Skocz do zawartości
Frezer

Poważny Problem Z Dyskiem Twardym Seagate

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż na starym dysku seagate 20gb nie występowały żadne problemy lecz po zmianie na seagate 200gb sataII po około 3 miesiącach użytkowania zaczeły się dziać dziwne rzeczy :sad:

np. niektórych plików .rar nie jestem w stanie rozpakować pojawia się komunikat o złym haśle choć na 100% w pisuję poprawne ale to by mi jeszcze tak nie dokuczało. Najgorszym problemem są błędy podczas instalacji gier !! Carbona instalowałem ok. 10 razy żeby się udało a takiego f.e.a.r po wielu próbach nie mogę zainstalować bo wyskakuje błąd (na starym dysku instalacja przebiegała bez najmniejszych problemów).

I oto moje pytanie:

Co mam zrobić żeby takie coś się nie działo i czy to podlega gwarancji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy ja miałem podobne problemy, które właśnie polegały na błędach przy rozpakowywaniu skompresowanych plików (zwłasza właśnie przez instalatory gier!) to okazło się, że nie dysk jest problemem, ale kość RAM.

Musiałem nieźle się wysilać w serwisie, żeby wymienili mi pamięć. Dodam tylko, że poza tym komputer zachowywał się całkowicie stabilnie a po wymianie kostki problemy z rozpakowywaniem/instalowaniem oczywiście zniknęły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem podobne kiedyś objawy przy reinstalacji systemu i zabawie z partycjami - ustąpiły dopiero gdy zrobiłem pełne formatowanie - wcześniej pozakładałem partycje "na stare" i zrobiłem tylko quick format ....

Edytowane przez Myszaqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopisze sie do tego tematu by nie zakładać nowego :)

Mam dysk Seagate Barrcuda 7200.7 (ATA, 160 GB) i mam z nim pewien problem... Czasami (w losowych momentach) słychać jakby drapanie w dysku, po czym komp dostaje zadyszki, gdy porusze kursor myszy to co chwile sie zatrzymuje po czym nagle skacze, włączona muzyka w tym samym momencie zwalnia.

Dysk ma 17 miesięcy, jest podłączony pod zasilacz (ModeCOM FEEL 400W) na tej samym kablu co karta graficzna (9800PRO), pod płyte (GIGABYTE VT600P-RZ) jest podpięty sam (napędy optyczne są na innej taśmie), FSB jest ustawione na 133 MHz(nie podkręcałem), PCI na 33 MHz, dodam jeszcze że po restarcie kompa wszystko wraca do normy.

Co Wy na to? Oddać dysk na gwarancje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopisze sie do tego tematu by nie zakładać nowego :)

Mam dysk Seagate Barrcuda 7200.7 (ATA, 160 GB) i mam z nim pewien problem... Czasami (w losowych momentach) słychać jakby drapanie w dysku, po czym komp dostaje zadyszki, gdy porusze kursor myszy to co chwile sie zatrzymuje po czym nagle skacze, włączona muzyka w tym samym momencie zwalnia.

Dysk ma 17 miesięcy, jest podłączony pod zasilacz (ModeCOM FEEL 400W) na tej samym kablu co karta graficzna (9800PRO), pod płyte (GIGABYTE VT600P-RZ) jest podpięty sam (napędy optyczne są na innej taśmie), FSB jest ustawione na 133 MHz(nie podkręcałem), PCI na 33 MHz, dodam jeszcze że po restarcie kompa wszystko wraca do normy.

Co Wy na to? Oddać dysk na gwarancje?

Podaj nam raport SMART.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EVEREST pokazuje mi 44*C (w pokoju jest 22*C) po otwarciu budy temp spadła do 42*C, dotykowo dysk jest ciepły, napięcia sprawdze jutro (musze skombinować miernik)

EDIT:

chyba rozwiazałem problem, otwierajac obudowe poruszyłem przez przypadek kabel zasilajacy... nagrywarke DVD i komp w tym momencie dostał zadyszki, na wtyczce do nagrywarki była przejściówka do wiatraczka i po jej odłączeniu wszystko wróciło do normy.

Zobacze jak komp bedzie sie zachowywał teraz i jak by sie cos jeszcze działo to napisze

dzieki za zainteresowanie moim problemem, pozdrawiam

Edytowane przez Chemik4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi