Adler91 Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Mam zebrane trochę miedzi z kabli, telewizorów (cewki, blaszki miedziane), chciałbym wykonać blok, ale nie wiem czy da się przetopić tą miedź np. w piecu. Próbowałem wkładać do rozgrzanego pieca taki drut(4mm), zaczął się topić więc wiem że odpowiednią temperaturę osiągał piec. Tylko teraz takie pytanie czy taka miedź będzie się nadawać do wykonania bloku?? Jakie naczynie zastosować?? Czy miedź można obrabiać tokarką, bo mam dostęp?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Heeee... :lol: :lol: chyba cie cos pogrzało, szkoda ci ~10zł na sztabke miedzi na allegro? <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 A no to już inna sprawa, chciałem się dowiedzieć czy ktoś już takie coś robił. Po prostu zalegało mi trochę miedzi w moim warsztacie i tak sobie pomyślałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 (edytowane) Temp. topnienia miedzi wynosi około 1084,4 °C . Przede wszystkim będziesz musiał to przerobić na sztabkę a to w "takich" warunkach jest bardzo ciężkie jak nie możliwe. Polecam kupić sztabkę miedzi. Co potem ? Musisz ją ....... (zapomniałem czym się drąży dziury w bloku :/ ) , potem odpowiednio dociąć , nawiercić gwinty pod śruby i wypolerować ewentualnie wyszlifować spód. Nie zapominajmy o topie ..... Pracy jest sporo ale radości z własnego bloczku jeszcze więcej. Pamiętaj , że za pierwszym razem , twoje bloczki nie będą idealne. Nie jestem profesjonalistą w dziedzinie tworzenia bloków więc jeżeli coś kręcę lub ominąłem jakiś etap , poprawcie mnie :) Edytowane 29 Listopada 2006 przez banditos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Frezarka ;-) Tak ogólnie wiem jak się wykonuje blok ale dzięki za informacje banditos. Tylko mnie męczy jedno pytanko, jakim sposobem łączycie spód z górą?? Widziałem że na niektórych są połączone śrubami i pomiędzy uszczelka, jak wy radzicie połączyć?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Frezarka ;-) Tak ogólnie wiem jak się wykonuje blok ale dzięki za informacje banditos. Tylko mnie męczy jedno pytanko, jakim sposobem łączycie spód z górą?? Widziałem że na niektórych są połączone śrubami i pomiędzy uszczelka, jak wy radzicie połączyć?? Taki sposób połączenia jest najbardziej praktyczny i ułatwaijący konserwacje, lecz mając do dyspozycji tylko frezarkę, wytoczenie innego kształtu niż okrągły jest kłopotliwe, albo nawet niemożliwe (chodzi o rowek pod uszczelkę, bo bez się nie da), inny sposób to na sylikon, zaschnie i jest lux. Co do topienia miedzi, da się, bo można palnikiem stopić, ale w warunkach domowych, nie odlejejsz jej tak jak trzeba, powstanie taka twarda gąbka (powstaną w niej pęcherzyki powietrza) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Taka miedź odlewana nie nadaje się do produkcji bloków wodnych, trzeba stosować specjalne preparaty zapobiegające powstawaniu powietrza w środku(cholera, wyleciała mi z głowy nazwa). No i raczej nie dysponujesz odpowiednim piecem do odlewu miedzi :wink: W skrócie - daj sobie z tym spokój :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 (edytowane) Jak ma być prawdziwy home made to na początku trzeba wydobyć rudę miedzi z gruntu :D Edytowane 29 Listopada 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 (edytowane) :D nie no hardcore totalny. przetapiac kable, cewki z tv :lol: ja czasami tak mam ze probuje "zrobic z gowna ciastko" ale kolega tutaj chyba chce zrobic tort z powietrza. no bez przesady, atomel dobrze mowi, niedlugo beda posty z zapytaniem o jakies ciekawe miejsca do wydobycia rudy miedzi :) Adler91 ten element (material na spod) proponuje nabyc w sklepie w postaci plaskownika miedzianego poprzedzonego przekazaniem odpowiedniej ilosci zl sprzedawcy, zamiast robic hute w mieszkaniu. Edytowane 29 Listopada 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 (edytowane) J.O.H.N. Taki sposób połączenia jest najbardziej praktyczny i ułatwaijący konserwacje, lecz mając do dyspozycji tylko frezarkę, wytoczenie innego kształtu niż okrągły jest kłopotliwe, albo nawet niemożliwe (chodzi o rowek pod uszczelkę, bo bez się nie da), inny sposób to na sylikon, zaschnie i jest lux. Nie zgodze sie ze na frezarce mozna zrobic tylko okragle ksztalty bo na frezarce mozna zrobic prawie wszystko tylko trzeba miec odpowiedni frez. Chyba ze chodzilo ci o tokarke. Edytowane 29 Listopada 2006 przez radeksz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 CarsonPoland- ja się tylko tak zastanawiałem, wolałem się spytać niż właśnie eksperymentować i cała miedź poszła by się je#$ć. A że nabyć w sklepie to wiadomo. Nie róbcie ze mnie takiego ciemniaka :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 to ostatnie zdanie napisalem tak pol-zartem ;) uzbierana miedz mozesz sprzedac na zlomie a za kase kupic porzadna miedz w sklepie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Mowia Kto pyta nie bladzi. Ja sie z tym zgodze. Zrobienie miedzi domowym sposobem jest hmmmm niemozliwe za bardzo. Nawet dla kogos kto ma o tym pojecie. Sprzedaj ta miedz co masz i kup ladny plaskowniczek troche plexy i tworz tworz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 (edytowane) Chyba ze chodzilo ci o tokarke.tak kup ladny plaskowniczek troche plexyA nie latwiej bylo by miedziany top i zlutowac, taniej i prosciej na poczatek Edytowane 30 Listopada 2006 przez J.O.H.N. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...