Skocz do zawartości
yuucOm

X1950pr0 Czy 7900gs

Rekomendowane odpowiedzi

Wziolbym radka.

Dlaczego ? Kupilem gf7900gto i myslalem ze jak wydam 1100zl na karte to bedzie full wypas.

Okazalo sie ze karta to nie wszystko, wystarczy ze mam proca na 2,5ghz i juz jest to padlina,

nie pogram sobie w 1280x1024 aa i af na max np w Juarez'a czy cod2, czy nfs:carbon.

Po prostu kibel karta.

Bierz radka, nigdy sie nie zawiodlem na Ati, chociaz moj gainward 4mx440 byl ok, potem bylo 9100, 9700pro, a teraz jest 7900gto, pierwszy karta z ktorej nie jestem zadowolony i nastepne na 1000% bedzie ATI

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze powiedzieć że też nigdy sie na ATI nie zawiodłem, miałem niedawno R9700Pro i ten poczciwy staruszek ciągnął z powodzeniem najnowsze gry, nie mówie że było super płynnie ale dało sie grać, mimo że teraz mam nvidie do której w sumie nabrałem respektu, wziąłbym chyba ATI, 7900GS od galaxy-dobra karta, po OC raczej zje Radka, karty są bardzo porównywalne, ale zakładając że Galaxy nie będziesz kręcił ( :lol: ) to Radek będzie szybszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adamlop napisał(a):

Wziolbym radka.

Dlaczego ? Kupilem gf7900gto i myslalem ze jak wydam 1100zl na karte to bedzie full wypas.

Okazalo sie ze karta to nie wszystko, wystarczy ze mam proca na 2,5ghz i juz jest to padlina,

nie pogram sobie w 1280x1024 aa i af na max np w Juarez'a czy cod2, czy nfs:carbon.

Po prostu kibel karta.

Nie qumam do czego zmierzasz ... że masz za słaby CPU, czy kartę ?? Przecież w 1280x1024 z AA i AF Twój CPU już jest nie wielkim ograniczeniem. Skoro GF7900GTO to kibel to kup sobie X1950Pro ... ciekawe co wtedy napiszesz :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

epoxer napisał(a):

Nie qumam do czego zmierzasz ... że masz za słaby CPU, czy kartę ?? Przecież w 1280x1024 z AA i AF Twój CPU już jest nie wielkim ograniczeniem. Skoro GF7900GTO to kibel to kup sobie X1950Pro ... ciekawe co wtedy napiszesz :mur:

No do x1950 PRO przydałby się lepszy procek. Dlatego wziąłbym 79000 GS. No ale teraz jest już za późno. Chyba że udało by mi się sprzedać w tej samej cenie ,ale szczerze to nie wiem czy naprawdę aż tak warto. I tym postem chiałem udowodnić że wcale nie jestem fanem ATI ;)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie nie rozumiem was

Przeciez z tekstu na PPC w artykule o 8800 GTX A64 @ 2,8 GHz nie ogranicza karty... to co dopiero marne X1950 PRO... :mur: stuknijcie sie czasami we lby :D

7900GTO jest bezprzecznie dużo szybszy od 7900GS/X1950PRO i jak ktoś narzeka, że mu płynnie nie chodzi gra bądź coś to niech kupi sobie 8800 GTS/GTX + dwurdzeniowca... nie widzę problemu :| Ale zmiana na X1950 PRO albo 7900GS (bo proc nie ogranicza :lol:) to poprostu gratuluje logicznego myslenia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

epoxer napisał(a):

Zmierzam do tego ze 7900 wcale nie jest taki super jak go wszyscy maluja

Xtreme Addict napisał(a):

ludzie nie rozumiem was

Przeciez z tekstu na PPC w artykule o 8800 GTX A64 @ 2,8 GHz nie ogranicza karty... to co dopiero marne X1950 PRO... :mur: stuknijcie sie czasami we lby :D

7900GTO jest bezprzecznie dużo szybszy od 7900GS/X1950PRO i jak ktoś narzeka, że mu płynnie nie chodzi gra bądź coś to niech kupi sobie 8800 GTS/GTX + dwurdzeniowca... nie widzę problemu :| Ale zmiana na X1950 PRO albo 7900GS (bo proc nie ogranicza :lol: ) to poprostu gratuluje logicznego myslenia :D

Na egieldzie wyszlo ze A64@2,7 ogranicza 7600gt i komu tu wierzyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie nie rozumiem was

7900GTO jest bezprzecznie dużo szybszy od 7900GS/X1950PRO i jak ktoś narzeka, że mu płynnie nie chodzi gra bądź coś to niech kupi sobie 8800 GTS/GTX + dwurdzeniowca... nie widzę problemu :| Ale zmiana na X1950 PRO albo 7900GS (bo proc nie ogranicza :lol:) to poprostu gratuluje logicznego myslenia :D

A może wreszcie skończysz te piep.. za przeproszeniem. ? I łaskawie nie obrażaj ani mnie ani nikogo ,bo nie napisałem że chcę zmieniać na 7900GS. Wręcz przeciwnie.Napisałem że nie warto! I Przede wszystkim znawco chodziło mi o to że ze 7900 GS się lepiej kręci ,a nie że proc NIE ogranicza :lol2:. I dlatego po mocnym O/C mógłbym mieć lepsze wyniki niż na tym radku. Naucz się czytać ze zrozumieniem. I łaskawie odczep się ;) Sorry za OT

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adamlop napisał(a):

Przed zakupem karty czytam recki ... względnie opinie posiadaczy. Widzę w testach jaką karta ma wydajność i wiem czego się spodziewać ...

Na Carbon w 1280x1024 all max + 4AA i 16AF nie każdy może sobie pozwolić ... kup sobie kartę z serii G80 jak pisał Xtreme Addict i będziesz happy.

Pewne gry mają duże wymagania a pewne zrypany engine, pewne chodzą lepiej na nV a pewne na ATI - gdy nie ma się karty z najwyżej półki to ZAWSZE są jakieś kompromisy ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Venom napisał(a):

Weź Radeona ;).

Biore Nv bo sie bardziej na tym znam ale do Ati nic nie mam ;). Karty wydajnościowo praktycznie ten sam poziom reprezentują więc każdy wybiera to co lubi (nv - ati ;)). Mi głównie chodzi o gry na Open gl + 512ram wiec biore galaxy.

Dzieki za odp i nie kłućmy sie bo bez Ati nvidia by miała kosmiczne ceny i to samo w drugą strone :).

@adamlop

yoto na c2d@3.6 i 7900gto 700/700 miał w 3dmarku 03 27k a 05 13k wiec procek ostro blokuje Ci karte ;).

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

epoxer napisał(a):

gdy nie ma się karty z najwyżej półki to ZAWSZE są jakieś kompromisy ...

Konczac OT, bo juz brak mi slow 7900GTO@GTX to raczej byla najwyzsza polka do momentu wyjscia 8800.

Czytalem recki i nie spowdziewalem sie ze bedzie taki kibel.

Przepraszam wszystkich za OT, musialem to wyrzygac :D

Patrzac jeszcze na ten test na PPC odnosnie 8800, widze ze podaje sie srednie FPS.

Do kolegi Xtreme Addict: Co z tego ze mam sredni fps w cod2 na poziomie 60-70 jak na stacji kolejowej mam spadki do 19klatek i w tym momencie nie da sie grac

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie nie rozumiem was

Przeciez z tekstu na PPC w artykule o 8800 GTX A64 @ 2,8 GHz nie ogranicza karty... t

(...)

To w takim razie A64@2.5GHz nie powinien ograniczać 6800GS, a na takim procku miała (po oc) ~5k w 05 a u mnie na C2D@2.5GHz ma ~6.4k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yuucOm napisał(a):

Biore Nv bo sie bardziej na tym znam ale do Ati nic nie mam ;). Karty wydajnościowo praktycznie ten sam poziom reprezentują więc każdy wybiera to co lubi (nv - ati ;)). Mi głównie chodzi o gry na Open gl + 512ram wiec biore galaxy.

Dzieki za odp i nie kłućmy sie bo bez Ati nvidia by miała kosmiczne ceny i to samo w drugą strone :)

Dobrze zrobiłeś ;) Obie propozycje bdb ale OC na Galaxy będzie nieporównywalnie lepsze a przecież o to też chodzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adamlop napisał(a):

Dokladnie, u mnie 7900gto@stock i venice3000@2560mhz i w 3d03 mam ~22k pkt, a w gry pozostawiaja wiele do zyczenia.

Jak już tak rzucamy markami to w 03 ma 20k i nie narzekam na wydajność compa - zależy w co się gra i jak się gra :wink: Ja zaczynam od rozdziałki 1280x1024 i dopiero jak gra pozwala to dorzucam AF a na koniec AA.

Podkręć VGA i CPU to będziesz miał mniejsze spadki, inaczej mówiąc większy minimalny framerate.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adamlop napisał(a):

Na egieldzie wyszlo ze A64@2,7 ogranicza 7600gt i komu tu wierzyc.

Ale na wielkim PPC wyszło, ze jednordzeniowy A64 @ 2,8 GHz i 1 GB ramu NIE OGRANICZA karty graficznej... :lol:

A tak serio - powyżej 1280x1024 dobry A64 nie będzie ograniczał karty

Devil napisał(a):

A może wreszcie skończysz te piep.. za przeproszeniem. ? I łaskawie nie obrażaj ani mnie ani nikogo ,bo nie napisałem że chcę zmieniać na 7900GS. Wręcz przeciwnie.Napisałem że nie warto! I Przede wszystkim znawco chodziło mi o to że ze 7900 GS się lepiej kręci ,a nie że proc NIE ogranicza :lol2:. I dlatego po mocnym O/C mógłbym mieć lepsze wyniki niż na tym radku. Naucz się czytać ze zrozumieniem. I łaskawie odczep się ;) Sorry za OT

Raczej z postu wnioskuję, że jakby dobrze sprzedał 7900GTO to niech kupi 7900GS bo nie ogranicza karty :lol: czyli z tego postu wnioskuję, że 7900GS Galaxy będzie wydajniejszy niż 7900GTO przy tym samym procku :mur:

Greg_1 napisał(a):

To w takim razie A64@2.5GHz nie powinien ograniczać 6800GS, a na takim procku miała (po oc) ~5k w 05 a u mnie na C2D@2.5GHz ma ~6.4k

Ja robiłem testy w grach na A64 3000+ Default i @ 2,52 GHz. Karta to 6800 Ultra -> wniosek? Po OC procka miałem średnio więcej FPSów (grubo powyżej granicy płynności), natomiast w miejscach, gdzie jest drastyczny spadek FPS'ów to tak czy siak jest taka sama wartość. Wniosek -> powyżej 1280x1024 procek nie ma wpływu dużego na płynność.

Devil napisał(a):

Dołączona grafika

Nie jest chyba AŻ tak źle :|

Jest FATALNIE. Na x1800GTO @ 700/750 na codzień mam ponad 10k, a karta w kwestii architektury kuleje :oops: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pomiędzy X1800GTO a 7900GS :?: ;)

Duże są szanse na trafienie dobrego egzempalrza GTO :?: Albo czy wogóle trafiały sie jakieś gnioty :?:

Aha czy GTO nie będzie miał problemów w nowszych grach :?:

Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powoli przytaczanie 3dmarkow 2003 i 2005 na obecnych kartach w 1024x768 gdzie duze znaczenie ma procek

proponuje podawac 3dmark 2006 ktory natywnie jest 1280x1024 i natywnie uzywa hdr ( a hdrek potrafi wydusic z karty soki )

obecnie palit 7900 gs jest po 550zl i ja nie mam pytan co wybrac

a tu fajny pencil mod http://www.aoaforums.com/frontpage/content/view/1322/30/1/5/

:damage_wall:

Edytowane przez fanboy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi