piteq Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 (edytowane) Jakis czas temu wpadla mi w lapki nagrzewnica z toyotki: Zostalo z niej to, co widac na fotkach :): Z ciekawosci "otworzylem" jeden kanal zobaczyc "co w nim piszczy". Zielona strzalka miejsce przetarte lekko palcem z delikatnego nalotu, czerwona strzalka miejsca z ciut "wiekszym" brudkiem. Interesujace sa przetloczenia w kanalach majace zapewne "zaburzyc" przeplyw. Chlodniczka byla generalnie czysta. Etap po cieciu, przygotowanie do lutowania nie zostal udokumentowany na fotkach :(. Rdzen chlodniczki skrocony i zlutowany z jedna z odcietych blach: Kanaly i blacha po zlutowaniu: Male porownanie gabarytow Frezeera 1 x 120: Zbiornik gorny dorobiony, w sumie sklada sie z szesciu elementow + tulejki z gwintem 1/4 cala. Dolny zbiornik wykorzystalem stary, wycialem kawalek i polaczylem kawalkiem blachy mosieznej. Rdzen z przylutowanymi zbiornikami: Plan jest taki: opakowac to jeszcze w jakies "zgrabne boczki". Dorobic w miare uniwersalny shroud i mocowanie (zamienne miejscami). Wymiary (bez shrouda) tego "cudaka" beda bardzo zblizone do chlodniczki ThermoChill PA120.1 C.D.N.... :) Edytowane 5 Grudnia 2006 przez piteq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedzil Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 gratuluję pracowitości. kiedyś miałem sporo do czynienia z tymi nagrzewnicami i tak jak w przypadku tej, większość też była praktycznie czysta w środku. myślę, że to kwestia konstrukcji. poza tym wiem, że sa one wydajne, jednak wymagają dość dużego przepływu powietrza. jeszcze raz gratuluję. świetna robota :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 masz "skill'a" ;) a mnie ciekawi jedna rzecz, czy jeden wentylatorek 120 da rade przepchnac powietrze (w miare skutecznie) przez to monstrum? :D czy nie bedzie musial chodzic na najwyzszych obrotach=halas ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Powiedz ile zajęło Ci to roboczogodzin ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 hmm jak to syci :D greetz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 bez delty to ja bym sie za tro nie zabierał-fander to pewnie sie przez to nie przedmucha nawet na małych obrotach :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Dobra robota :) :gitarzysta: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellon Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Ach, jak ja lubię takie tematy. :D Nie mogę się napatrzyć na te misterne luty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Gud dżab Nagrzewnice mają w sobie to coś :> Będziesz szpachlował, jeśli tak to jakiej szpachli używasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 teraz tylko ładnie ją wykoczyć ;) Cudnie ci to wyszło poprostu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Czym to lutowałeś, ze tej cyny tyle tam jest? : O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Bez 2x120 push-pull będzie ciężko, ale jak już pójdzie, to oddawanie ciepła powinno być świetne. No i lutowanie tego wszystkiego - ufff... :wacko: Pogratulować! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2006 Dzieki :). Misyo -> Od jakiegos czasu ja robie z przerwami. Nie jestem w stanie zliczyc ile godzin to trwalo, ale sporo :). GDR -> Tej chlodniczki nie bede szpachlowal. Jesli wyjdzie tak jak planuje, to obejdzie sie bez szpachli. Wczesniej uzywalem szpachli samochodowej. hinco -> Lutownica 200W (ciezkie bydle :) ), pasta lutownicza, cyna na wage (taka w palkach). Z przewiem nie powinno byc problemu, na pewno jednak nie bedzie to takie latwe jak w Frezeerze (rdzen ma grubosc ok. 15 mm) w tej natomiast grubosc samego rdzenia to 50 mm. Wentylator bedzie odsuniety od rdzenia o 25 mm, zeby zminimimaizowac szum powietrza i zmniejszyc "martwe" pola radiatora. Wyciete "boczki", shroud, przymiarka jak to bedzie wygladac, pasowac. Na razie dobrze idzie: CDN..... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pooh Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2006 OMFG. cud miód, slicznie i w ogóle. Szkoda tylko, że mało uniwersalna konstrukcja - tzn. robione pod konkretne zastosowanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2006 Pooh-> Zastosowanie w WC :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2006 Juz poprzednie czesci za jakie bral sie autor tego tematu prezentowaly swietny poziom i dbalosc o detale. Nagrzewka wyglada rownie dobrze :wink: Szkoda ze juz minely czasy popularnosci takich nagrzewnic. Biorac pod uwage to ile niesie w sobie godzin pracy, nietypowego wygladu i po prostu unikalnosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2006 eh ten schroudzik syci-na mam 2 lewe ręce i 0 właściwie narzędzi :( istnieje jakas szansa na zrobienie takiego czegoś na mojego fiaciorka? Oczywiście zwrócił bym koszta i nosił w sigu wzmianke :wink: Co ty na to? Pewnie nie ma szans ale wole zapytać B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 Piękna robota. Też miałem pytać się o sposób lutowania- takie efekty są chyba nieosiągalne przy lutowaniu palnikiem (oczywista to "plus" Twojego lutu). Chodzi o podgrzewanie miejscowe- w przypadku lutownicy musiał bym mieć bardzo małą dyszę. Jeśli zaś chodzi o możliwość przedmuchu czy też jego brak- przy dobrym/szczelnym schroudzie (a na taki się tutaj zanosi) nawet przy małych obrotach wentyla powietrze musi przejść na drugą stronę rdzenia- bo niby gdzie ma się gromadzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 (edytowane) Dzieki :) 99tomcat -> Dobry schemat shrouda jest tutaj (pdf). Wystarczy go co nieco zmodyfikowac do swoich potrzeb. Odpowiednio twardszy karton, tasma klejaca, nozyczki i jest super shroud. Poszlo info na PW. Prace posunely sie do przodu :), shroud i mocowanie musi troszke poczekac (brak czasu). Calkowite wymiary zewnetrzne bez shrouda i mocowania: 165x122x60 Kilka fotek: Odnosnie shrouda: Polaczenie go z chlodniczka bedzie uszczelnione pianka akustyczna. Wplynie ona chyba rowniez na ogolne wyciszenie. Przestrzen pomiedzy boczna blacha a kanalami rowniez bedzie "zatkana" pianka. I tak jak napisal mechl!n, innej drogi powietrze nie bedzie mialo, jak tylko przez rdzen. CDN.... Edytowane 1 Listopada 2006 przez piteq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 Coś fotki nie wchodzą... :-| innej drogi powietrze nie bedzie mialo, jak tylko przez rdzen.Teoretycznie, jeśli przez rdzeń będzie za duży opór/ciśnienie, wentylator będzie sobie mielił w miejscu, nie pchając powietrza. Jak w praktyce nie wiem, fizykiem nie jestem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 Wszystko ladnie, pieknie. Robota solidna. Tylko zeby nie byla to sztuka dla sztuki... Mam na mysli wydajnosc i aspekt 'ear-friendly' (czyt. cos 'lzejszego' niz delta) dla satysfakcjonujacego efektu... Ale zycze powodzenia i czekam na pierwsze testy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 Brawo. Piękna robota. Jeszzce tylko jakieś malumalu po bokach i piknie bydzie panie...piknie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2006 Shroud zlutowany: Tak calosc wyglada: chlodnica z zamontowanym shroudem. Wyglada troche pancernie :). Moze to kwestia braku farby na powierzchni. Zastanawiam sie tez czy ja pomalowac. W przyszlosci latwiej bedzie cos dolutowac. Ogolnie wyszlo to nawet rowno, mozna zamienic miejscami mocowanie ze shroudem. Mozliwe jest zamontowanie chlodnicy na wentylatorze, pozbyc sie jednej z blach. Pozostalo wyrownac niektore luty, pod uszczalki z pianki akustycznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2006 Dobra robota! Ja bym pomalował, kolor to już kwestia gustu. A w razie późniejszego lutowania zawsze możesz maznąć raz jeszcze i po kłopocie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2006 Jaki czołg :P Ile to ma grubości razem ze shroudem? 8 cm? 10 cm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 (edytowane) Puma[JFK] -> chlodniczka + shroud + mocowanie + uszczelki = okolo 8 cm :). Z przewiewem przez nia nie powinno byc zle, niezbyt mocny wentylator ustawiony na 5V przepycha powietrze bez problemu. Zdecydowalem sie pomalowac chlodniczke, ale to juz w nastepnym tygodniu. CDN.... Edytowane 3 Listopada 2006 przez piteq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 (edytowane) Chlodniczka pomalowana, przestrzen pomiedzy kanalami a sciankami bocznymi uszczelniona pianka akustyczna, polaczenie shroud z chlodniczka rowniez. Jednym slowem skonczona. Kilka fotek: Edytowane 13 Listopada 2006 przez piteq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 fotek ni ma...coś nie wyszło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 oczywiście, że są. mi się b. podoba. Szkoda tylko, ze nieszlifowałeś łączeń. Fajnie że mat :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Świetna robota gratuluje pomysłu oraz wykonania :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...