Remicek Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Witam Od pewnego czasu poszukuje programu ktory pozwolilby mi zaszyfrowac cala partycje (w razie gdby dysk dostal sie w niepowolane rece :wink: ). Po krotkim poszukiwaniach znalazlem program TrueCrypt. Jednak tutaj zaczynaja sie schody nie mam pojecia jak zaszyfrowac cala partycje na ktorej obecnie pracuje... Dokladniej to chcialbym aby zabezpieczenia wygladaly tak: 1. Byla mozliwosc utworzenia dyskietki/pendriva startowego aby nie trzeba bylo szyfrowac z poziomu windowsa (gdy mam 1 partycje jest to niemozliwe) 2. Przy wlaczeniu komputer prosi o haslo 3. Jezeli ktos nie zna hasla - w zaden sposob nie odczyta co mam na dysku. Ps. Wiem ze na forum byly podobne tematy w zadnym jednak nie jest dokladnie opisane jak zaszyfrowac cala partycje, a sadze ze nie tylko mnie sie taka informacje przyda :rolleyes:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 jest szyfrowanie wbudowane w system plików NTFS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remicek Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 jest szyfrowanie wbudowane w system plików NTFSNo tak ale on chyba nie umozliwia: a) Ustawienia hasla b) Szyfrowania calych partycji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 1. Jezeli ktos zdobedzie hasło do twojego konta to i nie bedzie mial problemu z uzyskaniem hasła do programu, którym szyfrujesz, wiec mozna uznac ze jest hasło(uzytkownika) 2. Umozliwia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remicek Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 (edytowane) 1. Jezeli ktos zdobedzie hasło do twojego konta to i nie bedzie mial problemu z uzyskaniem hasła do programu, którym szyfrujesz, wiec mozna uznac ze jest hasło(uzytkownika) 2. Umozliwia. Wiec mam 2 kolejne pytanie 1. Gdzie to sie ustawia (mam tylko 1 partycje). Wiem ze na folderach wystarczy wlasciwosci -> szyfrowanie. 2. Jezeli ktos bedzie przegladal ten dysk spod dos'a to cos zobaczy? 3. Czy jezeli ktos sie zaloguje jako inny uzytkownik to bedzie mial dostep/widok do tych plikow? 4. Czy daloby sie tak zrobic aby cala partycja byla zaszyfrowana i dostep do niej mialoby sie dopiero po podaniu hasla? Edit Jaka jest sila szyfrowanie EFS w windows xp? W stosunku do AES np. Edytowane 9 Grudnia 2006 przez Remicek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Ja wiem o co chodzi naszemu koledze, ale musze Cie zmartwic, to wcale nei powstrzyma policyjnych informatykow, takei haslo uzytkownika bardzo latwo jest wykrasc z systemu imho to sie rozmija z celem. Bardziej polegalbym tu na jakims silnym kodowaniu [np aes 256b]. http://www.securedoc.xksi.pl <- odwiedz ten adres, mysle, ze to Ci wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remicek Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 (edytowane) Ja wiem o co chodzi naszemu koledze, ale musze Cie zmartwic, to wcale nei powstrzyma policyjnych informatykow, takei haslo uzytkownika bardzo latwo jest wykrasc z systemu imho to sie rozmija z celem. Bardziej polegalbym tu na jakims silnym kodowaniu [np aes 256b]. http://www.securedoc.xksi.pl <- odwiedz ten adres, mysle, ze to Ci wystarczy Mysle ze to pomoze nie tylko mi :lol:. Inna sprawa ze to dysk w laptopie i nie chcialbym zeby w razie kradziezy zlodziej mial moje dane. Wlasnie czytalem ze mozna latwo ominac takie zabezpieczenie wina xp, wiec sie chcialem dowiedziec o jakis program do szyfrowania calego dysku :) Obadam twoj program, mam nadzieje ze bedzie pomocny ;) Edytowane 9 Grudnia 2006 przez Remicek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 a jeśli szukasz czegos darmowego to jest taki program wykorzystujacy kodowanie wymyslone przez polaka: VMPC VMPC Data Security mne imartwi tylko slabosc wersji darmowej: 128bit kodowanie "jedynie", ale dla niektorych to starcza bo zwyklym pc to tego nie odkodujesz tak prosto, no chyba zeby komus na tym zalezalo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remicek Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 a jeśli szukasz czegos darmowego to jest taki program wykorzystujacy kodowanie wymyslone przez polaka: VMPC VMPC Data Security mne imartwi tylko slabosc wersji darmowej: 128bit kodowanie "jedynie", ale dla niektorych to starcza bo zwyklym pc to tego nie odkodujesz tak prosto, no chyba zeby komus na tym zalezalo. No wlasnie, chcialbym jakis program darmowy, szyfrujacy cale dyski i zeby szyfrowal 256bit, ale takie rzeczy to tylko w erze chyba. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 (edytowane) Ja wiem o co chodzi naszemu koledze, ale musze Cie zmartwic, to wcale nei powstrzyma policyjnych informatykow, takei haslo uzytkownika bardzo latwo jest wykrasc z systemu imho to sie rozmija z celem. Bardziej polegalbym tu na jakims silnym kodowaniu [np aes 256b]. http://www.securedoc.xksi.pl <- odwiedz ten adres, mysle, ze to Ci wystarczy jest sposób i na ten problem ponieważ klucz FEK potrzebny do odszyfrowania danych jest również zaszyfrowany :D wiec aby odszyfrować FEK musisz mieć miedzy innymi skrót hasła użytkownika, jest on zwykle zapisany w magazynie SAM ale można go wyeksportować na nośnik zewnętrzny (kontroler domeny lub dyskietke lub inne) omijanie zabezpieczeń w Windows jest zwykle skutkiem głupoty lub nie wiedzy użytkownika który chce dobrze ale nie do końca wie jak Edytowane 9 Grudnia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remicek Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 (edytowane) a jeśli szukasz czegos darmowego to jest taki program wykorzystujacy kodowanie wymyslone przez polaka: VMPC VMPC Data Security mne imartwi tylko slabosc wersji darmowej: 128bit kodowanie "jedynie", ale dla niektorych to starcza bo zwyklym pc to tego nie odkodujesz tak prosto, no chyba zeby komus na tym zalezalo. Ten drugi program raczej odpada, a co do pierwszego to trzeba pisac jakies podanie aby sciagnac wersje testowa :blink: Co sadzicie o programie opisanym >tutaj< Wracajac do mojego pierwszego posta czy TrueCrypt jest w stanie zaszyfrowac cala partycje na haslo? Edytowane 9 Grudnia 2006 przez Remicek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 eh, zle zaycotowales, nie to co tzreba, ja pisalem o zewneytrznym programie, ktorego klucz mozesz zapisac np na telefon badz na mp3 lub zrobic sobie tatuaz z niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remicek Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 eh, zle zaycotowales, nie to co tzreba, ja pisalem o zewneytrznym programie, ktorego klucz mozesz zapisac np na telefon badz na mp3 lub zrobic sobie tatuaz z niego.Wiem ze pisales o zewnetrznym programie, wlasnie takiego poszukuje. Niestety 1szy program do ktorego dales mi linka wymaga zlozenia podania, drugi (VMPC Data Security) jest za slaby. Konkretyzujac moje pytanie czy da sie zaszyfrowac caly dysk TrueCryptem jesli takm to jak, jesli nie czy jest jakis inny darmowy program stworzony do tego celu z przyzwoitym poziomem szyfrowania (AES). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remicek Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 A co myślicie o tych programie ? : Steganos Safe 2007 Wiem że nie jest darmowy, ale da się go inaczej załatwić ;) :twisted2: No tak, ale czy on szyfruje cale partycje w locie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 eh, ale co mu po nielegalnej wersji jak wpadna do niego niebiescy i sie sptaja o fakturke na ten program do szyfrowania? przechlapane, dlatego podalem mu jako alternatywe DARMOWY program, ano, ale coz, jak ne ichce to nie, imho nawet 512b klucza VMPC nikt tak predko nei zlamie, a jak jzu zlamia to wygasna prawa MS do Visty :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 (edytowane) Ciekawe rzeczy piszecie na temat tego szyfrowania :) Ja kiedys czytalem ze partycja zaszyfrowana komercyjnym BestCryptem 7.xx moze byc zdeszyfrowana na najszybszym pececie po okolo 390 dniach ciaglych obliczen Czy ktos zna cene tego Abit Secure IDE ??? to by bylo najlepsze i najbezpieczniejsze rozwiazanie ;) a tu macie ciekawy txt na temat co moze wam zrobic RIAA bez potrzeby lamania hasel zaszyfrowanej partycji :) http://www.overclockers.com/articles782/ Edytowane 10 Grudnia 2006 przez Bemx2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atyro Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Nie jest to co prawda na temat i może o nim nie wiesz (w co wątpie), ale napewno jest to rozwiązanie najszybsze i chyba najbezpieczniejsze (ale drogie) ------> specjalna karta która szyfruje w locie http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=4669 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Czyzby temat umarl smiercia naturalna ???? Moze by tak ktos napisal albo dal linka do informacji jak zaszyfrowac partycje z windowsem tak aby o haslo zapytalo przed uruchomieniem windy ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1ru5 Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 pelna wersja free tutaj jeszcze nie testowalem ale podobno b.dobry program. zastanawiam sie nad jedną rzeczą: jak ktos zaszyfruje partycje rzeby sie np. wladze nie dobraly do jego mniej lub bardziej legalnych zasobów to czy moze zostac dodatkowo oskarzony o utrudnianie sledztwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 v1ru5 Dzieki Mnie bynajmniej interesuje program ktory pozwoli mi zaszyfrowac partycje z drugim windowsem ano mam orginala xp pro w boxie czysciutkiego a w nim tylko dwie gry orginaly zeby nie bylo syfu BF2 i Oblivion ,zero piractwa w tym systemie jako ze lubie experymentowac , drugiej windy czy to xp czy vista a w niej od czasu do czasu zainstalowac cos extra na probe ;) , to wlasnie ta partycje chce ukryc i zaszyfrowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Bemx2k jak zaszyfrujesz juz ta partycje to zdaj relacje i powiedz czy mozna szyfrowac podczas pracy na systemiei czy faktycznie prosi o haslo przed wyborem systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 ummmm Pyta o haslo przed systemem :) pierw piknie pc speeker potem wyskakuje bialo czerwony ekran z logiem firmy CompuSec ,pyta o login potem o pass Jak dla mnie zbyt rzucajacy sie w oczy sposob logowania Program juz odinstalowalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 A co sadzicie o zaszyfrowaniu partycji z danymi programem TrueCrypt, uzywajac 3 algorytmow: AES-Twofish-Serpent i hasla ponad 20 znakowego? Jest szansa, ze ktos dobierze sie do danych na takiej partycji? Program TrueCrypt nie ma tak zwanych back doorow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 witam jako ze jest to: "Free open-source" to na 99,999999999999 nie ma poza tym najpierw trzeba "wyłuskać" hosty z tym softem :P P.S. algorytmy szyfrowania nie daja mozliwosci "wejścia od tyłu" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 poza tym najpierw trzeba "wyłuskać" hosty z tym softem Co to oznacza? Hmm programik wydaje sie dobrze dzialac, gdy nie zamontowalismy partycja wydaje sie byc pusta, a do podania haselka nikt przeciez mnie nie zmusi. A jak chce dostac sie niech rozkoduje sobie klucz 768bitowy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 witam jesli mowimy o "back door" to ktos kto zostawil sobie furtke musi znalezc najpierw komp z jego oprogramowaniem, a potem robi co chce :PPP z tego wynika ze jesli nie opublikuje jak i co to musi do ciebie fizycznie sie wlamac albo szukac w sieci a to moze trwac baaaaaaaardzo dlugo i najpierw trzeba pokonac pare zapor :PPP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Przeciez od samego poczatku wiadomo chyba ze chodzi o zabezpieczenie przrd palami a nie zadnymi hackami z neta warto im czasami utrudnic robote anuz , odpuszcza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irkos Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Przez święta zaszyfroawłem wszystkie komputery driverpytem plus pack. Szyfrowane AES 256 bit. Jak dla mnie to idealny program, można ustawić dwa hasła, klucz schowany w pliku wav albo bmp. Świetną sprawą jest możliwość wybrania czarnego ekranu startowego (wyświetla się tylko napis disk HD0 failure, hasło/hasła wpisuje się w ciemno i nie widać jaki program jest zainstalowany ani ile haseł jest nałożonych. Jedynym minusem jest spowolnienie dysku, ale w normalnym użytkowaniu (nie licząc kopiowania dużych plików) jest to niezauważalne. Przy okazji program przeszedł test stabilności gdy w czasie szyfrowania z jednej partycji wyłączyli mi prąd. Po ponownym odpaleniu kontynuwował szyfrowanie bez żadnego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Dodatkowo drivecrypt ma dość ciekawą opcję. Jeśli ktoś wpisze dobre hasło to odpala się jeden system, a jeśli złe to inny. Także podajemy złe hasełko i mamy np free linuksa http://www.pcworld.pl/artykuly/46566.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...