Skocz do zawartości
forest kila zbila

Plan Modyfikacji, Chief Big :-]

Rekomendowane odpowiedzi

Heja

Jako że w mediumkowej yesico zaczełem się gnieść dojżewam do zakupienia czegoś większego. Jako że przesiadka na budę większą o kilka cm jest imo bez sensu mierzę w szczyty i planuję bigtowera chiefa ;)

Będzie to albo czarny bravo albo czarny uni (coś mnie do uni ciągnie ;))

Obudowa ma być modyfkowana pod kątem uzyskania dobrych warunków do chłodzenia powietrzem i CISZY.

Klocki które do niej wejdą są ciche same z siebie:

Ninja + fander fx120b

3x fander fx120 do wentylacji

grafika z zalmanem 700cu, w 2d pasywnie, regulacja z traytoolsa - wentyl podpięty do karty (x800gto)

zasilacz to topower P526 ze zdjęctymi grilami, jest cichy choć są cichsze ;) nie zmieniam - imponuje mocą i stabilnością

dysk to P80 sp1614n, wisząc na gumkach nie grzeje się przesadnie i jest w wyciszonej budzie bezgłośny

Pierwsze pytanie: czym wykleić budę ?? gotowe maty ?? chyba jest kilka,, rozwiązanie nie jest niestety tanie.. jest za to wygodne

ew. gąbka akustyczna, 19zł za 50x100cm, 3mm grubości i jest zaskakująco skuteczna w tłumieniu cichego szumu, pewnie gorzej było by z wyciem i chrobotaniem ale takie odgłosy u mnie nie wystąpią ;)

Sama buda ma doceolo przejść jeszcze kilka modyfikacji:

- cięcie kratek na wentyle

- zatkanie wlotow bocznych

- cięcie spodu i dolot powietrza od spodu obudowy

Na czerowo zanznaczone miejsca na wentylatory (ninja zbiera z nad grafiki)

Dołączona grafika

Docelowo w kompie:

dfi nf4 ultraD - mostek pasywny

opek144, 3ghz @ 1,44, ninja + fander, +CLP

x800gto 700cu pasyw

160gb samsunga na miękim mocowaniu

2x512 ultrax BH5 lub 2x512 kingstonów ulk2-1g na tccd

Wracając do pytań

#1 - jak jest ze skutecznością mat dedykowanych do dużego chiefa ? warte ceny ?

#2 - czy da się z tej budy wyjąć ramkę 3,5" [tę na dyski] ?

#3 czy uni i bravo różnią się czymś poza frontem ?

tyle na razie ;) proszę o odpowiedzi, najlepiej wlascieli takich bigów z doświadczeniem z matami ;)

proszę też o komantarze do samego pomysłu ;]

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wykładaniai w środku - maty APP + gąbka akustyczna, ale lepiej taka falista(grubsza) a nie gładka. Wyjdzie dużo tanej niż gotowe rozwiązania a efekt będzie bardzo podobny.

Koszyk zawsze da się wyjąć - zależy tylko od narzędzi :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pianka akutyczna (prawdziwa nie falowana gombka ;)) nie jest tania i prawdziwe cycko-piramidki + maty wyjdą ~tyle samo~ co zestaw mat (do 120zł za bqt),,maty to 11zł za 50x50, potrzeba takich 5, 50x100 płaska p.akustyczna to 19zł, łącznie 60+40 wiec ceny zbliżone..

Co do wentylacji na ninji ma to wady i zalety ;)

moja poprzednia śp. plyta dfi nf4x w midiku nie dawała szans na zamonowanie wentyla na ninji z boku,, kolizja z zasilaniem,, na nowej może się uda... Wady - większe temp w 3d na cpu (choć nie tak dużo jak by się wydawało - był dodatkowy nawiew w stronę ninji), Zalety - grafika w 2d pasywna i po downclocku 42-44*c,, z dolotem od dołu grafa pewnie da radę pasywnie niezaleznie od umocowania wentyla na ninji więc jeśli się zmieści z boku - potestuję, karty pci nie bedą przeszkadzać, jest tylko mała sieciówka, dzwięk to zewn. pcm usb.

Co do wycinania szkieletu na dyski - miałem nadzieję że da sie to może po prostu wyjąć ;)

Do cięcia budy będe miał jakies oemowe wariactwo na temat dremela. grilom i spodowi da radę na pewno, czy da rade temu szkieletowi - pewnie tak, kilka tarcz wystarczy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do cięcia.... hmmm... Chiefy mają grubą blachę... dremelopodobny - zależy jak bardzo "podobny"

Wydaje mi się że midi spokojnie by styknął.... nie musisz się martwić o chłodnicę :)

Kiedyś widziałem testy i ogólnie im mniejsza obudowa tym lepsza wentylacja

A najlepiej zamontować 2 wiatraki - 1 wyciągający z tyły (koło proca) i 1 w kominie (trza by ciąć) - też najlepszy sposob

W chiefie midi wszystko zmieścisz, nawet wiatrak w kominie - między górną ścianką a zasilaczem jest jakieś 5 cm przerwy - choć co do obudowy to kwestia gustu

Niedawno montowałem maty BeQuiet ale nie mam porównania - choć od APP + gąbka trochę droższe (też miałem dylemat) to jednak wygrał profesjonalizm i estetyka

(PS mam midi, kupiłem maty uniwersalne big i zabrakło mi na top - kupuj dedykowane ;))

A rozwiązanie ze spodem - nie bardzo mi się podoba - masa kurzu a wydajność wątpliwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm kumpel ma midi dragona,, jest w nim trochę wmiejsca ;) liczyłem że pojemność tej budy zapwni stabilniejsze temperatury

Co d chłodzenia od dołu - ma zalety. Oczywiście wymyśle jakiś filtr ;), zimne powietrze i zbierane z dywanu - tędy sie hałas nie wydostanie ;)

własnie dostałem malej zagwózdki ;) maty, foto z dragonem, uni jest w środku inna (wentylacja 120mm), to ne pasuje, fuck.

komin mam w obecnej budzie i zadanie swoje spałnia znakomicie ;) w bigt jest miejsce na 120mm na górze, tyle ze nie w pionie a poziomo..

jutro może podjade zobaczyć jak wygląda duży czief w praktyce i zmierzyć go z kółkami ;) na oko miał bym jakies do 5cm luzu od wysokości biurka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie wentylatory (nie licząc prockowego) podłącz na 7V.

W dolny otwór w którym będzie wiatrak zrób albo kup coś w stylu moskitiery dużo kurzu zatrzymuje .

Unikaj małych wiatraczków jak się przy brudzą są naprawdę głośne nawet przy 5V

Ja nie mam żadnej maty wygłuszające i komputer chodzi cicho.

Jak kupisz jakieś wiatraki, nawet nowe to je dodatkowo nasmaruj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytał ze zrozumieniem ;) wentyle mam, te co wyzej + całą rodzinę arctica na szafie + pare innych

fakt nie pisałem o obrotach na fanderach

z sempkiem @ 2620mhz 1,55v wszystko świetni śmigało z:

ninja - 800rpm

tył - 700

komin - minimum, ~500

z przodu (zamocowany do 3,5") @ <700rpm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym że ten dolny wiatrok w podłodze znacznie poprawia komfort pracy karcie - mi sie zdaje że będzie ok

no i wiatraki na 7V haha - u mnie są wszystkie na 5 V :P

a u fortst-kila-zbila będa prwnie chodzić na 3-5 V

Edytowane przez lukaxz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym że ten dolny wiatrok w podłodze znacznie poprawia komfort pracy karcie - mi sie zdaje że będzie ok

No GPU pewnie tak, z pamięciami to niekoniecznie - jeśli kości są po obu stronach płytki to nic z tego nie wyjdzie

Poza tym jak zainstalujesz jakieś inne karty PCI (muzyczna...) to i tak zasłonią nawiew - lepiej już z boku - choć i tak uważam że to zbędne w cichym kompie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byłem widziałem i... i chiefy są co by nie mówić brzydkie :P big jest ogromny ale jest też ogromnie brzydki ;)

chyba zdecyduje się na coś takiego KLIK!

sporo dłuższe niż moja buda, funkcjonalne, w praktyce dużo wygodnijesze w środku,, wada - spora cena za tę wielkość,, do obejzenia będą w poniedzialek, przydało by się z 5cm w górę ale..

co do wykładania - chyba skończy się na paince akustycznej,, jej zaletą jest to że jest cieniutka i dobrze łapie cichy szum

buda będzie pewnie cięta od dołu,, wada - nie ma komina, będzie musiał nadrabiać wyciągający

co do nawiewu z dołu - on ma dmuchać w mostek (pasywny zalman na nf4 bez nawiewu to >50*c), reszta miała by lecieć w górę i przez ninję w wyciągajacy

imo jest lepsze rozwiązanie niż pompowanie z przodu i lepsze niż pomopowane z przodu z boku

sporą zaletą jest to że komp nie musi mieć dziór po bokach a tedy wydostają się dźwięki na które niestety się uczuliłem

jeśli nie czujesz potrzeby wyciszania - nie dotykaj,, jak juz zaczniesz - nie mów że nie ostrzegałem :P

edit: zakupiłem piano ;) fajna buda, juz oklejone boki/góra,, czeka na cięcie i reszte oklejania

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zachciało mi się zajrzeć pod biurko

dysk leży na dwóch warstwach gąbki i nie przenosi na obudowę nic

docelowo w grudniu kupuję zewnętrzną wypalarkę dvd i dysk zawiśnie w 5,25 więc nie przykładałem się za bardzo ;)

Dołączona grafika Dołączona grafika

co do wentylatorów - kwestia ustawienia w biosie -> muszę popracować nad jakimś fajnym zakresem aby w idle np do 45*c było zero rpm ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od czego mialby sie ugotowac? dysk przeciez tylko lezy na gabce, nie jest nia owiniety. a poza tym przeciez stare (no w sumie to nie takie stare) baracudy mialy od spodu przykrecana pokrywe oslaniajaca elektronike, a jakby tego bylo malo to jeszcze wpychali tam taka zielona gabke (fabrycznie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem to samo z dyskiem.....

ale wystarczy przykręcić do koszyka i cały koszyk dać na gąbkę... (te wyjmowane koszyki chiefa) - działa jak radiator

ale przeciez jak poloze dysk razem z koszykiem to wibracje dysku przejda na koszyk. czy ta gabka zamortyzuje je?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dysk to samsung więc... 33-35*c przy umiarkowanej pracy, pewnie ~42-44 przy defragmentacji się zrobi

jak widać na foto - przywidziałem zagrożenie dla elektroniki i jest tam trochę miejsca aby powietrze mogło się wymieniać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi