k2 Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 (edytowane) Chłodzenie karty graficznej, mimo ze wiatrak kręci sie na 25% jest najglosniejszym elementem w mojej budzie. Czy jest możliwość programowo zmniejszenie obrotów wiatraka na tej karcie mniej niz 25% mocy[tyle moge maxymalnie w Riva Tuner] Posiadam GF 6800LE z bardzo dobry i bardzo wydajnych chłodzeniem. Jest ono dość ciche, ale jak ktos zostawia kompa na noc to kazdy dB sie liczy. Karta nawet w strasie nie przekracza 60 stopni na rdzeniu... wiec nachodza mnie nawet mysli zeby zypełnie odlaczyć wiatrak... scianac ten plastik i niech sie karta chlodzi pasywnie [mam wymuszony obiek powietrza w obudownie przez 2 wiatraki 80mm]. radiator jest solidny dwustronny z heat-pipe-em, wiec powinien dać rade. 1.Czy jest możliowsć programowo zmiejszenie obrotów wiatraka na mniej niz 25%. 2.W jakich maxymalnych temparaturach moze pracowac karta z serii 6800. 3. Czy całkowite odlaczenie wiatraka jest bardzo głupim pomyslem. 4. Ew. ma ktoś jakes inne propozycje, poza wymiana chłodzenia. Jeżeli ktoś nie wie jak karta wyglada pare fotek: Edytowane 16 Października 2006 przez k2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysyjacek Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 1. Raczej nie 2. 125*C 3. Musisz sparwdzić 4. Fander 120 @ 5V ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Mógłbyś zrobic tak:odłaczas wiatraka na karcie, kupujesz Fandera 120/92, mocujesz go na radiatorze i puszczasz go na 5v, powinno być wydajnie a niemal bezgłośnie :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 (edytowane) Mógłbyś zrobic tak:odłaczas wiatraka na karcie, kupujesz Fandera 120/92, mocujesz go na radiatorze i puszczasz go na 5v, powinno być wydajnie a niemal bezgłośnie :-P i chyba tak zrobie... rozumiem ze umiesci go od spodu.... po stronie GPU, bo od góry troche mało miejsca mam z powodu SilverStone Nitrogon 01 Heatpipe S478 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...p;#entry2348774 btw co do temp, wiem ze 125 stopni to max [dokladnie u mnie 127] ale jest to temepratura progu opóznienia procesora. Zakładajać ze moj GF jest lekko przetaktowany GPU 300@380 pamieci 700@920 nie che dochodzic do tak skrajncyh temp. Czy jak np karta bedze procowałe w temp 70 stopni zamiest 60 nic jej nie bedzie? [btw u mnie wszystkie wiatraki w budzie chodza na 5V] Edytowane 16 Października 2006 przez k2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Nic. Ja kiedys (w tegoroczne upały) pracowałem na 5900 z 97*C :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Rozłuż chłodzenie tzn zdejmij wszystkie plastiki i odkręć wentylator , zapodaj wentyl min 80-92mm , posmaruj dobrą pastą np AS5 . Powinno być cicho i wydajnie , ale radiator nie jest dokońca dobrze zrobiony - dwie kostki mają bardzo słaby styk z radiatorem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Rozłuż chłodzenie tzn zdejmij wszystkie plastiki i odkręć wentylator , zapodaj wentyl min 80-92mm , posmaruj dobrą pastą np AS5 . Powinno być cicho i wydajnie , ale radiator nie jest dokońca dobrze zrobiony - dwie kostki mają bardzo słaby styk z radiatorem co mam postarowac?? ja nie zamierzam sciagac radiatora tylko ew. wentyl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Po pierwsze żeby zdjąć plastiki musisz zdjąć chłodzenie , a po drugie żeby odkręcić wentylator trzeba zdjąć plastiki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 (edytowane) Po pierwsze żeby zdjąć plastiki musisz zdjąć chłodzenie , a po drugie żeby odkręcić wentylator trzeba zdjąć plastiki shit :mur: myslalem ze da rade sciaganac plastki i wenyl tylko, bez sciaganie radiatora. podobno cięzko schodzi. Edytowane 16 Października 2006 przez k2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Czy przez prace na większej temperaturze karta nie ulega szybszemu zniszczeniu :D? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 tak :) w 60*c load @ 1h raz na dwa dni popracuje 20 lat* w 70*c load @ 1h raz na dwa dni popracuje 19 lat i kilka miesięcy* *i prędzej co innego ją trafi fander, raczej 92mm, tak - od dołu. będzie fajnie,, zrób mu przelotkę na zasilanie/sterowanie z pcb karty. te 25% t raczej ograniczenie softowe.. miałem taką kartę ale krótko i dawno temu,, już nie pamiętam co i jak gdzie i do ile;) w riva tuner jest setup i tam się chyba ograniczenia da ustawiać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...