Skocz do zawartości
John M. Kane

Formularz W Html - Problem (ie).

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem - nie bawiłem się nigdy formularzami a jest mi on teraz potrzebny - czasu mam mało, nie jest to też dla mnie, tylko dla znajomej. W przeciwnym wypadku bym sobie to zrobił powolutku sam, przeczytał wszystko co jest na dany temat, ale teraz mnie czas nagli.

HTML i CSS nie jest mi obcy, a to za sprawą Kursu HTML Pawła Wimmera. Jest tam też rozdział o formularzach. Jest też dopisek:

Uwaga: Microsoft Internet Explorer 3 (a także IE4 beta 1) nie dołącza formularza do listu. Potrafi to zrobić Netscape Navigator, a także Interet Explorer 4 beta 2 lub nowszy.

Stworzyłem formularz - w FireFoxie działa (znaczy odpala mi Bata i wysyła), natomiast IE (6.0) jedynie tworzy nowy mail i nie dodaje wyników ankiety :/ Wg zapewnień autora 6 powinna już to robić, a nie robi. Dlaczego? Chciałbym żeby ankieta trafiła do jak największej ilości osób a przecież nikomu nie będzie się chciało zmieniać przeglądarki, tylko po to, żeby coś tam wypełnić (zakładając, że większość odbiorców tejże ankiety używa IE). Gdybyście mi powiedzieli dlaczego IE tego nie wysyła to byłbym wdzięczny, ewentualnie może znacie jakiś template, wzór lub gotowy, nieskomplikowany skrypt to byłbym wdzięczny. Mam teraz otwarte z 5 stron na ten temat, ale tego tyle jest, że się do wieczora przez to nie przekopę.

A php wolałbym uniknąć bo się na tym nie znam i nie mam bodajże konta obsługującego php/mysql.

Edytowane przez John M. Kane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem ze chcesz aby na stronie był formularz, który po wysłaniu tworzy wiadomość i dołącza do niej dane z pól formularza ?

skrypt w PHP do wysyłanie wiadomości z danymi z formularza:

<?phpif (empty($_POST['adres']) || empty($_POST['tytul']) || empty($_POST['tresc'])) exit;if (!eregi("^[_.0-9a-z-]+@([0-9a-z][0-9a-z-]+.)+[a-z]{2,4}$" , $_POST['adres'])) exit;ini_set('smtp_port','25');ini_set('SMTP','serwer.smtp');ini_set('sendmail_path','/usr/sbin/sendmail -t');ini_set('sendmail_from','adres@nadawcy.pl');$header = "From: adres@nadawcy.pl\r\n";$header.= "Reply-To: adres@nadawcy.pl\r\n";$header.= "X-Mailer: Formularz";$send = mail($_POST['adres'],$_POST['tytul'],$_POST['tresc'],$header);echo (!$send) ? 'Nie wysłane' : 'Wysłane';?>

skrypt trzeba wypełnić danymi konta pocztowego

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawadaki - tak o to mi chodzi i ten sposób, który znalazłem w Kursie HTML działa, tyle, że z Operą i FF - z IE niestety nie. A zakładam, że znajomi mojej znajomej to nie są jacyś superzorientowani w komputerowych sprawach ludzie no i mogą mieć nieszczęsne IE - a ten skubaniec nie dołącza mi danych do maila tylko otwiera nowy, pusty email i zadowolony. Z tym php to nawet nie wiem gdzie to należałoby umieścić - poza tym musiałbym poszukać darmowego konta z obsługą php.

W każdym razie dzięki za odpowiedź.

Może ktoś wie jak spowodować aby IE 6 dołączał wyniki formularza do e-maila?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawadaki - tak o to mi chodzi i ten sposób, który znalazłem w Kursie HTML działa, tyle, że z Operą i FF - z IE niestety nie. A zakładam, że znajomi mojej znajomej to nie są jacyś superzorientowani w komputerowych sprawach ludzie no i mogą mieć nieszczęsne IE - a ten skubaniec nie dołącza mi danych do maila tylko otwiera nowy, pusty email i zadowolony. Z tym php to nawet nie wiem gdzie to należałoby umieścić - poza tym musiałbym poszukać darmowego konta z obsługą php.

W każdym razie dzięki za odpowiedź.

Może ktoś wie jak spowodować aby IE 6 dołączał wyniki formularza do e-maila?

to podaj chociaż ten formularz to się go naprawi/sprawdzi gdzie nie pasuje do IE

PS. darmowy hostnig np: yoyo.pl

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to podaj chociaż ten formularz to się go naprawi/sprawdzi gdzie nie pasuje do IE

O to chodzi. Ja korzystam z wersji offline datowanej na 2005 rok. W sumie nie przeglądałem tej, a widze, że na dolę są adnotacje odnośnie np. Opery (akurat w Operze to działa, tylko w IE nie).

Myślałem, że ten błąd jest popularny i ktoś już to dawno rozpracował.

!Chyba, że to nie jest błąd IE tylko błąd współpracy pomiędzy IE a The Bat?? Nie, tylko nie Outlook....

W tym drugim kursie najwyraźniej jest odpowiedź na moje pytanie (chociaż tam to stosowali odnośnie Opery). Zaraz go wypróbuję.

Działa po dodaniu javascriptu z kursu html na boo.pl. Przepraszam za zawracanie gitary, mogłem sprawdzić pierw uaktualnione źródło. Temat do kasacji drogi moderatorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szlag. po poście #5 sprawdzałem tylko w IE i FF, a w Operze nie sprawdziłem. Dziwne, bo to miałbyć skrypt poprawiający niby coś z Operą -- teraz w Operze nie działa wysyłanie. W IE wtedy chociaz chciał się wysłać pusty mail, a teraz jak daje wyślij to już nic się nie dzieje :/

ULLISSES - takie rozwiązanie jest dokładnie w tym kursie przedstawione, tyle, że zamiast hrefa jest przycisk.

Szkoda, że nie znam się na PHP. Poza tym mam nadzieję, że ludzie zrozumieją, że to nie ma na celu gromadzenie ich maili, no bo bądź co bądź kto łaskawie odpowie to będzie musiał wysłać odpowiedzi via e-mail.. Zresztą jak to już dopracuje to tu też wrzucę, mam nadzieje, że pomożecie :]

---

Eh, chyba zacznę czytać coś na temat PHP bo mnie wkurza to już... Mam nadzieję, że będziecie służyć mi pomocą. Nie chcę robić jakiegoś mega portalu, wystarczy mi podstawowa wiedza a najlepiej gotowiec, tak żebym mógł go przerobić na własne potrzeby. Zresztą widziałem już kilka jakichś aplikacji czy czegoś do php, które specjalizują się w ankietach.. Gdyby ktoś orientował się w tym tak, że dla niego to jest minutka roboty to proszę o pomoc. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi