Skocz do zawartości
2cool

Dziwnie Wysoka Temperatura Procesora

Rekomendowane odpowiedzi

w piątek dostalem spowrotem mobo z gwarancji, zanioslem kompa do sklepu aby mi to poskladali

po powrocie do domu i wlaczeniu kompa zaskoczyla mnie temperatura procka, dawniej w idle bylo 4x stopni, a stres ~55 (o ile dobrze pamietam)

no a teraz idle jest okolo 50, a jak odpale jakas aplikacje 3d tempereatura gwaltownie podnosi sie do 70... i tu pytanie - dalczego.. ?

niewiem jakim cudem posmarowany procek, napewno jakis silikon

wentylator to jakis no-name lub cos w tym stylu

moze trzeba jakis czas odczekac zeby ta 'pasta' sie dopasowala jakos czy cos ; p ?

jutro mam zamiar kupic jakas lepsza paste i sprawdzic czy to cos pomoze, a jesli nie, to zastanawiam sie nad nowym wentylem, i tu jeszcze jedno pytanie

dobrze by bylo zeby byl kompatybilny z s.478, i 939 bo za jakis czas mam zamiar zmienic

czy pentagram freezone qv-100 alcu+ to dobry wybor ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, o tym tez myslalem, ale troche sie boje wlaczyc jakas gre na dluzej aby sprawdzic czy to prawda z tą temp. czy nie

bo jesli temp. prawdziwa to procek pojdzie z dymem raczej, a na nowy niemam kasy bo niedawno troche stracilem..

no i zeby tak mocno czujniki na mobo klamaly :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy 70*C prockowi jeszcze nic nie powinno się stać. Proponuje najpierw włączyć gierke poczekać aż dojdzie do tych 70* i dotknąć radiatora palcem i się przekonać czy jest gorący. jeżeli nie tzn ze coś jest z pastą nie tak lub płyta przekłmuje. jeżeli jednak będzie wręcz parzący to radze wymienić chłodzenie.

pentagram freezone qv-100 alcu+ jest ok tylko sprawdz czy się aby na pewno zmieści (nie będzie wadził o ram czy inne części kompa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) więc tak, na 70stopni nie musze dlugo czekac, max 1min, i to po wlaczeniu 3d view w ATI tool,

dociągnalem do 74 stopni, a gdy dotknalem radiatora byl on lekko cieply ..

tak wiec jestem juz prawie pewny ze plyta klamie....

co Wy na to ? ^^

2)co do freezone qv-100 alcu+, myslalem ze wejdzie na moje mobo, ale jak popatrzylem dokladniej to doszedlem do wniosku ze nie wejdzie, bedzie zahaczal o radiator od chipsetu czy czegostam ;p no ale chyba nie bedzie potrzbny bo -patrz wyzej-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

producent powinien wydawac biosy z poprawiona kalibracja temperatury procesora - coby poprawnie odczytywac temp. Ja u siebie tez mialem na miedzianym Zalmanie 85* C i jeszcze potrafilem krecic mocno :D - radiator byl zimny. Tak wiec najlepiej zmacac radiator w celu sprawdzenia czy nie klamie i juz spokoj na duszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz teraz najtanszego Pentagrama, a potem pozbadz sie go i kup do s939 Freezera 64. Co prawda istnieje mozliwosc instalacji tego Pentagram a na s939, ale konstrukcje tego typu nie sprawdzaja sie na prockach z IHSem.

Paste kup AC Ceramique, tania, a duzo lepsza od tych sylikonow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to teraz aby sprawdzic temp. bede macac radiator ;p

YogiCK, skoro temp nie jest taka jaką wskazuje czujnik to nie bede zmienial radiatora, no a platforme bede zmienial, ale najpredzej za miesiac, moze wiecej ;]

dzieki wszystkim za porady ^^

teraz zobacze jak bedzie z grami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

jeszcze jedna mozliwosc

zle zamontowany radiator

wtedy jest zimny a procek goracy

dokładnie.

płyta nie koniecznie musi przekłamywać

tak jak już napisałem możliwe że coś jest nie tak z pastą (za dużo, za mało , a może wogule jej tam nie ma)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

jeszcze jedna mozliwosc

zle zamontowany radiator

wtedy jest zimny a procek goracy

Dokładnie i ja bym obstawiał, ze w tym własnie jest problem. Niektorzy ludzie nawet w serwisach nie potrafią zakładac coolerów :)

Cooler moze nie dociskac do rdzenia i objawy są oczywiste.

Tak czy inaczej zmieniłbym to chłodzenia na cos wydajniejszego, boxowe coolery to nadają sie do kompów biurowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiator raczej chyba nie odstaje... Odpalcie kompa bez radiatora to procek robi się wrzący w chwil kilka a potem wyłącza sie lub.. umiera :). Jeślijuż coś to raczej pasty nie ma... choć nie powinno być aż takiej różnicy temperatur... lekko ciepły radiator to oko 40°C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi