Daamain Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Witam. Dzisiaj przesiadlem sie na monitorek z tematu z Hyundai ImageQuest Q790, więc skok dość spory. Kupiłem używany, taki jak TU. Pomęczyłem się trochę z ustawieniami i jesli chodzi o geometrię jest już ok, ale wciąż mam trochę problemów... Raz, że po lewej stronie obraz jest nieco nieostry. W tej chwili mam ustawione 1280:1024 na 100 Hz i jakoś nie mogę się przyzwyczaić... Do tego te dzikie profile, Text, Picture i Movie. Gdy do jednego dopasuję kontrast i jasność z drugim już nie da się przy takich ustawieniach pracować. Myslalem żeby mieć cały czas Picture, czy to dobry pomysl? A może coś żle robię? :P W jakiej odległości najlepiej siedzieć? Jakieś inne dobre rady, jak oswoić ten ponoć świetny monitor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Na początek ustaw rozdzielczość o takich proporcjach jak kineskop czyli 4:3 ( np. 1280x960 ) a nie 5:4 ( 1280x1024 ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 No cóż, sugerowałem się tym, że 1280x1024 jest rozdzielczością optymalną według producenta. Zastanawiam się, jak ustawić ten monitor, żeby gry także wyglądały sensownie, bo teraz jest bardzo kiepsko... Tu za ciemno, tu za jasno, tu nic nie widać, tam daje po oczach... Jeśli chodzi o filmy nie mam nic do zarzucenia, jest bardzo dobrze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flashh Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Nie chce Cie martwić ale mialem ten sam monitorek rok temu.Kupiłem na Allegro - i zaczeły się schody.Monitor oczywiście sprawny ale ustwic sie go nie dało wedle moich wymagań. Aplikacje 3D nigdy nie udało mi się uruchomić tak by zajmowały prawidłowo powierzchnie monitora. Konwergancja była takze "nieustawialna" na tym modelu. Miałem do niego podpięte 2 komputery i podczas przełączania miedzy komputerami monitor wariował - nie potrafił zastowac 2 ustawień. Pomęczyłem sie z nim 2 tygodnie i oddałem - dopłaciłem do NECa ktorego uzywam teraz - mniej bajerów ale obraz bez najmniejszych potknięć - gra odpala się na całym ekranie - równo i nie ma zadnych problemów przy przełączaniu trybów. Jesli mozesz rozwaz zmiane bo jesli to identyczny monitor nie bedziesz z niego zadowolony niestety - choc w chwili apogeum wart byl kilka tysięcy i kupowany był przez profesjonalistów.Nie wiem czy to nie sprawka jego zuzycia poprostu - moze jakies elementy nie wytrzymuja. W kazdym razie tą Iyame wspominam niemile neistety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Jeśli chodzi o aplikacje 3D to raczej problemów nie ma, prawidłowo zajmują powierzchnię monitora. Glownie boli mnie to, ze nie sposob dobrac kontrastu i jasnosci. Wezmy takiego Obliviona. Na zewnatrz jest za jasno, a w budynkach za ciemno... Do tego ustawienia musza tez pasowac do trybu Text do pracy w widndzie. Jakos nie moge tego dobrze ustawic i wciąż męczy mi oczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...