Skocz do zawartości
Gość Bio

Duuuuuuuuuże Jpg

Rekomendowane odpowiedzi

No tak.. .dałem kumplowi do zeskanowania parę rysunków i zeskanował... w rozdziałce 10000x14000 jeden jpg zajmuje ponad 4mb i nie ma jak go otworzyć bo komp dostaje wesołego zwisa... only twardy reset... jest jakiś soft który by otworzył takie obrazki bez problemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie widze powodu żeby komp dostawał zwisa - 4 Mb to chyba nie jest takie znowu wielkie jpg te z dziury w ziemii po WTC miały chyba coś koło 20 Mb a są nawet 50 Mb :D i sie u mnie otwierały bez problemu w acdsee nie pammiętam czy miałem wtedy 7 czy 5

Edytowane przez metart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak długo czekałeś na otwrcie pliku? Po prostu twój proc może niedawać rady tak szybko zbuforować obrazu. Poczekaj z 5minut, komp oczywiście będzie wyglądał jakby się zawiesił ale to tylko dlatego że użycie CPU sięga 120% ;) Daj mu chwile, a jak nie spróbuj otworzyć w Photoshopie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz gdzieś wstawić ten plik ? może on jest popsuty poprostu ?

@ Zawadaki ale ten pliczek ma podobno 4 Mb

a 80Mb nieskompresowanego Jpg - ze skanu - to ja otwierałem na 256 Mb machinie z athlonem 1,2 na pokładzie

Edytowane przez metart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czego się spodziewasz taki obrazek przed obróbką czyli podczas otwierania musi zostać rozpakowany i zwiększa swoje rozmiary

ja obrabiałem plakaty B1 (w Corel-u) spakowane miały ~80MB po rozpakowaniu do pamięci rozrastały się do ~2GB (sam obrazek) do tego system i sam program :D

masz problem z komputerem a nie z programem

PS. wielowarstwowe mapy geodezyjne małego wycinka ronda w mieście zajmowały ~100MB w trakcie otwierania mój komputer się zawieszał (4GB RAM), można go było obrabiać na stacji roboczej z 16GB RAM :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli obrazek ma np: 1MB na dysku, nie zawiera niczego prócz tła w jakimś kolorze oraz ma rozdzielczość 2000x1500p to po rozpakowanie do pamięci przed obróbką musi zostać zamieniony na mapę bitową (nie ma tu znaczenia zawartość obrazka) aby jego obróbka była łatwiejsza i szybsza, niestety dziej się to kosztem zużycia pamięci, ale dzięki temu obrabianie tak dużych obrazków w np: jpg jest możliwe na zwykłym PC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pusty plik (samo białe tło) o takim rozmiarze (10K/14K) utworzony w Photoshopie zajmuje 400 MB PRZED kompresją.

wiem ze chodzi roozdzielczosc ale z otworzeniem takiego pliku nie ma problemu nawet jesli ktos ma malo ramu, jest przeciez cos takiego jak plik wymiany na dysku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plik-stron na dysku ~80-30MB/s opóźnienie ~5-13ms

pamięć RAM ~3-7GB/s opóźnienie ~120-50ns

różnica jest wyraźna

no tak ale odczytac takie plik bez problemu sie da...

Przyklad, przed chwila zdjecie ze swojego aparatu powiekszylem do rozmiaru 14 000 x 10 500pixeli

resize trwał 2-3s, zapis na dysk 20s, plik z 1.5MB powiekszyl sie do prawie 10MB, ponowne wczytanie tego pliku przez irfana trwa 2s

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi