Skocz do zawartości
kanathea

Kilka Pytan Do...

Rekomendowane odpowiedzi

Rozpoczynajac ten topic prosilbym o udzielenie paru informacji. Naczytalem sie ostatnio i postanowilem sprobowac swoich sil przy budowie FWC. Znalazlem art w dosc przyswajalnej formie @@klik@@

Jakis czas temu Maniakalny wystawial chiller na alledrogo, cena oscylowala w granicach 300 (o ile dobrze pamietam), niunia w metalowej obudowie zrobiona przez piotresa wyniosla ponad 1k.

Po wybadaniu, z jaka kultury pracuje lodowka w kuchni (powiedzmy ze odpowiada to moim kryteriom - kompresor moglby byc jednak troszeczke cichszy)

troche danych

producent: ZEM

model: HQM11AA <- z czego 'aa' to jakas klasa

Pytanie do osob ktore skladaja fc/fwc - czy komus wpadl w lapki ten kompresor i jak wypada glosnosc pracy na tle innych czesto uzywanych przez was kompresorow

Naklejka widniejaca na czole kompresora sugeruje napelnianie gazem 'r600a'...

To jest jakis konkretny gaz, czy raczej cos slabszego? Ewentualnie jakich gazow mozna uzyc do napelnienia ukladu ?

Prosilbym tez o podanie kilku przykladow kompresorow ktore sa bezawaryjne, nowe, ciche i zadowalajace sie nie zbyt duzym poborem pradu.

Z gory dzieki za udzielenie rzetelnych informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej szukac kompresorow na gaz R12 lub R134A.

Kompresory na R600A maja bardzo miękie płytki zaworowe i jesli stosuje sie inny gaz to czasami wogole nie chca ruszyc.. jak jest cisnienie po stronie tłocznej (np 30 sekund po wylaczeniu agregatu)

Jesli ma to byc FWC to najlepiej kompresor HPB (high pressure back) (wysokie cisnienie ssania)

Ciche sa aspery :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat :)

Czytam już sporo czasu wszystkie tematy związane z FC, myślę, że kilka części mógłbym znaleźć w domu więc zadam kilka pytań (bardzo teoretycznych :> ) odnośnie FC:

1.Czy temperatura gazu na końcu kapilary i temperatura podstawy jest liniowa? Domyślam się, że zależy to jeszcze od gazu i kompresora ale może ktoś mi to wytłumaczy.

2.Skraplacz chyba mam całkiem dobry i w dodatku kompletnie nieznisczony w domu, myślę, że nadawałby się do FC ale bez kompresora chyba nie będzie łatwo sprwdzić szczelności.

3.Gdzie można znaleźć jakieś wykresy skraplania i parowania gazów:max dopuszczalne ciśnienie (szukałem w googlach ;] Czy np. taki R404a można kupić w takich maluteńkich butlach np na 3kg bo domyślam się, że butle po 15kg jakie posiadają FC składacze sporo kosztują.

4Palnik mam w domu palnik na propan - butan nie wiem czy przyda się do czegoś w budowie FCdo lutowania CnPb (chyba ;] ) wystarcza ale słyszłem, że cyna jest zbyt słaba do FC i potrzeba brązu lub lutu z domieszką srebra. Jeśli nie wystarcza ile kosztuje taki palnik który wystarcza do lutowania brązem i jakim gazem jest on napędzany?

Jeśli coś mi się przypomni to dopiszę :>

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat :)

Czytam już sporo czasu wszystkie tematy związane z FC, myślę, że kilka części mógłbym znaleźć w domu więc zadam kilka pytań (bardzo teoretycznych :> ) odnośnie FC:

1.Czy temperatura gazu na końcu kapilary i temperatura podstawy jest liniowa? Domyślam się, że zależy to jeszcze od gazu i kompresora ale może ktoś mi to wytłumaczy.

2.Skraplacz chyba mam całkiem dobry i w dodatku kompletnie nieznisczony w domu, myślę, że nadawałby się do FC ale bez kompresora chyba nie będzie łatwo sprwdzić szczelności.

3.Gdzie można znaleźć jakieś wykresy skraplania i parowania gazów:max dopuszczalne ciśnienie (szukałem w googlach ;] Czy np. taki R404a można kupić w takich maluteńkich butlach np na 3kg bo domyślam się, że butle po 15kg jakie posiadają FC składacze sporo kosztują.

4Palnik mam w domu palnik na propan - butan nie wiem czy przyda się do czegoś w budowie FCdo lutowania CnPb (chyba ;] ) wystarcza ale słyszłem, że cyna jest zbyt słaba do FC i potrzeba brązu lub lutu z domieszką srebra. Jeśli nie wystarcza ile kosztuje taki palnik który wystarcza do lutowania brązem i jakim gazem jest on napędzany?

Jeśli coś mi się przypomni to dopiszę :>

Pozdro

1. Temperatura wrzenia gazu w parowniku jest ścisle związana z ciśnieniem ssania.

3. http://encyclopedia.airliquide.com/encyclo...73&UNNumber --> polecam ! (skupiuj i wklej do przeglądarki)

Dla przykładu (propan)

Dołączona grafika.

Z tego co wiem, R404a czy inne mozna kupic tylko w takich 11,6kg butlach, lub u mnie możesz kupic po jednym kg czy ile bedziesz chcial. Mam dostep do wszystkiego od R22, po R4xxa, R5xx, R7xx i inne.

Edytowane przez LukeXE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za link :) Jeśli jeszcze mógłbyś się wypowiedzieć co do palnika, nie wiem gdzie taki kupić. Ewentualnie może by tak pospawać spawarką? Sorry jeśli brednie wypisuję ale troszkę n00b jestem.

Pozdro :)

palnik

no chyba ze bedziesz czesto uzywal palnika wtedy ekonomiczniejszym rozwiązaniem będzie

propan + tlen (koszt zestawu okolo 300-350zł)

Edytowane przez Maniakalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi