Skocz do zawartości
Glaniu

8800gtx Vs X1900 Xtx

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Przesiadlem sie z X1900 XTX na 8800GTX i roznicy w wydajnosci kompletnie nie widze i tu pytanie poniewaz pisze na goraca:

- Nie przeinstalowany system

- chwilowo na pamieciach 1gb Twinmos 400mhz

reszta konfigu to AMD X2 4200+ , ASUS A8N32-SLI

Czy to przez jakies wąskie gardlo nie czuje roznicy . I czy moja plyta obsluzy pamieci PC2-6400 obsluzy moja plyta???

Dodam ze np taka gra jak GTL z ustawieniami na max lubi dostac czkawki tak jak to mialo miejsce na x1900

Pozdrawiam

Glaniu

Edytowane przez Glaniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz moze co masz za sprzet, bo w sigu masz jakies padlo na socA, ktore nawet PCI-E nie ma :D

u mnie GTL w 1280 MAX aa4 zapitala jak glupi, zreszta GTR2 z AA4 AF16 pogina ~min50 srednio ok 100 a wymagania ma sporo wyzsze.

Edytowane przez Niemiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Następna kostka ram na pewno będzie działać a czemu niby nie?

"chwilowo na pamieciach 1gb Twinmos 400mhz"

DDR1 PC3200 !!??

"I czy moja plyta obsluzy pamieci PC2-6400 obsluzy moja plyta???"

kononowicz :D pc2-6400 => DDR2 667MHz

hmmm :D config wieleby ulatwil :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez napisalem, a co do GTL to w 1600x1200 w 100% na wszystkim i czasami gdzies przy boksach 25fps to trochu malo :?

Sprawdź w tym miejscu na niższej rozdzielczości. Jeśli przybędzie fps, to grafa nie wyrabia (może być wina sterowników, nie przeinstalowanego systemu po zmianie z X1900), jeśli fps nie przybędzie, to procek nie wyrabia (lub również wina źle wyczyszczonych sterowników, tak jak wyżej). Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na prawdę wydaje mi się, że więcej klatek nie bedziesz mial od tego X1900, ta platforma co teraz masz jest za slaba by pociagnac w 100% mozliwosci G80 i to w wydaniu GTX. Na wielu forach i testach sie przewija ten watek i wszyscy zgodnie twierdza, ze aby wyeliminowac waskie gardlo procka i pamieci niestety bez Core 2 Duo kreconego do min 3GHz (odpowiednik X6800 Extreme) oraz 2GB ramu nawet nie ma co startowac, bo karta bedzie dawala 60-70% swoich realnych mozliwosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glaniu

A ty czasem nie lecisz z nami w klocki :) ???

Jak mozna nie widziec roznicy :) jeszcze piszez ze grywasz w rozdzialkach 1600x1200

to na ATI tez grywales w takich rozdzialkach ????

Roznica w nowych grach to srednio chyba 50-60% przyspieszenia na kozysc 8800 of course

Ja na oko zauwaze 20% roznice framerate w grze , oczywiscie w dolnym zakresie

bo roznicy pomiedzy 100 a 120 fps nie ma szans wykryc na oko.

Zapodaj pare screenow z twojego systemu ;)

pochwal sie ta grafa

Jako ze mialem okazje troche potestowac BFG 8800GTX to podam dwa przyklady

w 1024x768 RB6 na ATI osiaga 30-45 fps

w tej samej rozdzialce na 8800 co najmniej 60-80fps

Obvilion max detali ( z edycja na maxa w pliku ini ) 1024x768 ATI 25-35 fps 8800 ponad 50fps

jak ktos tego nie zauwazy to albo KLAMIE albo ma niedorozwuj przysadki mozgowej ;)

Edytowane przez Bemx2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś na forach rscnet-u toczyła się dyskusja o skaczących GTL-ach, GTR-ach, R-factorach, itd bez względu na to, jak szybką kartę grafiki posiadamy. Wnioski (dość logiczne ;) ) były mniej więcej takie: gra skacze, gdy na torze jest dużo samochodów kierowanych przez AI - jeden procesor liczy fizykę i zachowanie na torze np 32 samochodów na raz i to jest powodem "czkawki". W przypadku multiplayera jest nieco lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glaniu

Powiedzmy ze screen wystarczy ;)

Ja testowalem BFG 8800GTX u kumpla ,sprzet prawie ten sam co u mnie

inne ciut szybsze pamieci i inne fsb proca ,ogolnie jak mial 1900xtx to mial prawie

tyle samo 3dmarkow co Ja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ram i procek są wąskim gardłem przetaktuj w górę trochę procka i dokup kolejne 1GB ram.

Zgadza się, X2 4200+ bez OC to słabizna, do tego większość gier nie wykorzystuje dwóch jajec.

Kolega ma dobre mobo, więc do Biosu i heja! :) Myślę, że przyrost ilość powinien wydatnie zwiększyć radochę z gry w GTLa :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisalem kiedys na frazie jak wygladaja wyniki 8800gtx i do tego 3200+ 2,5ghz na asrocku dual sata..

w smarkach sa roznice potezne na tym kompie mialem odpowiednio 2k3 27 000, 2k5- 12 100k, i w 2k6 -6 400. po zmianie na e6600@3ghz mam 34 000, 17 000, 11 000

a tak powazniej to w niektorych grach bo to chyba najwazniejsze roznice minimalne

i tak w NFS Carbon zmiana z 72 na 79FPS, COD2 cos okolo 15%

nie mialem nigdy 1900xtx ale 8800 ma cholernego kopa i raczej trudno tego nie zauwazyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisalem kiedys na frazie jak wygladaja wyniki 8800gtx i do tego 3200+ 2,5ghz na asrocku dual sata..

w smarkach sa roznice potezne na tym kompie mialem odpowiednio 2k3 27 000, 2k5- 12 100k, i w 2k6 -6 400. po zmianie na e6600@3ghz mam 34 000, 17 000, 11 000

a tak powazniej to w niektorych grach bo to chyba najwazniejsze roznice minimalne

i tak w NFS Carbon zmiana z 72 na 79FPS, COD2 cos okolo 15%

nie mialem nigdy 1900xtx ale 8800 ma cholernego kopa i raczej trudno tego nie zauwazyc

proponuję cos z tzw. Next gen-ów np:

Tom_Clancy.s_Rainbow_Six_Vegas_[ENG]_[EMUDVD9-Unleashed][Torrenty.org].torrent

sciagnij ,obadaj bo na X1900XT to fajerwerków miec nie będziesz a na tym "szicie" 8800GTX jako tako zapodasz ......

B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuję cos z tzw. Next gen-ów np:

Tom_Clancy.s_Rainbow_Six_Vegas_[ENG]_[EMUDVD9-Unleashed][Torrenty.org].torrent

sciagnij ,obadaj bo na X1900XT to fajerwerków miec nie będziesz a na tym "szicie" 8800GTX jako tako zapodasz ......

B-)

A regulamin czytałeś? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi