Skocz do zawartości
Miguel707

Dysk Twardy Do Ok. 300 Zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam na święta kupić sobie drugi dysk twardy. W chwili obecnej mam Seagate Barracuda IV 40Gb model ST340016A. I tu jest pierwszy dylemat. Moja płyta główna (dane z proline) nie obsługuje SATA II. Czy na pewno jest to prawda ? Jeśli tak, to zostaje ATA i SATA I. Bardzo dobrze by było, gdyby dyski twarde były ze www.skleppc.pl , bo ten sklep jest w moim mieście lub z allegro (powinny być nowe). Myślałem nad :

ATA :

Seagate 250Gb 16Mb Cache - 318 zł

Seagate 320Gb 16Mb Cache - 359 zł

SATA II (podobno nie pójdzie)

Seagate 320GB 16Mb Cache - 365 zł

WD 250Gb 16Mb Cache - 306 zł

Czy do jednego komputera bez problemów można podłączyć np. jeden dysk na ATA, a drugi na SATA lub dwa dyski na ATA (coś mi się chyba z Raidem "pokićkało") ? Nie zamierzam sprzedawać obecnego HDD.... Najbardziej skłaniam się ku Seagate 320GB 16MB Cache na ATA z Allegro. Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żebyś wiedział na 100% co kupić to: Mam seagate 250GB z prostopadłym zapisem . Dysk jest superszybki, wszystko błyskawicznie, średni transfer 66MB/s (najwięcej 81MB/s). Ma jedną wadę. Głośny :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żebyś wiedział na 100% co kupić to: Mam seagate 250GB z prostopadłym zapisem . Dysk jest superszybki, wszystko błyskawicznie, średni transfer 66MB/s (najwięcej 81MB/s). Ma jedną wadę. Głośny :/

250 GB ?? moj kumpel ma 200 a drugi 120 i ta 120 jest na ata a 200 na sata i powiem ci ze ta 200 tez glosno chodzi a tej 120 praktycznie nie slychac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno będzie głośniejszy. Niestety prawda jest taka, że wszystie dyski są głośniejsze od Barki IV (no może porównywalna jest Baracuda V ale to w sumie to samo co IV). Prawdą jest również, że dyski na SATA (przynajmniej jeśli chodzi o Seagate'a) są nieco gośniejsze. Co to jest "nieco" to już pojęcie indywidualne. W proline powinni mieć oba (ATA i SATA), poproś może Ci podłączą na chwilę w otwartym kompie (dyski są co prawda pakowane w folię ze zrywalną nalepką ale mogą włożyć do zestawu gdyby mieli opory przed otwarciem).

BTW. Kupowałem w Proline w Poznaniu (na Wildzie) 320GB na ATA w zeszłym tygodniu i płaciłem 345PLN. Czyżby zdrożały?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż taki głośny nie jest, żeby kupować coś wolniejszego. Po prostu słychać trochę chrupanie.

EDIT: Jest tak głośny jak moja barracuda V 60GB

Edytowane przez HucK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi