Skocz do zawartości
GenghisKhan

PELTY DO CHLODZENIA (tego jeszcze nie bylo)

Rekomendowane odpowiedzi

smieszny pomysl Chlodnica

co to jest spytacie - ano jest to chlodnica - potrafiaca o wiele wiecej niz normalna z samochodu czy jakas inna- chlodzi sie ja peltami a te pelty 2 obiegiem wody - co mozna zyskac - ciecz schlodzic do temperatur duzo nizszych niz pokojowe - wiec gra jest warta swieczki - to rozwiazanie dla tych ktory maja np. pelta 74, ,68W ktory bezposrednio na proca byl by za slaby.... no czekam na opinie moze ktos ma jakies pytania - chetnie odpowiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to jest spytacie - ano jest to chlodnica - potrafiaca o wiele wiecej niz normalna z samochodu czy jakas inna- chlodzi sie ja peltami a te pelty 2 obiegiem wody - co mozna zyskac - ciecz schlodzic do temperatur duzo nizszych niz pokojowe - wiec gra jest warta swieczki - to rozwiazanie dla tych ktory maja np. pelta 74, ,68W ktory bezposrednio na proca byl by za slaby.... no czekam na opinie moze ktos ma jakies pytania - chetnie odpowiem

Jesli chcesz te 2 TECi chlodzic tym samym obiegiem, co reszte ukladu, to nic nie zyskasz, chyba, ze dasz 2 chlodnice. Jakkolwiek, zeby to dzialalo przeplyw musialby byc maly, kanaliki drobne = ograniczenia przeplywu. Jesli chcesz zejsc ponizej otoczenia zrob sobie bonga (glowica od prysznica lejaca wode przez rure kanalizacyjna i na to np. jeszcze wieje wiatrak), ale od TECow sie odczep :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chcesz te 2 TECi chlodzic tym samym obiegiem, co reszte ukladu, to nic nie zyskasz, chyba, ze dasz 2 chlodnice. Jakkolwiek, zeby to dzialalo przeplyw musialby byc maly, kanaliki drobne = ograniczenia przeplywu. Jesli chcesz zejsc ponizej otoczenia zrob sobie bonga (glowica od prysznica lejaca wode przez rure kanalizacyjna i na to np. jeszcze wieje wiatrak), ale od TECow sie odczep :wink:
te teci mam zamiar chlodzic 2 obiegiem wody - no co ty ciemny nie jestem przeciez - czemu mam sie odczepic od tekow???? czemu myslisz ze to zly pomysl ???

a chce wode schlodzic do temp. duzo nizszych od otoczenia - tak wiec nic mi nie da taki wodospad o ktorym mowiles oprocz halasu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te teci mam zamiar chlodzic 2 obiegiem wody - no co ty ciemny nie jestem przeciez - czemu mam sie odczepic od tekow???? czemu myslisz ze to zly pomysl ???

a chce wode schlodzic do temp. duzo nizszych od otoczenia - tak wiec nic mi nie da taki wodospad o ktorym mowiles oprocz halasu :D

A bo ja wiem co wymysliles, jesli nie piszesz. Nie wiem jak duzo ponizej otoczenia chcesz zejsc, ale lepiej zalatw sobie zamrazarke. Zeby to zadzialo musialbys miec bardzo wolny przeplyw (= kiepskie temp na tym co chcesz ta woda chlodzic), do tego przed ta kostka przydalby sie owy wodospad, albo chociaz dobra nagrzewnica(e) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bo ja wiem co wymysliles, jesli nie piszesz. Nie wiem jak duzo ponizej otoczenia chcesz zejsc, ale lepiej zalatw sobie zamrazarke. Zeby to zadzialo musialbys miec bardzo wolny przeplyw (= kiepskie temp na tym co chcesz ta woda chlodzic), do tego przed ta kostka przydalby sie owy wodospad, albo chociaz dobra nagrzewnica(e) :wink:

wlasnie ze nie- ja chce to tak zrobic zeby dzialalo bez problemu - zawsze mozna 2 pompke w uklad walanac za ta chlacnica i troche zwiekszy ona cisnienie - wszystko zaizolowane dobrze oczywiscie...

- cos sie tego wodospadu uczepil - on i tak nie da mi tego czego chce- mnie nie interesuja temp wody rzeczu 20*C to za duzooooo

a co do zamrazarki to myslalem nad tym:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie ze nie- ja chce to tak zrobic zeby dzialalo bez problemu - zawsze mozna 2 pompke w uklad walanac za ta chlacnica i troche zwiekszy ona cisnienie - wszystko zaizolowane dobrze oczywiscie...

- cos sie tego wodospadu uczepil - on i tak nie da mi tego czego chce- mnie nie interesuja temp wody rzeczu 20*C to za duzooooo

To jaka bys temp wody chcial utrzymac?

Jesli chcesz, zeby taka kostka ci mocno schladzala wode, to po pierwsze woda na wejsciu juz musi byc max schlodzona (wodospad), po drugie musi wooolno plynac, bo inaczej zyskasz moze 1C rozumiesz teraz?

ale ok, juz nic nie mowie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bym miał dwa takie peltki to bym je opchnął i kupił jednego solidnego, a nie kombinował i wymyślał jak je tu wykorzystać. Może cię nie doceniam, ale daję sobie głowę uciąć, że z tego pomysły nic nie wypali, a nawet jak się zaweźmiesz i zrobisz to koszt tego będzie zbliżony jeśli nie wyższy od zakupu pożądnego peltiera, a wydajność marna (w stosunku do kosztów).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bym miał dwa takie peltki to bym je opchnął i kupił jednego solidnego, a nie kombinował i wymyślał jak je tu wykorzystać. Może cię nie doceniam, ale daję sobie głowę uciąć, że z tego pomysły nic nie wypali, a nawet jak się zaweźmiesz i zrobisz to koszt tego będzie zbliżony jeśli nie wyższy od zakupu pożądnego peltiera, a wydajność marna (w stosunku do kosztów).

czlowieku czy Ty nie widzisz ze tu o koszty mi nie chodzi a jedynie o sposob chlodzenie - nowa sciezka - chyba nikt tego nie rozumie - tylko byscie kase wydawali na wap(n)oczile i w 30minut macie -30*C na procu - ja nie ide na latwizne - a krece i chlodze bo na serio to lubie

owszem mozna spylic i kupic duzego pelta ale jeszcze trzeba miec do niego duuuuzzzyyyyy zasilacz - dlatego lubie czasem kombinowac - a powiedz czemu z tego pomyslu nic nie wypali no powiedz czemu???

wkurzylem sie troche :twisted: - ale nie na Ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chcesz, zeby taka kostka ci mocno schladzala wode, to po pierwsze woda na wejsciu juz musi byc max schlodzona (wodospad), po drugie musi wooolno plynac, bo inaczej zyskasz moze 1C rozumiesz teraz?

ale ok, juz nic nie mowie

uwazasz mnie za bezmozgowca - jakbym nim byl to wogle obudowy od kompa bym w zyciu nie otwieral - mam troche wyobrazni i praw fizyki w glowie i wiem ze to jest do zrobienia - nawet zebym to 5 lat robil

wiem ze woda musi na wejsciu byc zimna (myslisz ze co wrzatku naleje i bede dzien czekal az TEC'i odprowadza cieplo) - wiem ze woda musi wolno wplywac - no i co to jest do zrobienia - duzo roboty nie powiem bo trza te kanaliki wiercic albo frecowac - taki labirynt.... to jest do zrobienia i ja to zrobie - zobaczycie - ehhhh szkoda mi juz slow .....

nie bawi mnie szum wiatraka ktory na 5V zekomo jest nieslyszalny - g...own.o prawda...i nie pasza mnie temp rzedu >30*C na procu dlatego wymyslam takie dziwoty....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.procooling.com/articles/html/ke...ater_chille.php

tu gosc zrobil to samo ale z dupnym wynikiem - czemu - dupny tez zimny blok - po 2 za duzo cieczy w ukladzie i nie bylo to wszystko odpowiedznio zaizolowane - mala ilosc cieczy mozna bez problemu ochlodzic co 0*C trwa to tylko troche dlugo - ale jak sie to odpowiednio dopracuje to bedzie dzialalo - no najwyzej pelty wykozystam do czego innego i ubedzie mi kasy z portwela :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ok, juz nic nie mowie

uwazasz mnie za bezmozgowca - jakbym nim byl to wogle obudowy od kompa bym w zyciu nie otwieral - mam troche wyobrazni i praw fizyki w glowie i wiem ze to jest do zrobienia - nawet zebym to 5 lat robil

wiem ze woda musi na wejsciu byc zimna (myslisz ze co wrzatku naleje i bede dzien czekal az TEC'i odprowadza cieplo) - wiem ze woda musi wolno wplywac - no i co to jest do zrobienia - duzo roboty nie powiem bo trza te kanaliki wiercic albo frecowac - taki labirynt.... to jest do zrobienia i ja to zrobie - zobaczycie - ehhhh szkoda mi juz slow .....

nie bawi mnie szum wiatraka ktory na 5V zekomo jest nieslyszalny - g...own.o prawda...i nie pasza mnie temp rzedu >30*C na procu dlatego wymyslam takie dziwoty....

Nie uwazam cie za bezmozgowca, ba, uwazam, ze masz ponadprzecietna inteligencje :wink:

Rob, jasne, twoja kasa i twoj czas w koncu, jakkolwiek, nie odpowiedziales na moje pytanie:

Jaka temp bys chcial otrzymac?

No i zeby schlodzic wode przed TECami musisz uzyc albo kilku nagrzewnic/duuzej chlodnicy albo 1-2 z wiatrakami :wink:

Koles z procooling, z tego co kojarze po linku, uzyl tego samego ukladu, ty chcesz uzyc 2 i chwala ci za to, inaczej wogole bym nie dyskutowal :oops:

Zrobmy tak, powiedz jak mialby twoj uklad wygladac w calosci to mozemy sobie podywagowac :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowa sciezka - chyba nikt tego nie rozumie

Teraz rozumiem, trzeba było tak od razu...

ja nie ide na latwizne - a krece i chlodze bo na serio to lubie

Fakt, nie mogę Ci zarzucić żebyś szedł na łatwiznę.

mam troche wyobrazni i praw fizyki w glowie i wiem ze to jest do zrobienia - nawet zebym to 5 lat robil

Nie wątpię, że uda ci się to zrobić w krótszym czasie.

no  i co to jest do zrobienia - duzo roboty nie powiem bo trza te kanaliki wiercic albo frecowac - taki labirynt.... to jest do zrobienia i ja to zrobie - zobaczycie

Dużo roboty, ale do zrobienia, zgadzam się, ale nie musisz tego robić. Jak się wycofasz z tego pomysłu nikt się z ciebie nie będzie śmiał :wink:

a powiedz czemu z tego pomyslu nic nie wypali no powiedz czemu???

No, nie wiem. Pewnie wypali...

Peace Bracie. I cóż mogę dodać. Powodzenia. :) 8)

Jak by ktoś mi powiedział kiedyś WC, FC itp to też bym się postukał w czoło. Wszystko przed tobą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co ty teraz robisz taki koles, Dr.Wektor (polak) robi od dawna, kiedy ja zaczynalem z chlodzeniem woda i chlodzilem procka peltami (wtedy to byly 72W + 2x 38W) on chlodzil bodajze 2x 68W peltami wode ktora chlodzil procka... wiec nie przecierasz nowej sciezki... Saemu tez sie w to dawnooo temu pobawilem ale wyniki byly nedzne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to spoko powiem jak to ma wygladac....

Blok, ktory ma chlodzic wode musi byc dlugi i w miare pojemny nie wykluczam ze zrobiony z 2 duzych plaskownikow - posiadajacy 2 poziomy -dodatkowo 2x wieksza powierzchnia - kanaliki musza byc drobne ale tak zrobione by woda nie tracila zbyt duzo cicnienia - po wyjsciu z tego bloku wszystko musilo by byc niezle zaizolowane tak samo jak sam blok na CPU - aha ilosc tej ochladzanej wody w ukladzie musi byc tez mala - zbiornik z pompka tez mozna dodatkowo zaizolowac i pod to dac pelta - tak ze calkowita pojemnosc zimnego ukladu wynosila by okolo 0.7L tej cieczy - borygo albo inna wacha - nie wykluczone ze spiryt :D - pierw oczywiscie robil bym testy bez obciazenia czyli CPU - zeby zobaczyc czy po jakims czasie ciecz rzeczywiscie sie ochladza...

2 sprawa to chlodzenie owych tecow - calokowita moc ich to ponad 200W wiec troche tego jest (nie wykluczone ze wiecej) - cieplo z nich odprowadzane musilo by byc podobnym blokiem co 1 tylko ze z mniejszymi oporami przeplywu - no i oczywiscie odrebny obieg wody (to co gosc zrobil na procooling to poprostu zalosne bylo) - jak bym chlodzil wode w 2 ukladzie to juz kij z tym - jakos bym sobie poradzil - chlodnica albo co....

po 1 musze zobaczyc ile ochladza sie do ujemnych temperatur ciecz w zamrazarce (wlasnie takie 0.7L) - oczywiscie tam jest wszedzie zimno nie ma tych 60W ciepla z proca

hehe uswiadomilem sobie ze ta zimna ciecz z proca rzeczywiscie moze sie po przejsciu przez blok CPU nagrzac troche - no trza by 2 taki uklad chlodzacy - tez z tecami - ale mozna to rozwiazac inaczej - lepszy blok - wielopoziomowy - i poprostu woda pierw ochladza sie przeplywajac przez 1 poziom idzie do CPU pozniej i wracajac ochladza sie przechodzac przez 2 poziom tego zimnego bloku - oczywiscie najwazniejsza sprawa jest to zeby zaizolowac wszystko - alby kontakt z cieplem z zew ograniczyl sie tylko do elementow chlodzonych (np. CPU, GPU, Bridge)

jakie temp tej cieczy chcialbym uzyskac - ano najlepiej ujemne chociaz wiem ze z tym bedzie bardzo ciezko...ale jak bede mial np. 5*C to juz bedzie cos

No Witchhunter - komentuj co jest nie tak

Berkut: jak ci sie chce masz czas napisz jak to twoje wygladalo i dlaczego mialo taka mala wydajnosc

Pozdrawiam :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec ja wymyslilem jakis czas temu cos innego wiec zalozyc klasyczne wc z chlodnica a na wezyku od chlodnicy do cpu zalozyc bloczek na nim pelka na drugiej stronie pelka duzy radiator i wywalic go poza obudowe tak ze peltier bylby na lini obudowy za pare dni zaloze cos takiego mysle jak dobrze pojdzie ale to zadziala moim zdaniem raczej tylko ze slabszymi pelkamia ale temperatura powinna spasc o pare stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec ja wymyslilem jakis czas temu cos innego wiec zalozyc klasyczne wc z chlodnica a na wezyku od chlodnicy do cpu zalozyc bloczek na nim pelka na drugiej stronie pelka duzy radiator i wywalic go poza obudowe tak ze peltier bylby na lini obudowy za pare dni zaloze cos takiego mysle jak dobrze pojdzie ale to zadziala moim zdaniem raczej tylko ze slabszymi pelkamia ale temperatura powinna spasc o pare stopni

IMHO beznadzieja - chyba nie czytales tego topicu calkiem - co takiem malym bloczkiem na wezyku uzyskasz - no moze woda sie schlodzi o jakies 0.001*C jak dobrze to zrobisz - zapomnij o tym - tu trza bardziej kombinowac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok genghis, teraz znacznie lepiej :wink:

Po pierwsze, brakuje mi tutaj chlodzenia przed samymi TECami, czy mam rozumiec, ze tylko one beda chlodzic? Jesli tak, to zapomnij, musisz wczesniej odebrac czyms cieplo z procesora, dopiero potem odbierac cieplo z cieczy, zeby obnizyc jej temp.

Ile temp za cpu ci skoczy nie wiem, zalezy od plynu. Dla wody byloby to pewnie w granicach 0.5C, dla alkoholu obawiam sie, ze bedzie troche wiecej (mniejsza pojemnosc cieplna).

TECa pod zbiornikiem sobie daruj, nie ma sensu, musisz sie skupic na tym bloczku chlodzacym, czyli mnostwo waskich kanalikow, zeby woda w kazdym plynela wolno mimo szybkiego przeplywu lacznegu. Tak wiec projekt poczatkowy wrzuc do kosza, to musi wygladac zupelnie inaczej, i zapewne zdajesz sobie raczej z tego sprawe. Musialbys zrobic np. tak jak to jest w nagrzewnicach, kilka(nascie) kanalow rownolegle w jedna strone, a potem powrot i w druga strone "pod" poprzednimi kanalami :arrow: wlot i wylot z jednej strony, a TECi od gory i od dolu.

Teraz, 2 TECi to obawiam sie moze byc za malo zeby uzyskac az tak znaczny spadek na temp, nie dlatego, ze sa za slabe, ale dlatego, ze maja za mala powierzchnie (chyba, ze miedzy kanalikami a TECami bedzie spora warstwa miedzi, co IMHO troche bez sensu). Powierzchnia takiej zabawki musialaby byc ze 2 razy taka, jak proponujesz na poczatku. Lepiej by bylo dac kilka slabszych TECow niz 2 mocniejsze. Do tego z obu stron...

No i jeszcze chlodzenie samych modulow, ale to jest najmniej skomplikowana sprawa, pod warunkiem uzycia zupelnie oddzielnego ukladu.

Takie tam dywagacje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sie nie uda, zyskasz moze dziesiate stopnia. Zbyt duzy przeplyw, za mala powierzchnia takiego bloczka... jesli juz, to musialbys podazyc droga genghisa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no spoko - moj pomysl caly czas zaprzata mi mozg (okolo 1% uzycia mozgu idzie na ten pomysl) - wiem ze trza by miec bardzo duzo powierchnie - da sie to uzyskac robiac takiego hamburgera - chillblok wielo poziomowy - TEC'i z 2 strony no problem - hehe zawsze mozna wlac od razu zimnej wody - i zobaczyc po 1 dniu ile ona by sie nagrzala - zrobic taka chlodnice(chillblok bedzie trudno) musze jeszcze to wszystko przemyslec - chlodzenie przed samym chillblokiem tez sie da zrobic - a moze kupic bardzo dlugi plaskownik - okolo metra dlug i przez niego puszczas ciecz zanim pojdzie co cpu tak:

http://genghis.w.interia.pl/chlod2.gif

oczywiscie to bedzie znacznie lepiej wykonane - nie mam zdolnosci plastycznych i zainstalowanego CAD'a zeby zrobic porzadny projekt ale mniej wiecej wiesz o co chodzi

mozna zrobic w ostatecznosci 2 CHILLERY 1 przed CPU 2 za CPU - to by wyszlo okolo 16 peltow 74W - hehe duzo mocy - duzy zasilacz trza by miec - ale co tam - chodzi mi o to zeby w koncu ciecz porzadnie schlodzic - koszty nie wazne - fakt ze za te 16 peltow moglbym kupic 4x226W i mialbym juz spoko z -30*C na procu ale mi o to nie chodzi

no moze z dlug tego czillera przesadzilem - no okolo 50-70cm bedzie optyumalnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myślałem o czymś takim. Wode w układzie mogły by chłodzić cztery lodówki - szeregowo. Wężem o dużej średnicy np 30mm mógłbym się przebić do sąsiadów na dole (dobrze się z nimi żyje, chyba się dogadamy) i u nich w zamrażarce by była pierwsza chłodnica. Potem z tamtej lodówki węże by szły do sąsiadów na przeciwko tych pode mną. Oni też są spoko, a szczególnie żona Tomka. Mają pożądną lodówkę Whirpoola i w zamrażarce -15*C. Powinni się zgodzić w końcu taka nagrzewnica nie zajmuje dużo miejsca w lodówce. Potem po schodach wąż by szedł z powrotem do mnie. Mam nową lodówkę polara, mrozi jak skurczybyk, kiedyś w lato zamroziła mi czteropak grolsha. Potem stamtąd woda by biegła do mnie do pokoju. Moge wziąć od kumpla z akademika czwartą lodówkę, bo ma na zbyciu i mu zawadza. Jest trochę popsuta. Siadł termostat i teraz nawet na środkowych półkach zamarza ser i kiełbasa i trzeba wszystko na dole trzymać. Ale dla mnie by była chyba spoko nie? Wiem że węże by były długie i duże opory ale za to mam pompkę do centralnego ogrzewania i kiedyś chodziła w centralnym w mieszkaniu 125m^2 więc tyle by pociągnęła spokojnie. Węże bym zaizolował gąbką do izolowania rur CO. W układzie by płynął płyn chłodnicowy do -30*C. To by był wypas. Nikt tego chyba jeszcze nie zrobił. Szukałem na zachodnich serwisach i wyszukiwarką. Co o tym myślicie? Wiem, że to trochę roboty jest, szczególnie że ten wąż będę musiał puścić w ścianie bo mama się nie zgodzi żeby szedł przez całe mieszkanie na wierzchu, ale skuje się troche tynku i będzie spoko. Sąsidom się kupi flaszkę :wink: to jeszcze pomogą.

Co można poprawić w tym układzie?

Doradźcie :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale masz ze mnie polew - niezle :( - wiem ze moj pomysl jest lekko nagiety - ale ja nie jestem calkowicie sprawny umyslowo - wiecie o co chodzi.... prosze bez takich jak wyzej

PS. wystarczy 1 zamrazrka - ladujesz do niej spirale z rurki miedzianej fi:9mm o dlugo kilkunastu meterow i prosto do kompa i juz wystarczy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi