Skocz do zawartości
joorvishoon

Oc, A żywotnośc Procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Załóżmy że kupujęprocesor, producent daje gwarancję 3 lata i teraz zabieram się za OC:

jak na żywotnośc procesora ma wpływ podnoszenie taktowania, podnoszenie napięcia i temperatura? Że procesor grzejący się bardziej będzie krócej żył to wiadomo, ale np czy będzie żył dłużej procesor z wyższym taktowaniem i niższym napięciem, czy wyższym napięciem i niższym taktowaniem? Jak to wygląda i jakie wpływ mają poszczególne czynniki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to cieżko powiedzieć bo nikt takich testów nie prowadzi. Ogółnie wiadomo ze im wyższy temp to krótsza zywotność ale nikt nie napisze o ile mieściecy dana temp skraca zywotność procka i czy w ogóle (jezeli temp jest wyższy po OC ale nadal nie przekracza max dozwolonej temp). Co do napiecia: właściwie to ono ma wiekszy wpływ na temp niż taktowanie procka wiec procek z wyższym taktowanie i niższym napieciem bedzie prawdopodobnie dłużej żył (tylko zależy jakie to napiecie i jakie takty :P).

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dyfuzja termiczna krzemu, migrowanie atomów, itd...

to wszystko prędzej czy później zabije każdy układ scalony, ale bardzo prawdopodobnie jest że nie stanie się to przed upływem okresu gwarancji, jedynym warunkiem jest zachowanie stałej bezpiecznej temperatury pracy

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli należało by to rozumiec tak, że nie ważne czy mam procesor przetaktowany o 20% i napięcie plus 0,5 v czy przetaktowany o 250% i napięcie +2 V tylko ważne żebym mu utrzymał temperaturę optymalną, tak? :rolleyes:

jeżeli procesor jest podkręcony i jest stabilny oraz udaje się utrzymać temperaturę w ryzach, wtedy tak

wszystko jest od siebie zależne, jak podniesiesz napięcie to podniesie się temperatura a jak dasz za wysokie napięcie to procesor stanie się nie stabilny, albo nie opanujesz temperatury (bez użycia freonu, ciekłego azotu czy suchego lodu oczywiście) itd...

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli weźmiemy procka 1800@2700 na standard napięciu, a 1800@2500 @1.6v to ten drugi będzie miał zdecydowanie mniejszą żywotność (ale żywotność procków jest tak długa, że szkoda gadac :D[chodzi o normalne warunki])

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę to mało powiedziane. Ja na swoim Venice 3000+ @stock rzadko kiedy przekraczam 37 stopni, a tu 60 stopni ma ktoś...czyżby coolera na procku nie miał czy jak??

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Zwroce na cos uwage...o ile proc po o/c smigac bedzie to kupiaste mobo moze zdechnac...szczegolnie (firm nie podaje i nie lazi tu o ASrocka :-P ) jesli oszczedza na wszystkim lacznie z warstwami laminatu. Martwilbym sie o mosfety na mobo i reszte...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwroce na cos uwage...o ile proc po o/c smigac bedzie to kupiaste mobo moze zdechnac...szczegolnie (firm nie podaje i nie lazi tu o ASrocka :-P ) jesli oszczedza na wszystkim lacznie z warstwami laminatu. Martwilbym sie o mosfety na mobo i reszte...

60 dochodzi w stresie. Niestety mam problem z biosem i szukam caly czas nowego. Otóż pierwsze uruchomienie kompa i nie dziala mi obsluga wiatraka dochodzi do 60* i sie zapuszcza. Czasem za restartem dziala normalnie czyli powyzel 40* chodzi na 4000rpn 50* max. Posiadacie jakiś inny bios do mojej mobo niż f10 i nie niższy ?

rzadko jak juz [;

No mnie wyglada jak braki w masie termoprzewodzacej i wysokie napiecie...

Napiecie wysokie ale zmniejszylem juz kompa odebralem z serwisu mowili ze paste wymienili chyba bd musial skoczyc i cos lepszego kupic. Zreszta od poczatku tem w stresie 48 45 *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o OC i zywotnosc procesora to moje zdanie jest takie: duze oc+WC= wydajniejszy/pewny/chłody

(w porownaniu do BOX)/nie do zajechania procesor :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyzej nie nalezy przekraczac pewnych granicznych wartosci temperatury, napiecia oraz roznicy temperatur wystepujacych na rdzeniu gdyz powoduja one zmiany w strukturach polprzewodnikow. Jesli bedziesz sie tego trzymal to procek napewno dlugo pozyje :) Mniejszy wymiar ch-styczyny=mniejsze napiecie zasilania=mniejsze max dopuszczalne napiecie :)

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wyłącz to funkcje w biosie, wyczyść kompa z kurzu, zmień wiatrak na freezera 64pro.

Komp dawno wyczyszcozny. A zmiana wiatraka nie możliwa ;/ Brak funduszy na ten momęt. Przy wyłączonej funkcji też to samo tylko że wiatrak sie nie wyłancza. Powiedz mi dlaczego tak sie dziejej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz to chłodzenie?? Nałóż jakąś porządną pastę termoprzewodzącą.

Box'owe Pojawił mi sie ten problem od jakis 2 tyg. NA poczatku nic nie myślałem nad tym bo prawie kompa nie włączałem dopiero dziś mnie to zdenerwowało. BO wcześniej wiatrak przy 50* rąbał jak szalony(6000rpm) a teraz ma to all w czterech ilterach i majestacko zasuwa (3000rpm) Bez stresu udaje mi sie utrzymać 34 *

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi