Skocz do zawartości
studioporzadku pl

Problem Z Podkęcaniem..

Rekomendowane odpowiedzi

a wiec tak:

chciałem podkręcić mojego bartona 2500 z zablokowanym mnożnikiem poprzez FSB. standardowo wynosi ono 166mhz. mi sie UDAŁO!... dać na 183hmz :angry: i normalnie nie ma bata! żeby dociągnąć go do tych magicznych 200mhz!

pamięć ustawiłem na synchronicznie. (1:1) nie bawiłem się zadnymi tymingami nic.. samo FSB i nie pójdzie dalej... zakażdym razem mósze czyścić CMOS.

powiedzcie mi ludzie... co mam zrobić... żeby było to 200mhz! błagam! :cry:

Mój komp:

barton 2500

2x256mb pc 3200 kingston

zasilacz(300W): FEEL ESP-300ATXSP4

GIGABYTE GA-7N400L (najnowszy bios)

Edytowane przez Alan332

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podnieś mu napiecie do 1,675-1,7V powinno wystarczyć ale nie musi niektóre potrzebuja 1,85 V :lol:

żeby podkręcać musisz utrzymać temperaturę poniżej 55*C na procku

musisz mieć zasilacz a nie to gufno

przeczytaj FAQ !!!

Edytowane przez kizis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłodzenie jest ok. nie ma co sie nad nim skupiać. pamiątki to tak jak już pisałem. 2x 256mb pc 3200 (400mhz) zasilacz nie najleprzy no ale powinien dać sobie rade na lajcie z 200mhz na fsb bo wiem o tym. widc co może nie grać ?? może powiedzcie jakie ustawienia w biosie mógłbym mieć zle ustaawione albo cos??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy zasilacz wystarcza możesz sprawdzić miernikiem- miernik sie kupuje a później się mierzy

http://zenfist.pl/pelen.php?id=40

podnieś napięcie procesorowi ..

edit: 1,85 to rozsądna granica na dobrym zasilaczu i z dobrym chlodzeniem

edit 2: a czymże go chłodzisz ? - chyba mozesz zdradzić co ?

poluzuj timingi pamieciom może coś z nimi nie tak - daj na ręczne ustawianie i 3-4-4-8

Edytowane przez kizis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1,65 +5% * 1,65 = 1,73V a to już troche jest :sad:

mój robi fsb 186 na 1,55V :wink: 191 na 1,6V :mrgreen: 197 na 1,65V (nominalne) a 200 na 1,675V ..ale kazde bydle się kręci inaczej ..

IMO albo chłodzenie nie domaga - to enigmatyczne o którym nie chcesz powiedzieć nic poza tym ze "to nie to" albo zasilacz 8)

Edytowane przez kizis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko gra i huczy... poprostu podniosłem napięcie tylko ja już nie wiem jak to z tym napięciem mam;/ jak nic nie podnosiłem to pisało 1,7v podniosłem o 5% i dalej tak samo pokazuje :? narazie zobacze do ilu dociagne na tym napięciu..potme się będe martwił...

chłodzenie mam glaciala 2100 gold edition coś tam coś tam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi