Skocz do zawartości
k2

Redukcja Hałasu W Winfast 6800le

Rekomendowane odpowiedzi

Chłodzenie karty graficznej, mimo ze wiatrak kręci sie na 25% jest najglosniejszym elementem w mojej budzie.

Czy jest możliwość programowo zmniejszenie obrotów wiatraka na tej karcie mniej niz 25% mocy[tyle moge maxymalnie w Riva Tuner]

Posiadam GF 6800LE z bardzo dobry i bardzo wydajnych chłodzeniem.

Jest ono dość ciche, ale jak ktos zostawia kompa na noc to kazdy dB sie liczy.

Karta nawet w strasie nie przekracza 60 stopni na rdzeniu... wiec nachodza mnie nawet mysli zeby zypełnie odlaczyć wiatrak... scianac ten plastik i niech sie karta chlodzi pasywnie [mam wymuszony obiek powietrza w obudownie przez 2 wiatraki 80mm]. radiator jest solidny dwustronny z heat-pipe-em, wiec powinien dać rade.

1.Czy jest możliowsć programowo zmiejszenie obrotów wiatraka na mniej niz 25%.

2.W jakich maxymalnych temparaturach moze pracowac karta z serii 6800.

3. Czy całkowite odlaczenie wiatraka jest bardzo głupim pomyslem.

4. Ew. ma ktoś jakes inne propozycje, poza wymiana chłodzenia.

Jeżeli ktoś nie wie jak karta wyglada pare fotek:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez k2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś zrobic tak:odłaczas wiatraka na karcie, kupujesz Fandera 120/92, mocujesz go na radiatorze i puszczasz go na 5v, powinno być wydajnie a niemal bezgłośnie :-P

i chyba tak zrobie... rozumiem ze umiesci go od spodu.... po stronie GPU, bo od góry troche mało miejsca mam z powodu SilverStone Nitrogon 01 Heatpipe S478

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...p;#entry2348774

btw co do temp, wiem ze 125 stopni to max [dokladnie u mnie 127] ale jest to temepratura progu opóznienia procesora.

Zakładajać ze moj GF jest lekko przetaktowany GPU 300@380 pamieci 700@920 nie che dochodzic do tak skrajncyh temp.

Czy jak np karta bedze procowałe w temp 70 stopni zamiest 60 nic jej nie bedzie?

[btw u mnie wszystkie wiatraki w budzie chodza na 5V]

Edytowane przez k2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozłuż chłodzenie tzn zdejmij wszystkie plastiki i odkręć wentylator , zapodaj wentyl min 80-92mm , posmaruj dobrą pastą np AS5 .

Powinno być cicho i wydajnie , ale radiator nie jest dokońca dobrze zrobiony - dwie kostki mają bardzo słaby styk z radiatorem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozłuż chłodzenie tzn zdejmij wszystkie plastiki i odkręć wentylator , zapodaj wentyl min 80-92mm , posmaruj dobrą pastą np AS5 .

Powinno być cicho i wydajnie , ale radiator nie jest dokońca dobrze zrobiony - dwie kostki mają bardzo słaby styk z radiatorem

co mam postarowac?? ja nie zamierzam sciagac radiatora tylko ew. wentyl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze żeby zdjąć plastiki musisz zdjąć chłodzenie , a po drugie żeby odkręcić wentylator trzeba zdjąć plastiki

shit :mur:

myslalem ze da rade sciaganac plastki i wenyl tylko, bez sciaganie radiatora. podobno cięzko schodzi.

Edytowane przez k2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak :)

w 60*c load @ 1h raz na dwa dni popracuje 20 lat*

w 70*c load @ 1h raz na dwa dni popracuje 19 lat i kilka miesięcy*

*i prędzej co innego ją trafi

fander, raczej 92mm, tak - od dołu. będzie fajnie,, zrób mu przelotkę na zasilanie/sterowanie z pcb karty.

te 25% t raczej ograniczenie softowe.. miałem taką kartę ale krótko i dawno temu,, już nie pamiętam co i jak gdzie i do ile;)

w riva tuner jest setup i tam się chyba ograniczenia da ustawiać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi