Skocz do zawartości
Numbie

Asus A8n-e Athlon 3700+ Geforce 7600gt

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, witam forum PurePC! Postanowiłem niedawno kupić nowy komputer. Mój obecny to:

Biostar U8668-D (microATX)

Celeron 2.0Ghz Northwood

Kingston 1GB 400Mhz

GeForce 6600TD 256MB 128bit Leadteka(300/500@430/555)

Samsung SV0412H 40GB ATA

Zasilacz ModeCom FEEL 300W

Planuję wymienić wszystkie podzespoły oprócz pamięci (są niezłe) i dysku (brak funduszy):

Asus A8N-E

Athlon 3700+ San Diego 1MB Cache

Gigabyte GeForce 7600GT 256MB 128 bit SilentPipe2

Zasilacz Chieftec 450W

Jakaś obudowa ATX Mustanga do 60 zł z Allegro

Czy moglibyście mi pomóc? Mam kilka pytań. Po pierwsze, ile gdzieś podkręce procesor na tej płytce? Po drugie, kupować Athlona 3700+ w wersji BOX czy OEM + A64FreezerPro? Co zawiera wersja BOX? Procesor + gorszy wiatraczek czy jeszcze jakieś sterowniki etc...? Nie jestem dobry w poszukiwaniu odpowiednich sterów w internecie. :) Zasilacz myślę, że wystarczy do tego zestawu. Z góry dzięki za pomoc, mile widziane komentarze, opinie o nowym sprzęcie itd.

P.S. Aha, o ile (około) klatek więcej będę miał w grach? Na obecnym sprzęcie w GTA San Andreas mam 10-35 ( O_O ) a np. w Oblivionie 2-15...

Edytowane przez Numbie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI Infinity nF Ultra II-M2 ~ 370zł

ATHLON 64 3500+ AM2 ORLEANS ~ 300zł

GOODRAM DDR2 1 GB PC667 ~ 350zł

GALAXY 7600GS 256MB 500/1400 ZALMAN+RADIATOR 1.2ns ~ 530zł

Sprzedajesz swoje ramy i masz cos koło 300-350zł :D

Edytowane przez Borys-Tech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI Infinity nF Ultra II-M2 ~ 370zł

ATHLON 64 3500+ AM2 ORLEANS ~ 300zł

GOODRAM DDR2 1 GB PC667 ~ 350zł

GALAXY 7600GS 256MB 500/1400 ZALMAN+RADIATOR 1.2ns ~ 530zł

Sprzedajesz swoje ramy i masz cos koło 300-350zł :D

Nie chcę za bardzo wchodzić w AM2... Wolę sprawdzone rozwiązanie, socket 939. :) Aha, nie opłaca się bardziej dopłacić 30 zł do grafiki i kupić GeForce 7600GT 256mb Gigabyte'a?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę za bardzo wchodzić w AM2... Wolę sprawdzone rozwiązanie, socket 939. :) Aha, nie opłaca się bardziej dopłacić 30 zł do grafiki i kupić GeForce 7600GT 256mb Gigabyte'a?

Jeżeli nie zamierzasz wogóle podkręcać k. graficznej to 7600 GT będzie szybszy. Jednak jak podkręcisz galaxy 7600 gs (chłodzenie zalmana i szybkie pamięci, dają b. dużą możliwość podkręcania) to będzie miał 10 - 20 % przewagi nad GT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Galaxy się dużo lepiej kręci i ma lepsze chłodzenie od Gigabyte. Ten zestaw na s939 co podałeś może być skoro nie chcesz się pchać w AM2. Dokup tylko do tego procka jakieś dobre chłodzenie, np AC Freezer 64Pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłem, że zakupię Athlona 3700+ 939 w wersji BOX, a gdyby boxowy wiatraczek nie wystarczał do O/C lub procek by się przegrzewał, dokupię tego Freezera. Zależy mi na długiej gwarancji. ;)

Edytowane przez Numbie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GeForce 7600GT 256mb Gigabyte'a?

Nie bierz silentpipe od gigabyta, tylko Galaxy z Zalmanem 7600gs 1.2ns.

Napewno ktos w okolicy lub ty sam przetaktujesz go spokojnie na 600/1600-1700, bedzie o wiele szybszy i co najwazniejsze ten zalman jest naprawde cichy, cichszy niz standardowe chlodzenia, ale nie tak cichy jak silentpipe (jednak warty uwagi ze wzgledu na mozliwosci oc i szybkosc)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Asus jest bardzo ciężko dostępny, więc zastanawiam się, czy rzeczywiście nie warto wybrać AM2... W końcu to bardziej przyszłościowe wyjście. ;) Poczytam o tym jeszcze trochę. :)

Warto, pod AM2 są teraz bardzo tanie X2 (3800+ za 480zł nowe na allegro!), dobre płyty(DFI) więc opłaca się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką polecilibyście mi płytę AM2? Dużo dobrego czytałem o DFI Infinity NF Ultra II-M2, którą zresztą polecił mi Borys. :) Czy na tym DFI komputer będzie:

a) stabilny

b) Athlon 3500+ Orleans będzie sie dobrze podkręcać

Czytałem, że DFI to król jeśli chodzi o podkręcanie, ale wąskim gardłem jest właśnie stabilność... Chociaż może ten model jest wyjątkiem! ;)

Skoro kupuję AM2 to trzeba też wymienić pamięci... Na pewno kupię 1GB (nie w dualu, może w przyszłości dokupię drugi 1GB). Na 800Mhz nie mam kasy, więc wybiorę 667Mhz, nie wiem jeszcze tylko jakiej firmy. Borys polecił mi Goodrama, ale czy jest to najbardziej opłacalna pamięć 1GB DDR2 do 400zł?

Edytowane przez Numbie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką polecilibyście mi płytę AM2? Dużo dobrego czytałem o DFI Infinity NF Ultra II-M2, którą zresztą polecił mi Borys. :) Czy na tym DFI komputer będzie:

a) stabilny

b) Athlon 3500+ Orleans będzie sie dobrze podkręcać

Czytałem, że DFI to król jeśli chodzi o podkręcanie, ale wąskim gardłem jest właśnie stabilność... Chociaż może ten model jest wyjątkiem! ;)

Skoro kupuję AM2 to trzeba też wymienić pamięci... Na pewno kupię 1GB (nie w dualu, może w przyszłości dokupię drugi 1GB). Na 800Mhz nie mam kasy, więc wybiorę 667Mhz, nie wiem jeszcze tylko jakiej firmy. Borys polecił mi Goodrama, ale czy jest to najbardziej opłacalna pamięć 1GB DDR2 do 400zł?

Dużo tracisz, jeśli nie bierzesz ramów do Dualu, to jest zawsze tryb 128bitów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem niko, ale przyjdzie i czas na kolejny 1GB! :)

Moja obecna konfiguracja wygląda następująco (kupuję w pcprojekt i/lub na allegro):

DFI Infinity NF Ultra II-M2 340zł

lub

Biostar Tforce4 AM2 269zł

Czy warto dopłacić? 70zł przecież piechotą nie chodzi... ;) Nie będę jakoś "hardkorowo" podkręcał tego Athlonka, ale marka DFI kusi... Przewertowałem tematy o obu płytach i dalej mam dylemat! Szkoda, że tak mało jest recenzji tego Biostara. Jak macie jakąś, chociażby po angielsku to rzucajcie linkami! ;)

Athlon 3500+ Orleans AM2 330zł

Tutaj jestem raczej pewien.

Goodram 1GB DDR2 667Mhz 369zł (dokładnie tutaj: http://www.allegro.pl/item148977048_goodra...ura_sklep_.html - to chyba ten model? :P to CL5...)

Gigabyte GeForce 7600GT 256MB 128bit SP2 560zł

lub

Galaxy GeForce 7600GS 256MB 128bit Zalman 530zł

Różnica w cenie to 30zł... Widzę, że polecacie mi tego Galaxy ale już się uparłem na GT... ;) Myślę, że tego Gigabyte'a też podkręcę...

Dysk, jak mówiłem zostawiam starszy (40GB samsung ATA, mam nadzieję że nie bedzie jakoś spowalniał windowsa ani gier), a o zasilaczach tu się nie rozmawia! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj kupuję tą DFI i procesor. :)

Edit:

Heh, jedank nie kupuję. ;) Postanowiłem, że spróbuję znaleźć coś tańszego o podobnych możliwościach... I tu moje pytanie, czy gry i Windows dużo gorzej będą się spisywać na procesorze Athlon 3000+ niż Athlon 3500+? Kupując ten pierwszy mam możliwość zaoszczędzenia 50zł... Poza tym kupuję dwa komputery, na jednym będę kręcił (czyli 3k powininen podgonić 3500+) ale na drugim nie.

Jeszcze sprawa pamięci. Patrzcie, co znalazłem! :blink:

http://www.apollo.pl/store/show_detail/b64...vZHJhbQ==/25166

Jest to link do sklepu Apollo, a dokładnie do pamięci poleconej przez Borysa. Sęk w tym, że ten Goodram:

Nie współpracuje z płytami z socket AM2!!

Sprzedawane na allegro pamięci mają to samo oznaczenie (kod). Co robić? :blink: Wybrać nowe czy "olać" informację ze sklepu Apollo? Edytowane przez Numbie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi