kszonek Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 IMO 1.7V to trochę dużo na tego proca. Ja się boję dać 1.6V na 3GHz... :wink: gdzie tam duzo, to 90nm jest, 1.9v na szybkie testy spokojnie, wazne zeby mobo moglo tyle dac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Pięknie... temperatura procesora mniejsza niż temperatura wody... Po co w teście bloku wodnego jest podana temperatura powietrza? Przecież ona nie ma żadnego znaczenia. Zamiast tego powinna być różnica woda/procesor, żeby było przejrzyście i nie trzeba było wyliczać sobie każdego z osobna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 (edytowane) @kszonek jak Ci już napisałem, mobo ma max vcore 1,4V... @Puma[JFK], po to że jakbym miał temp wyższą o 10*Cw pokoju, podczas któregoś testu to wyniki byłyby inne (również różnica)... Mam nadzieję, że nie wierzysz w to, że temp cpu jest niższa od wody... wiesz źle skalibrowany czujnik i takie sprawy... Edit: Specjalnie dodałem dinformacje na ten temat do artykułu, żeby nie było później jakiś nieporozumień ;) i nie było dziwnych pytań od osób, które nie wiedzą, że czujniki w cpu nie podają dokładnej temp... Edytowane 1 Stycznia 2007 przez Jarogniew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Hmmm pare dni i blok bedzie u mnie :blurp: X6800@1.65V albo wiecej jak blok da rade :D ' date=' 1 sty 2007, 21:50' post='2449975'] Pięknie... temperatura procesora mniejsza niż temperatura wody... Po co w teście bloku wodnego jest podana temperatura powietrza? Przecież ona nie ma żadnego znaczenia. Zamiast tego powinna być różnica woda/procesor, żeby było przejrzyście i nie trzeba było wyliczać sobie każdego z osobna. Po co temp powietrza :lol: Bo np. na powierztu w pokoju @ 10C potafie 4GHz a na 20C 3.8GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Nie rozumiecie chyba... jeśli temperatura powietrza jest wyższa to automatycznie temperatura wody też i dlatego nie ma to wpływu - różnica woda/procesor zostaje taka sama, w końcu blok ma ten współczynnik C/W i ja tam nie widze nigdzie zależności od temperatury powietrza. W innym przypadku wszystkie testy byłyby bez sensu. Jarogniew, trzeba było brać pomiar temperatury Core a nie CPU, to by wykluczyło mniejszą temperaturę procesora niż wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 (edytowane) ' date=' 1 sty 2007, 22:54' post='2450054'] Nie rozumiecie chyba... jeśli temperatura powietrza jest wyższa to automatycznie temperatura wody też i dlatego nie ma to wpływu - różnica woda/procesor zostaje taka sama, w końcu blok ma ten współczynnik C/W i ja tam nie widze nigdzie zależności od temperatury powietrza. W innym przypadku wszystkie testy byłyby bez sensu. Jarogniew, trzeba było brać pomiar temperatury Core a nie CPU, to by wykluczyło mniejszą temperaturę procesora niż wody. Sądzę, że jakbyś zmierzył temperatury gdyby w pokoju było 10*C i wyliczył C/W, a następnie zrobił to samo przy temp pokojowej 30*C wyniki nie byłyby takie same.. IMO Temperatury były brane z czujnika "core", odczyt TAKI SAM jak w CoreTemp... Po prostu G-flow czy Apogee kosztuje tyle kasy, więc musi mieć jakieś specjalne właściwości - obniża temp. cpu poniżej temp płynu... :lol: Edytowane 1 Stycznia 2007 przez Jarogniew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogór Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 lol, to pokazuje jak wiarygodne są czujniki <lol> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 dlatego też: Temperatura CPU spisana ze SpeedFan'a. Tutaj krótki komentarz, na jednym wykresie temperatura procesora jest niższa niż temperatura wody. Jest to oczywiście niemożliwe, winę za to ponosi źle skalibrowany sensor w CPU, który zaniża temperatury o kilka stopni. Podane wyniki służą porównaniu wyników poszczególnych bloków. pozdrawiam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Już widze te aukcje na allegro - "Super właściwości chłodzące tego bloku pozwalają osiągnąć temperaturę procesora poniżej medium chłodzącego" :lol: Co do tej różnicy woda/procesor w różnych temperaturach powietrza - trzebaby to sprawdzić, taki test by sie w sumie przydał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 ' date=' 1 sty 2007, 23:31' post='2450105'] Już widze te aukcje na allegro - "Super właściwości chłodzące tego bloku pozwalają osiągnąć temperaturę procesora poniżej medium chłodzącego" :lol: Co do tej różnicy woda/procesor w różnych temperaturach powietrza - trzebaby to sprawdzić, taki test by sie w sumie przydał. Nie zdziwiłbym się jakby się takie pojawiły :lol: :lol: :lol: Taki test przydałby się fakt, trzeba będzie pomyśleć :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 ' date=' 1 sty 2007, 23:31' post='2450105'] Już widze te aukcje na allegro - "Super właściwości chłodzące tego bloku pozwalają osiągnąć temperaturę procesora poniżej medium chłodzącego" :lol: Co do tej różnicy woda/procesor w różnych temperaturach powietrza - trzebaby to sprawdzić, taki test by sie w sumie przydał. zbicie temp powietrza o ok 10*C, to 5*C chlodniejsza woda i 3-4*C mniej na procku w stresie, wyniki na szybko robione przy okazji ze mam termometr w pokoju ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 zbicie temp powietrza o ok 10*C, to 5*C chlodniejsza woda i 3-4*C mniej na procku w stresie, wyniki na szybko robione przy okazji ze mam termometr w pokoju ;) Czyli tak jak pisałem, w zależności od temp w pomieszczeniu, różnica woda-cpu będzie różna... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Czyli tak jak pisałem, w zależności od temp w pomieszczeniu, różnica woda-cpu będzie różna... :wink: Odrobina logicznego myslenia daje taki sam wniosek. Ale ja nie wiem czy kazdy na tym forum potrafi sam dojsc do takiego wniosku... rozwiniecie mojej mysli w sigu ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) Odrobina logicznego myslenia daje taki sam wniosek. Ale ja nie wiem czy kazdy na tym forum potrafi sam dojsc do takiego wniosku... rozwiniecie mojej mysli w sigu ;P Sądzę, że raczej nie... :wink: Leże za każdym razem jak czytam ten cytat :lol: :lol: Edytowane 2 Stycznia 2007 przez Jarogniew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) @Jarogniew: zainwestuj wdobrą klime :D odpadnie problem temp powietrza. Edytowane 2 Stycznia 2007 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) "lufcik-mod" nie jest zły tylko kwiatki trzeba pozdejmowac z parapetu (zwiędną ;-( ) ^_^ a i koniecznie testy na wykręconym C2D !! bo te 1,4Vcore na tym procuszku to śmiech na sali :wink: Edytowane 2 Stycznia 2007 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) zbicie temp powietrza o ok 10*C, to 5*C chlodniejsza woda i 3-4*C mniej na procku w stresieRóżnica mogła wynikać nie tylko ze zmniejszonej temperatury powietrza. Takie coś trzeba wykonać najlepiej na stanowisku jakie miało jet-pc, bo wiesz... różnica tu 0,5*, tam 1* co zresztą jest możliwe przez niedokładność urządzeń i niby jest inna różnica woda/procesor. No i jeśli 10*C daje różnice na poziomie 1* to podawanie temperatury powietrza przy różnicach rzędu 0,5-1*C nie ma sensu, bo to nie wpływa wogóle na różnicę - kiepskie czujniki i tak zaokrąglą to. Edytowane 2 Stycznia 2007 przez Puma[JFK] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 ' date=' 2 sty 2007, 15:59' post='2450710'] Różnica mogła wynikać nie tylko ze zmniejszonej temperatury powietrza. Takie coś trzeba wykonać najlepiej na stanowisku jakie miało jet-pc, bo wiesz... różnica tu 0,5*, tam 1* co zresztą jest możliwe przez niedokładność urządzeń i niby jest inna różnica woda/procesor. No i jeśli 10*C daje różnice na poziomie 1* to podawanie temperatury powietrza przy różnicach rzędu 0,5-1*C nie ma sensu, bo to nie wpływa wogóle na różnicę - kiepskie czujniki i tak zaokrąglą to. Oswiec mnie swoja ideologia, bo jak narazie jest bez sensu. Ale z checia odesle ciebie do mojego siga i przemyslenia sprawy :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 imo roznica woda--cpu powinna byc stala przy stalym obciazeniu niezaleznie od temp wody (oczywiscie w rozsadnych granicach, bo woda o temp 0stopni moglaby sie zachowywac dziwnie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 imo roznica woda--cpu powinna byc stala przy stalym obciazeniu niezaleznie od temp wody (oczywiscie w rozsadnych granicach, bo woda o temp 0stopni moglaby sie zachowywac dziwnie) Nie zapominaj takze o roznicy woda-powietrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 ryba, napisałeś, że woda była chłodniejsza o 5*C a procesor o 3-4*C. W takim razie różnica procesor/woda zwiększyła się o 1-2*C przy zmniejszeniu temp. otoczenia o 10*C, przy czym mogły mieć miejsce błędy pomiarowe, więc na dobrą sprawę bez dokładnych pomiarów nie można stwierdzić jaki wpływ ma temp. powietrza na różnicę procesor/woda. Testy wykonuje się przy różnicach temp. powietrza rzędu max. 1-2*C, więc jeśli nawet nie bierzemy pod uwagę błędów pomiaru i uznajemy, że przy 10*C masz zmianę różnicy procesor/woda o 1*C to wtedy przy różnicy temp. otoczenia 1-2*C, C/W zmienia się w takim małym stopniu, że procesor ma 0,1-0.2*C wyższą temperaturę, czego zresztą czujniki na mobo nie wychwycą, bo zaokrąglają do 1*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Ja piernicze ,sa tu tacy co wierza w bajki ,albo maja tak pusto pod sufitem ze szkoda gadac 1. Jak WC moze obnizyc temp proca ponizej temperatury cieczy - toz to niezgodne z prawami fizyki trzeba byc tempym lolem zeby takie pierdy pisac 2. Oczywiscie ze temperatura otoczenia ma znaczacy wplyw na wydajnosc WC przeciez cieplo z cieczy chlodzoncej musi byc oddane do otoczenia tak proste rzeczy , brak mi slow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 ' date=' 2 sty 2007, 17:43' post='2450913'] więc na dobrą sprawę bez dokładnych pomiarów nie można stwierdzić jaki wpływ ma temp. powietrza na różnicę procesor/woda. zapewne w moim przypadku miejsce wystepowania testu ma duze znaczenie, polozenie geograficzne, pole magnetyczne ziemi, ilosc parujacego ln2 w pomieszczeniu, ilosc otwartych puszek piwa i pewnie bateria mi w chy502 siada....yyy kurde zapomnialem uwzglednic te zmienne w porownaniu :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Ja piernicze ,sa tu tacy co wierza w bajki ,albo maja tak pusto pod sufitem ze szkoda gadac 1. Jak WC moze obnizyc temp proca ponizej temperatury cieczy - toz to niezgodne z prawami fizyki trzeba byc tempym lolem zeby takie pierdy pisac 2. Oczywiscie ze temperatura otoczenia ma znaczacy wplyw na wydajnosc WC przeciez cieplo z cieczy chlodzoncej musi byc oddane do otoczenia tak proste rzeczy , brak mi slow 1. Tylko co uwazasz za temp procka?? Socket czy tzw core?? Bo jezeli o to chodzi to moga byc spore rozbieznosci. 2. Tu sie zgodze. Temperatura zewnetrzna ma duze znaczenie. Z reguly w testach podawane sa wyniki z tzw socketa procka rzadziej z core. Po moich testach stwierdzilem ze jednak temp core nie najlepiej obrazuje temp. Core ma spore roznice jezeli chodzi o odczyt. Roznice siegaly nawet kilku stopni w ciagu doslownie 1-2 sekund. Temp odczytywana z Socket'a jest bardziej stala, reaguje on wolniej na zmiany temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 (edytowane) Z reguly w testach podawane sa wyniki z tzw socketa procka rzadziej z core. Po moich testach stwierdzilem ze jednak temp core nie najlepiej obrazuje temp. Core ma spore roznice jezeli chodzi o odczyt. Roznice siegaly nawet kilku stopni w ciagu doslownie 1-2 sekund. Temp odczytywana z Socket'a jest bardziej stala, reaguje on wolniej na zmiany temperatury. U mnie było na odwrót, temperatura z socketu była czasem w stresie niższa niż w idle i potrafiła skoczyć na 1-2s o 10 raz w góre raz w dół :lol: Dlatego odczyt jest z core. Edytowane 2 Stycznia 2007 przez Jarogniew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 U mnie było na odwrót, temperatura z socketu była czasem w stresie niższa niż w idle i potrafiła skoczyć na 1-2s o 10 raz w góre raz w dół :lol: Dlatego odczyt jest z core. O w morde to juz wogole dziwne. Nie ma ufac czujnikom w cpu. Masakra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Nie zapominaj takze o roznicy woda-powietrze ale co to ma do rzeczy w tescie bloku? Ja piernicze ,sa tu tacy co wierza w bajki ,albo maja tak pusto pod sufitem ze szkoda gadac 1. Jak WC moze obnizyc temp proca ponizej temperatury cieczy - toz to niezgodne z prawami fizyki trzeba byc tempym lolem zeby takie pierdy pisac 2. Oczywiscie ze temperatura otoczenia ma znaczacy wplyw na wydajnosc WC przeciez cieplo z cieczy chlodzoncej musi byc oddane do otoczenia tak proste rzeczy , brak mi slow 1 a czy ktos tak napisal? chyba dla wsztykich to jest oczywioste "tempy lolu" 2 ale nie ma to wpylwy na wydajnosc bloku, bo z bloku cieplo odbiera woda nie powietrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 ale co to ma do rzeczy w tescie bloku? 1 a czy ktos tak napisal? chyba dla wsztykich to jest oczywioste "tempy lolu" Temp wody w wezach wynosi 30'C. Przyjmij warianty: - temp otoczenia ma 20'C - temp otoczenia ma 50'C - temp otoczenia ma -10'C Nie bedzie to miało wpływu na wynik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 O w morde to juz wogole dziwne. Nie ma ufac czujnikom w cpu. Masakra. ja proponuje odczytywać temperaturę z fusów może być dokładniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Temp wody w wezach wynosi 30'C. Przyjmij warianty: - temp otoczenia ma 20'C - temp otoczenia ma 50'C - temp otoczenia ma -10'C Nie bedzie to miało wpływu na wynik? Jeśli chodzi Ci o wydajność całego układu WC to owszem, będzie miało bardzo duży wpływ na wynik, jednak jeśli testujemy blok wodny to chodzi tutaj o różnice procesor/woda i jak już wyżej pisałem, różnice temp. otoczenia w trakcie testu są w granicach 1-2*, więc nie ma to wpływu na wynik(dziesiąte stopnia), zwłaszcza że czujniki z mobo podają temp. zaokrągloną do całych *C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...