-weS- Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 (edytowane) Witam. Poszukuje jakiegos monitorka LCD, ktory sprawnie smigalby mi w grach, a wlasciwie w jednej grze jaka jest cs. Generalnie zalezy mi na tym, zeby mi poprostu tam nie smuzyl. Niestety opcja 'szukaj' nie pomaga, nie widzialem topicu, w ktorym szukalby ktos lcd do gierczenia ;] Pozdro i czekam na jakies sensowne rady. btw. gram 640/480. ~1200zl Edytowane 1 Października 2006 przez -weS- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenek101 Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Gry w 640x480 wyglądają na LCD jak divxy. Czemu akurat taka niska rozdzielczość? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-weS- Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 (edytowane) Bo na takiej mi sie najlepiej strzela. Wiesz, nie gram tak do konca 4fun, gram ponad 3,5 roku i zalezy mi bardziej na tym jak gram, a nie czy ladnie mi gra wyglada ;). Mam kumpla, ktory ma Samsunga 950B i nie narzeka. Gra rowniez w 640/480. Monitor jest na TN'ce i z tego co slyszalem to ta matryca bardziej nadaje sie do gier, ale odstrasza mnie troche 8ms. Myslalem, czy nie lepiej bedzie kupic cos z ~2ms. Wyczytalem na pewnym forum, iz na CPL (cyberathletic proffesional league) dla graczy zostaly wybrane monitory Benq FP93GX. Narazie jest to moj glowny faworyt, ale zdecydowany nie jestem... w zasadzie to mam taki metlik w glowie, ze do decyzji jakiejkolwiek jeszcze daleka droga :P Sklaniam sie ku temu Benq FP93GX, bo w zasadzie wszystko mi pasuje; - cena - fakt, iz najlepsi gracze graja na nim na cpl - ~2ms - matryca TN, ktora PODOBNO do grania jest lepsza - dostepnosc w proline we Wroclawiu ;) Jedyne czego mi brakuje to..... opini uzytkownikow i graczy.. No i jakos nie jestem przekonany do formatu 5:4 :F. Gdyby mial 4:3 pewnie bylbym juz bardzo sklonny do zakupu wlasnie tego monitora..oczywiscie martwi mnie jak to 5:4 spisywac sie bedzie w cs.. ;p UPDATE Nocne studiowanie co by tu kupic ;) przynosi roznorakie efekty. Aktualnie jestem na etapie TN / MVA. Z tego co czytalem MVA jest znacznie lepsza matryca, mimo wszystko nie chcialbym wydac 1200 zl na tandete, ktorej jedyna zaleta bedzie szybki czas reakcji. Ciezko jednak o jakis monitor spelniajacy moje wymagania (2ms). Ewentualnie, jesli nie da rady takiego, co moglibyscie polecic z MVA co spelnialoby moje wymagania i nie przekraczalo by 8ms (realne, nie opisowe GTG <nie wiem czy dobrze napisalem ale powinniscie zrozumiec o co mi chodzi>). Edytowane 2 Października 2006 przez -weS- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Co do matryc TN , MVA , PVA , IPS to nie zawsze TN jest gorsza pod wzgl jakości np. kolorów od pozostałch ( jest kilka matryc TN z lepszymi barwami niż nawet IPS ). Kłamstwem jest też że tylko VA i IPS są 8 bitowe na kanał ( 24 bit ). Prawda jest taka że są matryce typu VA z niepełną paletą jak i są matryce TN z pełnym 24 bitowym kolorem. Więc nie wybieraj monitora na podstawie typu matrycy bo są też IPS szybsze od niejednej TN jak i TN z lepszym obrazem niż niejedna IPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 (edytowane) Mam taki sam problem i o dziwo tez gram 3,5 roku :D Po wielogodzinnym studiowaniu forum mva moj wybor takze padl na Benq FP93GX. Najlepiej do grania nadaja sie wlasnie matryce TN a jak dolozymy do tego 2ms i dosc niska cene to nie zastanawiam sie nad niczym innym. Prawdopodobnie w tym tygodniu ide go zamowic ale raczej nie bedzie on odrazu w sklepie i pewnie bede musial czekac az przywioza. Jesli ci sie nie spieszy, na pewno zdam relacje jak tylko go dostane :) ps. weS ten moviemaker ? :P pamietam ze zrobiles kiedys bardzo fajny film z csa edit znalazlem! nazywal sie "Polish eXtreme frags collection" :D GJ:P eot Edytowane 2 Października 2006 przez umcacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-weS- Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 edit znalazlem! nazywal sie "Polish eXtreme frags collection" :D GJ:P eot Stare dzieje ;] Co do monitorka, skoro jestes juz zdecydowany, to moze wstrzymam sie z kupnem i poczekam na Twoja opinie :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 (edytowane) PRAWDOPODOBNIE juz jutro bedzie stal u mnie na biorku, stay tuned :D edit: ... i jak to czasem bywa, niestety monitor przyjedzie dopiero we wtorek Ale tym razem juz na 99,9% bedzie Edytowane 4 Października 2006 przez umcacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-weS- Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 PRAWDOPODOBNIE juz jutro bedzie stal u mnie na biorku, stay tuned :D edit: ... i jak to czasem bywa, niestety monitor przyjedzie dopiero we wtorek Ale tym razem juz na 99,9% bedzie No ja zamowilem w piatek na agito.pl i dzis (wtorek) ma przyniesc go kurier.. zobaczymy czy dobry byl to wybor :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Czekamy na relacje :D Chociaz watpie, zeby cos w tym monicie bylo nie tak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-weS- Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 (edytowane) Kurier zagral w ch... W historii przesylki na ups pisze, iz zostawil awizo i przesylka jest magazynowana. A caly dzien ktos u mnie w domu byl wlasnie z uwagi na to i nikt z paczka nie byl, awizo rowniez nie ma. Zloze skarge na typa, nie ma ze boli ;p bo w historii przesylki nr kuriera rowniez jest podany... Edytowane 10 Października 2006 przez -weS- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronifcb Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 A ja kup[ilem Benqa FP91GP tez do gry pro evolution soccer (pilka nozna)i sie bardzo zawiodlem.Na moim starym crt gralo sie o wiele lepiej i znow przesiadlem sie na crt a tamten stoi i czeka na kupca :angry: Gram online i mialem wieksze opoznienia i w ogole gralo sie jakos dziwnnie .Nie bylo takiej plynnosci.||Wczesnbiej mialem inny lcd balinea 102035 i takze gralo sie bardzo kiepsko.|Czyzby monitory lcd nie nadawaly sie do gier?? :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 MAM :D:D wreeeeszcieee Musze powiedziec ze mam mieszane odczucia co do tego monitorka. (Benq FP93GX) Obraz w windzie jest zyleta nie ma sie do czego przyczepic ale niestety zawiadlem sie po wlaczeniu csa. Smuzenie widac z odleglosci kilometra, niestety. Te 2ms gtg (6ms w testach nie gtg) to dalej nie jest to co powinno byc :D I nie ma tu w ogule mowy o porownywaniu do crt. Jednak nie jest tak tragicznie bo jak ktos nie jest smuzeniofilem to sie przyzwyczaji (ja gralem pol roku na 25ms i bylo gut, nie ujmuje to skila). A teraz nie zbyt dobra wiadomosc dla weS's otoz cs w 640x480 to jest jeden smiech poprostu musisz to zobaczyc, zemdli cie ... Sam gram 800x600 i w tej w miare da sie grac (nie biore pod uwage innych gier niz cs jakby co :) ) Jutro bede mial 6600GT na DVI moze to cos zmieni zobaczymy :) Mimo wszystko juz go pokochalem bo jest duzo lepiej niz na moim starym LCD. I nie zamienilbym go nigdy na crt :lol2: Ps. jakby ktos patrzyl krzywo na rozdzielczosci w ktorych gramy to informuje ze jest taka mala tendencja ze im dluzej ktos gra w csa tym nizsza daje rozdzialke :) nie dlatego ze ślepnie poprostu tak jest lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarucha Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 Ps. jakby ktos patrzyl krzywo na rozdzielczosci w ktorych gramy to informuje ze jest taka mala tendencja ze im dluzej ktos gra w csa tym nizsza daje rozdzialke :) nie dlatego ze ślepnie poprostu tak jest lepiejA co jest takiego lepszego w mniejszej rozdzielczości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 Mniejsza rozdzialka = wszystkie informacje na ekranie sa wieksze tzn np kto kogo sfragowal, ile pozostalo czasu do konca rundy, ile masz kasy czy naboi w magazynku. I najwazniejsze - wiekszy i blizej srodka ekranu radar ktory jest PODSTAWA do gry w csa. Co tu duzo mowic jesli chcesz byc "pr0" liczy sie kazda setna sekundy i nie mozna jej marnowac na rozgladanie sie po ekranie w poszukiwaniu informacji kto z teamu zginal czy szukaniu swojego na radarze :D Przynajmniej ja tak to widze, a poza tym poprostu jakos lepiej sie gra w nizszej rozdzielczosci. Trudno to opisac :) Nikt tu nie zwraca uwagi na walory estetyczne, no chyba ze wyglada to jak 640x480 na Benq FP93GX :rolleyes: EOT, dziekuje za uwage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 Mniejsza rozdzialka = wszystkie informacje na ekranie sa wieksze tzn np kto kogo sfragowal, ile pozostalo czasu do konca rundy, ile masz kasy czy naboi w magazynku. I najwazniejsze - wiekszy i blizej srodka ekranu radar ktory jest PODSTAWA do gry w csa. Co tu duzo mowic jesli chcesz byc "pr0" liczy sie kazda setna sekundy i nie mozna jej marnowac na rozgladanie sie po ekranie w poszukiwaniu informacji kto z teamu zginal czy szukaniu swojego na radarze :D Przynajmniej ja tak to widze, a poza tym poprostu jakos lepiej sie gra w nizszej rozdzielczosci. Trudno to opisac :) Nikt tu nie zwraca uwagi na walory estetyczne, no chyba ze wyglada to jak 640x480 na Benq FP93GX :rolleyes: EOT, dziekuje za uwage wystarczył by patch do tej gry który sprawiał by że w Hi res wszystko będzie odpowiedniej wielkości ... co to za firma to to wydała że nie szanuje klientów ( jestem pewien że wielu się skarży ). EOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-weS- Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 (edytowane) Mnie informacje na ekranie nie interesuja, poprostu lepiej mi hedy wchodza na 640 xD No ja tez dostalem ten monitorek... Siedze na nim od 10 minut ;] podpiety pod dvi-d do mojej 6600... Na LCD siedzialem 2 razy w zyciu po kilka godzin (turnieje lanowe) i nie jestem przyzwyczajony. Mam wrazenie, ze strasznie widac pixele w windowsie :P przez co czcionki sa niewyrazne?? -_^ Podejrzewam, ze sie przyzwyczaje, aczkolwiek to kwestia LCD nie tego konretnego modelu. Moze obraz jest az za ostry dla mnie na poczatek :D W koncu ostatnie 5 lat siedzialem na crt-ku. Jak narazie wlaczylem cs w 640x480 i wcale nie jest tak tragicznie... hm. Mam tylko wrazenie (w grze) ze jak macham myszka albo ruszam postacia klawiatura, to reaguje po chwili... :F To juz moze byc problem jesli chodzi o granie w cs. (UPDATE; wlaczona synchronizacja pionowa przez co w cs 75fps. Problem nr 2. Gdy wylacze synchronizacje mam wrazenie ze obraz lekko klatkuje, albo raczej jakby sie trzesie =/. Najlepiej to by bylo jakbym mial vsync on i 100 fps :) Wie ktos moze jak sobie poradzic z tym 'drganiem obrazu' przy vsync off? Bo nie mam zamiaru grac na vsync on kiedy mam 75fps -_^) Ogolnie musze sie przyzwyczaic i posiedziec na nim troche i wtedy bede mogl wiecej napisac. Umcacz jak masz ustawiona jasnosc i kontrast w windowsie? Strasznie ciezko mi wyregulowac, aby bylo dobrze i nie walilo na bialym tle po oczach :> Poki co mam ustawiona jasnosc 50, kontrast 37 -_^ ale i tak ciagle cos mi nie pasi i nie moge wyregulowac zeby bylo dobrze... aa no i jeszcze kolory? Ja nie mam pojecia jak to poustawiac zeby bylo dobrze :p A najwieksze wrazenie poki co zrobil na mnie tym, ze jest taki wielki ;] Moj crt 17'' ktory stoi teraz obok wyglada jak 15''... no i nareszcie 1280x1024 :) Tyle na dzis... napisze wiecej jak posiedze na nim troszq dluzej niz 15 minut... :D Pozdrawiam :) Edytowane 12 Października 2006 przez -weS- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 No wlasnie - nie mam pojecia jak ustawic kolory kontrast i jasnosc :D Ciagle jest zle bo w windzie mam jasnosc 50 kontrast 50 ale w csie najlepszy jest chyba kontrast 75. Kolory mam Czerwony 52, Zielony 51, Niebieski 54 chociaz najlepszy w windzie wydaje sie byc normalny a w csie to co ustawilem. Chyba zostane jednak na 50/50 i moich kolorkach na stale. I tez mi obraz lekko skacze w csie przy vsync on to samo. Ale zauwazylem to wczoraj, dzis jak wlaczylem to juz musialem sie wpatrzec :D Jak narazie to gitara. Do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 i jak wam sie sprawuje ten monitorek w grze w CS'a ?? I jesli mozna jeszcze wiedziec to w ktorego gracie 1.6 czy Source ? , bo ja gl;ownie w 1.6 Source mi jakos nie podchodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-weS- Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 1.6 Idzie grac... ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 Własnie idealny topic dla mnie :) Szukam jakiegoś monitorka pod cs`a :) Szukam jakichś danych jakich monitorów używano w WSVG , Heyah albo innych Lanach ... Zawsze grałem na odświeżaniu 100 hz ale lcd max 75 .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 To ze ten monit ma max 75 fps to akurat male piwo. Gdzies czytalem ze lcd jakos inaczej obraz wyswietla od crt. Ciul wi o co chodzi ale jak np ustawiam odswiezanie 60hz to nie ma zadnego migania ekranu jak na crt. Tym sie nie martw. Co do samego monitorka to po paru dniach gry musze powiedziec ze jest miodzio!! Do csa jest idealny jak na swoja cene. Smuzenie widac ale nie jest na tyle duze zeby utrudnialo gre - mozna wykonywac szybkie obroty o 90 czy 180 stopni bez problemu. Jasnosc i kontrast tez jest ok wiec po opiniach 2 zadowolonych graczy chyba nie ma juz co sie zastanawiac :). Brac i grac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...