie wiedziałem że lubią ale boje sie troche dac 3V ze względu na to że moga sie przegrzewac.Czy słusznie sie obawiam?Jakie masz teraz na nich napięcie ustawione? 3V spox najwyżej będą troszkę gorące ale nic pozatym :-P nawiew i już będzie lepiej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Nie wiedziałem że lubią ale boje sie troche dac 3V ze względu na to że moga sie przegrzewac.Czy słusznie sie obawiam? Grzesiu i PageUp dawali im na Epoxach po 3,2V i chodziły spoko - moje CADT 256MB brykały przez kilka dni na 3,1V (więcej płyta nie chce dać ;)) - później je sprzedałem - robiły 2,5-3-3-8-2T 245MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 (edytowane) Chyba wiem dlaczego mi S&M nie przechodził testów "Cache 1 i 2 Level" :oops: Każdy z tych testów Cache Level jest wykonywany tylko jeden raz.Jeden test dla Level 1 i jeden dla Level 2. Ja w przypływie bezdennej głupoty połączonej z wyłączeniem funkcji mózgu odpowiedzialnych za zjawisko myślenia dodałem w settings dodatkowe 2 testy dla Level 1 i Level 2-własnie z tymi testami były problemy.Gdy "zainstalowałem" S&M ponownie wyświetliły sie jednorazowe testy z którymi pamięci nie miały problemów przy 230mhz :lol: :lol: Co tłumaczyłoby dlaczego Memtest i SuperPi przechodziły bezproblemowo. P.S.Walcze dalej :lol: Edytowane 27 Grudnia 2006 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pampek Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 :-P Pytanie moze nie z tej beczki ale nie chcialem nowego tematu zakladac gdyz mam Serie Twinmosa p/n :............AADT i jak dokupie druga kostke z CADT /KADT czy bedzie smigala w DUalu mam 256MB 3200 400Mhz cl2,5 :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...