Skocz do zawartości
hardwin

Modernizacja Starego Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

musialem uruchomic starego kompa

cel 366,

64 ram,

HDD 1,2GB + 4,2 GB [1,5 GB bad sectors...spoko]

mobo 6WIV2 ze zintergrowanym sound i grafą

wymienilem procka na cel 766 - super juz filmy nie zarywaja

dodalem 64MB PC100 - super juz XP zainstalowalem, papa BLUE SCREENs

i teraz kupilem dysk 8,4GB na ATA66 ...

zainstalowalem system na nowo, roznica odczuwalna aczkolwiek spodziewalem sie czegos ciutek lepszego i ogolnie jest ok ALE DLACZEGO DO CHOLERY FILMY MI ZACINAJĄ!!!??

slide show...dzwięk idzie, zamiast obrazu mam klatki co sekunde

ten sam windows, te samo oprowgramowanie, drivery, kodeki, odtwarzacz multimediow

ustawienia niby sa ok, nie od wczoraj "bawie sie" z XP no sil mi juz brak

inne odtwarzacze TO SAMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nadazam. Przedtem byly stare dyski, zmieniles na celka 766 i przy 64 MB ramu chodzilo ok, tak? Pod jakim systemem? 98 zapewne?

A potem dolozyles ram, ale byly bluescreeny wiec zainstalowales na nowym dysku XP?

Dobrze to rozumiem?

Jesli tak to po pierwsze sam XP zre Ci pewnie z 70% z tych 128MB juz na starcie, a po drugie bardziej obciaza proca.

Moze tez kodeki albo sterownik do zintegrowanej grafy (ona sie raczej marnie nadaje do odtwarzania filmow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie tak...

piszac po kolei mialem na mysli ze wszystkie problemy wymienione powyzej wystepowaly ale po dolozeniu 1 czesci 1 problem znikal

czyli ...TAK na win98 plynnie chodzily mi filmy! ale jaja co nie? taki szrot i filmy dalo sie ogladac...

na XP zdecydowalem sie po tych ciaglych zwiechach, ale to byla masakra...ale musze powiedziec ze tez jako tako dalo sie ogladac

teraz dysk duzo szybszy z obsluga ata66 i gorzej to chodzi?

ale mozesz miec racje ze sterownikami do grafy...windows sam jakies zainstalowal

sprobuje zmienic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostań przy 98SE. Jak się dba o ten system to potrafi być naprawdę stabilny i szybki. No chyba, że nie chcesz do niego wracać, to kompromisem pomiędzy XP i 98SE jest Win2000. XP przy tej ilości ramu odpada... ;)

mam juz dosc tego 98

wole xp wolniej ale za to stabilniej, lepiej przydziela zasoby, nie ma takich zwiechow itp

DMA wlaczone ['wlacz jesli mozliwe']

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak...

zainstalowalem nowe drivery do grafy - nic sie nie zmienilo

ale odistalowalem swoj program antywirusowy ktorego wczesniej nie uzywalem DUUUZA POPRAWA

niestety przycina, ogladanie filmow wciaz jest nie do zaakceptowania

przypominam

wczesniej na dysku ata33, 64 ram i rowniez winXP dalo sie ogladac filmy

teraz kurde nie

w sandrze zrobilem test

20MB/s , 11ms - czyli tak jak dyski ata66

nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

128 mb minus to co na grafe to naprawde masochizm. Zainwestuj chociaz te 25 zl na kolejne 64.

A co do samego watku to nie mam pojecia co to wiecej moze byc.

wiem ze masochizm, nie dodam wiecej bo mam na tej plycie 2 sloty, ew. zamienie 64 na 128

ale [gluteus maximus] bym Wam nie zawracal gdyby nie fakt ze wczesniej chociaz te glupie filmy dalo sie ogladac

masakra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.pcworld.pl/ftp/linux/programy/7...boX.0.98.6.html

ten program rozwiaze Twoje problemy z filmami :) Nawet na Pentium 200 mmx 64 MB ram filmy smigaja az milo. Pozdrawiam.

Edit:

Pelny opis znajdziesz tutaj:

http://www.wgk.com.pl/forum/viewtopic.php?t=31791

Edytowane przez Armo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki Armo, przestudiuje sobie

poza tym ROZWIĄZAŁEM PROBLEM

tzn. po części

zmiana rozdzielczości z 1024x768 na 800x600 rozwiązało problem!!!

no nic...do pracy 1024...do filmow 800x600

ale to i TAK DZIWNE ze nawet z dyskiem na ATA33 i 64RAM moglem ogladac filmy a teraz musze rozdziałke zmieniać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe że po prostu grafika nie wyrabia i dlatego trzeba zmieniać rozdzielczość.

Ja kiedyś na podobnym sprzęcie zauważyłem, że po zmianie głębi kolorów na 16bit (nawet bez zmiany rozdzielczości) filmy przestały ciąć. Przy 24bit nie dało się oglądać. Powodem była oczywiście niewyrabiająca karta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi