solmyr Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 Witam! Stoję przed modyfikacją koputera mojego ojca. Ma on służyć generalnie do prac biurowych, przeglądania sieci, obróbki zdjęć i edycji video, której "powolność" na dotyczczasowym koputerze skłoniła ojca do zmiany konfiguracji. Obecny zestaw to Athlon 2000+ na asusie A7N8X, 768 MB, radeon 8500 128 mb i jakieś tam dodatki. Budżet nie ma górnego ograniczenia, ale niechciałbym wyrzucać pieniędzy w błoto dla zysku w wydajności rzędu 5%. (czyli w praktyce niezauważalnego). Jako procesor wybrałem Intel Core 2 Duo e6300 - 696,96 + 12 =710 zł Płyta główna - mój wybór to GIGABYTE GA-965P-DS3 za 525 zł + 12 zł. Co do płyty nie jestem pewnien wyboru. Zależy mi głównie na stabilności, jeśli chodzi o podkręcanie to może procek troche pójdzie w góre np do 2,1. Zależy mi aby układ dzwiękowy był dobrej jakości w GB jest adi a np w asusie realtek, ale nie wiem jakie są różnice. Soundstorm w A7N8X był zadowalający i nie chciałbym gorszego:P Aha i musi mieć firewire. Pamięć - mój wybór to GEIL 2G (2X1G) DUAL PC-5300 830 zł + 11zł Tak się tylko zastanawiam czy 2GB to nie zbędny luksus. Na Tomshardware wg wskazanego artykuły przyrosty w prędkości między 1GB a 2GB są niezauważalne. Na uwadze mam tutaj tylko i wyłącznie edycję wideo - najczęsciej programem Pinnacle. Jeśli tego bym nie brał pod uwagę to 1GB to aż za dużo. Co sądzicie? I na końcu karta graficzna ASUS RADEON X1300PRO 256 HDR AVIVO 259 zł Na gartę założe pasywne chłodzenie, Ewentylnie proszę o wskazanie jakiejs niedrogiej karty z radiatorkiem zamiast wiatraka. I to wszystko. Dyski zostaną stare 2xbarracuda 120GB w raid 1 Zasilacz Tagan 330W Wentylator do procka stary thermaltake Napędy optyczne stare. Buda stara Monitor stary Razem wychodzi 2336 zł z kosztami przesyłki. Nie jest to za tanio dla mnie ale musle ze zda egzamin:) Proszę o ocenę, ewentualnie sugestie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pantas Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 Zestaw myślę dobry, jeśli chcesz może zmienić kartkę graficzną, na jakąs tańszą, nie bardzo orientuje się jak tam w edycji wideo czy grafa odgrywa wielką rolę, ale pewnie tak. Zestawik jest bardzo dobry, sam mam zamiar sobie za kilka dni taki sprzęt sprawić. Miłego użytkowania ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solmyr Opublikowano 28 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2006 Zestaw myślę dobry, jeśli chcesz może zmienić kartkę graficzną, na jakąs tańszą, nie bardzo orientuje się jak tam w edycji wideo czy grafa odgrywa wielką rolę, ale pewnie tak. Zestawik jest bardzo dobry, sam mam zamiar sobie za kilka dni taki sprzęt sprawić. Miłego użytkowania ;) Tak karta nie ogrywa żadnej roli w edycji wideo, przejże jeszcze allegro może znajde coś ciekawego. Z drugiej strony ojciec cos wspominał o symulatorach lotu, wiec może się na cos nada:P Napewno avivo się przyda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 Jak ojciec nie gra w żadne gry, to poszukaj jakiegoś Matroxa na Allegro.pl. Jak gra, to zostaje ten GF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 (edytowane) Do edycji wideo dobrze jest mieć 2 dyski ( dwa ich zestawy jeśli mamy macierz ) bo często kopiuje się dane z miejsca na miejsce i potrzeba wówczas osobnego dysku/zestawu dysków bo nawet w macierzy kopiowanie będzie wolniejsze niż przy 2 dyskach pracujących samodzielnie i przy kopiowaniu z jednego na drugi. Wiec dobry pomysł to aż 4 dyski pracujące jako 2 macierze po 2. Ale to też zależy jak kto obrabia filmy i w jakich programach. Generalnie potrzeba pojemnych i szybkich dysków ( np. 2macierzex2dyski ) i przede wszystkim maksymalnej mocy obliczeniowej CPU- karta graficzna ( jej szybkość ) nie istotan byle radziła sobie dobrze z obrabiana rozdzielczością ( np. nie przesadzajmy z czymś pokroju riva TNT 2 - bo to nie radzi sobie z HD ) Jeszcze pozostaje ram kup go tyle aby można było wyłączyć pamięć wirtualną ( plik wymiany ) której używanie spowalnia proces obróbki więc 2 GB to dobry pomysł. ps. tomshardware nie wiem kiedy artykuł pisał ale obecnie w pewnych sytuacjach dodatkowy 1 GB ram potrafi dać kilkukrotny wzrost wydajności Edytowane 29 Października 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_men Opublikowano 29 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2006 No więc zestawik dobry, płyte zmieniłbym na asusową, grafa dobra, ale nie do konca zgodze sie z tym ze do montazu wideo nie jest potrzebna dobra, nie wiem jakich efektow twoj tato uzywa ale są takie ktore potrzebują wypasnych kart graficznych (przejscia 3d), ramu min 2 Gb. Tyle odemnie Oczywisie grafa najlepeiej zeby wspierala HD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solmyr Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 (edytowane) No więc zestawik dobry, płyte zmieniłbym na asusową, grafa dobra, ale nie do konca zgodze sie z tym ze do montazu wideo nie jest potrzebna dobra, nie wiem jakich efektow twoj tato uzywa ale są takie ktore potrzebują wypasnych kart graficznych (przejscia 3d), ramu min 2 Gb. Tyle odemnie Oczywisie grafa najlepeiej zeby wspierala HD A dlaczego sugerujesz zminę płyty głównej? Przeglądając płytki rzuciły mi się w oczy jeszcze takie: Abit AB9 472 zł Asus P5B 485 zł Dziś jadę kupić sprzęt - wiec decyzję musze podjąc szybko. Karte graficzną zminię chyba na GF Gigabyte GF 7300GT 256 MB PCIE DDR2 315 zł Jest 50 zł drożej, ale ma już pasywne chłodzenie i jest chyba w miarę ok, nawet jesli chciałbym puścić jakąś grę. Nie wiem tylko jak się ma kwestia jakości odtwarzanych filmów tej karcie w porównaniu do wspomnianego wczesniej radeona. W grę jeszcze wchodzi ta karta Gigabyte ATI Rad.X1300PRO 256MB 128PCI-E DDR2 za 279 z; Napiszcie mi co radzicie, popołudniu muszę dokonać zakupu więc czas nagli:P A i jeszcze taka sprawa - obecnie mam coolera Thermalthake Volcano 7 (na 99% 7) z zapniką pod amd (socketA) czy on mi podpasuje na nowy zestaw czy muszę kupic coś nowego? Edytowane 30 Października 2006 przez solmyr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 Musisz kupić coś nowego. Grafike lepiej od Galaxy - może i ma aktywne chłodzenie, ale ma dużo lepsze pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_men Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 Gdybym wczesniej mógl wejsc na neta to doradzilbym ci Asus P5B, ale chyba juz za późno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solmyr Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 Gdybym wczesniej mógl wejsc na neta to doradzłlbym ci Asus P5B, ale chyba juz za późno.hehhe nie jest za późno - przynajmniej w kwestii płytki głównej. Dostałem tylko procesor i pamięć. e6300 za 720 zł w boxie i geil pc 5300 2x1GB za 850 zł. płytkę i kartę graficzną zamówie już na allegro. Na procek zaloże narazie boxowy cooler, ponieważ i tak nie będzie kręcony. Jeśli zabraknie mocy to dokupię jakiegoś scythe i podkręcę, ale to nie jest priorytet w tej chwili. @andrzej_men głównie wybierałem właśnie między asusem i gigabytem, co do asusa to miałem już 2 płytki (a7n8x deluxe) i chciałem spróbować czegoś innego, obecnie mi trochę nawala ta płytka (nie jestem na 100% pewien czy to akurat jej wina, ale chciałem wypróbować innego producenta) Dziękuję za zainteresowanie moim topikiem. Napisz czemu polecasz akurat tą płytkę asusa, zamiast tego gigabyta. Samo polecenie niewiele mówi, bez jakiś konkretnych argumentów. pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 Wspominałeś coś o dobrym dźwięku, więc ja bym kupił SB live! z allegro, koszt ok 50zł z przesyłka, a jakość dźwięku super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solmyr Opublikowano 30 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2006 Tak, jesli mnie nie bedzie zadowalac jakosc generowanego dzwięku przez zintegrowany układ, zakupię sb x-fi lub audigy [heh do tej pory najlepszy dżwiek jaki slyszalem generowała sb awe 64 na isa...... niestety port isa ostatni miałem dawno temu....] Ale to z czasem, zeby zbytnio nie nadwerężać budżetu. Dotychczas posiadany soundstorm był ok. Zresztą mogłoby to pociągnąć za sobą wymianę głośników na lepsze o klase:) a tego nie wytrzymam finansowo:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solmyr Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 OK wszytskie częśi zamówione. Jest więc C2D E6300 GB ds3 2x1GB Geil 5300 Galaxy GF 7300 GT 128MB GDDR3 z Zalmanem i skusiłem się na SB X-FI za 370 zł nówka sztuka:) Czesc czesi mam, rezszta przydjdzie w czwartek, piątek. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 Nie szkoda ci pieniędzy na tego X-Fi?? Za zaoszczędzoną kasę wolał bym <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> lepszą grafikę. A dobrego SB Live dorwiesz już za 50zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solmyr Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2006 Nie szkoda ci pieniędzy na tego X-Fi?? Za zaoszczędzoną kasę wolał bym <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> lepszą grafikę. A dobrego SB Live dorwiesz już za 50zł.grafika i tak już jest za dobra:P nikt tam grał nie będzie no może sporadycznie raz na rok częsci wchodziły w rachubę tylko nowe a co do dźwięku to mój ojciec jest strasznie wyczulony na jego punkcie. Po przeczytaniu recenzji stwierdziłem że będzie z niej zadowolony. chciałem też zeby to była jakaś popularna karta a nie jakis wynalazek, aby w razie problemow bylo w miare latwo zasiegnac pomocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solmyr Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 :mur: Ale ze mnie bałwan :blink: Części kupiłem, wszystko hula, ale płytka główna nie posiada Firewire :mur: Przy podejmowaniu decyzji czytałem recenzję na benchmark.pl a tam napisali że są 2 złącza firewire. potem już nie sprawdzałem, brałem to za pewnik a tu taki zong.... najgorsze że nie mam wolnych pci na dodatkowy kontroler.... :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...