Miguel707 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zamierzam na święta kupić sobie drugi dysk twardy. W chwili obecnej mam Seagate Barracuda IV 40Gb model ST340016A. I tu jest pierwszy dylemat. Moja płyta główna (dane z proline) nie obsługuje SATA II. Czy na pewno jest to prawda ? Jeśli tak, to zostaje ATA i SATA I. Bardzo dobrze by było, gdyby dyski twarde były ze www.skleppc.pl , bo ten sklep jest w moim mieście lub z allegro (powinny być nowe). Myślałem nad : ATA : Seagate 250Gb 16Mb Cache - 318 zł Seagate 320Gb 16Mb Cache - 359 zł SATA II (podobno nie pójdzie) Seagate 320GB 16Mb Cache - 365 zł WD 250Gb 16Mb Cache - 306 zł Czy do jednego komputera bez problemów można podłączyć np. jeden dysk na ATA, a drugi na SATA lub dwa dyski na ATA (coś mi się chyba z Raidem "pokićkało") ? Nie zamierzam sprzedawać obecnego HDD.... Najbardziej skłaniam się ku Seagate 320GB 16MB Cache na ATA z Allegro. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 SATA II jest kompatybilne w dół. Brał bym seagate z prostopadłym zapisem (7200.10). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tAgAn Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 SATA II jest kompatybilne w dół. Brał bym seagate z prostopadłym zapisem (7200.10). jo tysch :D :wink: :wink: powaznie mowiac to ten seagate ma 16 m cache no i prostopadly zapis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Czyli o dobrym dysku myślałem tylko w wersji na ATA :) Nie będzie żadnych problemów z podłączeniem dysku na SATA II do kompa, który maksymalnie obsługuje SATA I i ma jeden zainstalowany dysk na ATA ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 nie, spokojnie mozesz podlaczac dysk na SATA II Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Żebyś wiedział na 100% co kupić to: Mam seagate 250GB z prostopadłym zapisem . Dysk jest superszybki, wszystko błyskawicznie, średni transfer 66MB/s (najwięcej 81MB/s). Ma jedną wadę. Głośny :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tAgAn Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Żebyś wiedział na 100% co kupić to: Mam seagate 250GB z prostopadłym zapisem . Dysk jest superszybki, wszystko błyskawicznie, średni transfer 66MB/s (najwięcej 81MB/s). Ma jedną wadę. Głośny :/ 250 GB ?? moj kumpel ma 200 a drugi 120 i ta 120 jest na ata a 200 na sata i powiem ci ze ta 200 tez glosno chodzi a tej 120 praktycznie nie slychac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 4 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2006 Czy hałas jest na tyle głośny, aby kupić zamiast Seagate'a np. WD ? Czy będzie głośniejszy niż mój obecny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Napewno będzie głośniejszy. Niestety prawda jest taka, że wszystie dyski są głośniejsze od Barki IV (no może porównywalna jest Baracuda V ale to w sumie to samo co IV). Prawdą jest również, że dyski na SATA (przynajmniej jeśli chodzi o Seagate'a) są nieco gośniejsze. Co to jest "nieco" to już pojęcie indywidualne. W proline powinni mieć oba (ATA i SATA), poproś może Ci podłączą na chwilę w otwartym kompie (dyski są co prawda pakowane w folię ze zrywalną nalepką ale mogą włożyć do zestawu gdyby mieli opory przed otwarciem). BTW. Kupowałem w Proline w Poznaniu (na Wildzie) 320GB na ATA w zeszłym tygodniu i płaciłem 345PLN. Czyżby zdrożały? Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 W moim mieście nie ma proline. Jeśli jest taki głośny, to lepszy będzie WD 320GB 16Mb Cache SATA II ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 (edytowane) Aż taki głośny nie jest, żeby kupować coś wolniejszego. Po prostu słychać trochę chrupanie. EDIT: Jest tak głośny jak moja barracuda V 60GB Edytowane 5 Grudnia 2006 przez HucK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 W takim razie jestem zdecydowany na tego Seagate'a. Tylko, czy lepiej kupić go teraz, czy czekać do marca ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Ja bym nie czekał... jest stosunowo tanio pomijając Ram. Złotówka jest mocna a dolar dostaje po tyłku... można zaryzykować na dalsze umocnienie naszej waluty, ale jest to ryzykowne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zastanawiam się pomiędzy Seagate'm w wersji 250Gb, a 320Gb. Czy warto dopłacać 80 zł do tych dodatkowych 70GB ? Przyda się te dodatkowe miejsce na przyszłość ? Ach te wątpliwości ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 (edytowane) jassne zeby dolozyc jezei masz ta kwote zawsze seriali wejdzie :) jako ciekawostka to te oba dyski sa tak samo szybkie. Edytowane 6 Grudnia 2006 przez bryken Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...