2cool Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 w piątek dostalem spowrotem mobo z gwarancji, zanioslem kompa do sklepu aby mi to poskladali po powrocie do domu i wlaczeniu kompa zaskoczyla mnie temperatura procka, dawniej w idle bylo 4x stopni, a stres ~55 (o ile dobrze pamietam) no a teraz idle jest okolo 50, a jak odpale jakas aplikacje 3d tempereatura gwaltownie podnosi sie do 70... i tu pytanie - dalczego.. ? niewiem jakim cudem posmarowany procek, napewno jakis silikon wentylator to jakis no-name lub cos w tym stylu moze trzeba jakis czas odczekac zeby ta 'pasta' sie dopasowala jakos czy cos ; p ? jutro mam zamiar kupic jakas lepsza paste i sprawdzic czy to cos pomoze, a jesli nie, to zastanawiam sie nad nowym wentylem, i tu jeszcze jedno pytanie dobrze by bylo zeby byl kompatybilny z s.478, i 939 bo za jakis czas mam zamiar zmienic czy pentagram freezone qv-100 alcu+ to dobry wybor ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 A wzioles pod uwage przeklamanie ze strony plyty?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2cool Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 tak, o tym tez myslalem, ale troche sie boje wlaczyc jakas gre na dluzej aby sprawdzic czy to prawda z tą temp. czy nie bo jesli temp. prawdziwa to procek pojdzie z dymem raczej, a na nowy niemam kasy bo niedawno troche stracilem.. no i zeby tak mocno czujniki na mobo klamaly :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 przy 70*C prockowi jeszcze nic nie powinno się stać. Proponuje najpierw włączyć gierke poczekać aż dojdzie do tych 70* i dotknąć radiatora palcem i się przekonać czy jest gorący. jeżeli nie tzn ze coś jest z pastą nie tak lub płyta przekłmuje. jeżeli jednak będzie wręcz parzący to radze wymienić chłodzenie. pentagram freezone qv-100 alcu+ jest ok tylko sprawdz czy się aby na pewno zmieści (nie będzie wadził o ram czy inne części kompa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2cool Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 1) więc tak, na 70stopni nie musze dlugo czekac, max 1min, i to po wlaczeniu 3d view w ATI tool, dociągnalem do 74 stopni, a gdy dotknalem radiatora byl on lekko cieply .. tak wiec jestem juz prawie pewny ze plyta klamie.... co Wy na to ? ^^ 2)co do freezone qv-100 alcu+, myslalem ze wejdzie na moje mobo, ale jak popatrzylem dokladniej to doszedlem do wniosku ze nie wejdzie, bedzie zahaczal o radiator od chipsetu czy czegostam ;p no ale chyba nie bedzie potrzbny bo -patrz wyzej- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kabul Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 producent powinien wydawac biosy z poprawiona kalibracja temperatury procesora - coby poprawnie odczytywac temp. Ja u siebie tez mialem na miedzianym Zalmanie 85* C i jeszcze potrafilem krecic mocno :D - radiator byl zimny. Tak wiec najlepiej zmacac radiator w celu sprawdzenia czy nie klamie i juz spokoj na duszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 Bierz teraz najtanszego Pentagrama, a potem pozbadz sie go i kup do s939 Freezera 64. Co prawda istnieje mozliwosc instalacji tego Pentagram a na s939, ale konstrukcje tego typu nie sprawdzaja sie na prockach z IHSem. Paste kup AC Ceramique, tania, a duzo lepsza od tych sylikonow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2cool Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 to teraz aby sprawdzic temp. bede macac radiator ;p YogiCK, skoro temp nie jest taka jaką wskazuje czujnik to nie bede zmienial radiatora, no a platforme bede zmienial, ale najpredzej za miesiac, moze wiecej ;] dzieki wszystkim za porady ^^ teraz zobacze jak bedzie z grami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 witam jeszcze jedna mozliwosc zle zamontowany radiator wtedy jest zimny a procek goracy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 witam jeszcze jedna mozliwosc zle zamontowany radiator wtedy jest zimny a procek goracy dokładnie. płyta nie koniecznie musi przekłamywać tak jak już napisałem możliwe że coś jest nie tak z pastą (za dużo, za mało , a może wogule jej tam nie ma) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 witam jeszcze jedna mozliwosc zle zamontowany radiator wtedy jest zimny a procek goracy Dokładnie i ja bym obstawiał, ze w tym własnie jest problem. Niektorzy ludzie nawet w serwisach nie potrafią zakładac coolerów :) Cooler moze nie dociskac do rdzenia i objawy są oczywiste. Tak czy inaczej zmieniłbym to chłodzenia na cos wydajniejszego, boxowe coolery to nadają sie do kompów biurowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 radiator raczej chyba nie odstaje... Odpalcie kompa bez radiatora to procek robi się wrzący w chwil kilka a potem wyłącza sie lub.. umiera :). Jeślijuż coś to raczej pasty nie ma... choć nie powinno być aż takiej różnicy temperatur... lekko ciepły radiator to oko 40°C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2cool Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 jak narazie olewam ta temperature, dochodzi do ~72 stopni, wyzej nie idzie mam zamiar zmienic paste o ile ona na procku jest, tylko ze niechce mi sie ejchac do sklepu, bo kawalek do niego mam ; p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 2cool to zamow ceramique na allegro. Lepsze chyba to niz smazenie procka ktory przy takiej temperaturze moze wkoncu umrzec. Ale to Twoja sprawa i pewnie na to czekasz :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...