Skocz do zawartości
tygrysek20022

Tagan 500w - U25 Dualengine

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupilem zasilacz Tagan 500W - U25 DualEngine i sie rozczarowalem jest strasznie glosny w porownaniu do Tagana 380 U1.

Teraz moje pytanie czy U35 bedzie tak cichy jak U1 ?

Duga opcja jest wymiana wentylatorow na Papsty. Co lepsze sprzedanie zasilacza i stracenie conajmniej 50 zl czy kupic dwa wentylatory papst ?

Co ciekawe przelozylem wentylatory z 380 do tej 500 i tak samo glosno :( sadze ze jest to kwestja ze wentylatory strasznie wysokie obroty maja

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatecznie możesz wyciszyć kompa matami wygłuszającymi :)

Następny, któremu przeszkadza tykanie zegarka ;)

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec pozostaje wymiana wentyli tylko na jakie ?

1 .Papst apst 8412N/2GLE 80mm 12 dBA 3pin

2.NoiseBlocker Ultra Silent S1 OEM

I stracić GW :P

IMHO jedyną słuszną serią Tagana jest U01 w następnych serich coś zepsuli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wiem po co ludzie kupują takie zasilacze. Dla szpanu czy co. Zasilacze z pojedynczym trafem są równie wydajne (nawet nieraz wydajniejsze=>patrz topower P10) i kosztują mniej i mają lepszą sprawność.

Jeśli lubisz zabawy w stylu 8800 sli to proszę bardzo ale do innych kompów są cichsze zasilacze. Choćby topower P7 lub cooltek CT, dodam tylko od siebie że zaden zasilacz o mocy powyżej 500W nie będzie całkiem cichy, bo przy niskim obciążeniu i tak generuje większe straty niż słabsze modele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie musialem kupic drugi zasilacz ,synowi sie spalil wiec pomyslalem dam mu swoj a nabede nowy mocniejszy. Mam trochce sprzetu

Core 2 duo 6400 podkrecony na 3,2 , 2 x 1 GHz , 4 dyski , SB XFi , tuner , MSI 7900 GTO , DVD-RW 5 urzadzen na USB , i planowana wymiana na 8800 GTX

wiec szukalem zasilacza z mocnymi liniami 12V. Wiec wymienie na Papsty + regulator obrotow, obudowe mam caly czas i tak otwarta wiec nie powinnien zasilacz sie przegrzewac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem moc oddawana przez te Tagany (U25/U35) jest gwarantowana nawet przy + 40 czy nawet +50 stopniach Celsiusza, dlatego założyli chłodzenie z takimi rezerwami.

Dokladnie - problem z obrotami wynika z tego ze musza sie zabezpieczyc przed roznymi warunkami pracy. Beda upaly latem 35C to zasilacz moglby miec klopoty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Benito

Czy do takiej konfiguracji wystarczy zasilacz Topower P7 420W EZ ? zalezy mi na ciszy oraz stabilnosci napiec. Komputer bedzie mocno krecony - wyciskane ostatnie poty

A oto zestaw

P4 DualCore 2.4 GHz ( bede mocno krecil)

Mobo - ASUS i975

RAM - 2 x 1GB

karta GF 7900 ( tez bede krecil)

3 x HDD

Nagrywarka

czytnik DVD

A moze polecisz cos innego lepszego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli procek to c2d to powinien starczyć, gorzej jeśli mówimy o Pentium z serii D. Wtedy sprawa się nieco komplikuje i pewności nie mam.

procek c2d

A jak z glosnoscia tego P7 ? cichy jest ?

a moze z wlasnego doswiadczenia doradzilbys jakis zasilacz wlasnie do takiego zestawu ? ( zestaw bedzie podkrecany i w przyszlosci rozbudowywany - zalezy mi na wydajnosci i ciszy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś tu skarżył się na hałas generowany przez tagana ;)

Ja dzisiaj przełożyłem do swojej piekielnej maszyny tagana U-35 600W.

Odpaliłem i... cisza :P Prawie jak makiem zasiał w porównaniu do zastępczego noname ,albo choćby do poprzednika - starego dobrego szefa HPC-420 DF.

Komp stał się o wiele cichszy. Dla mnie bomba.

Niektórzy chyba słyszą chodzenie mrówki :D Bez urazy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś tu skarżył się na hałas generowany przez tagana ;)

Ja dzisiaj przełożyłem do swojej piekielnej maszyny tagana U-35 600W.

Odpaliłem i... cisza :P Prawie jak makiem zasiał w porównaniu do zastępczego noname ,albo choćby do poprzednika - starego dobrego szefa HPC-420 DF.

Komp stał się o wiele cichszy. Dla mnie bomba.

Niektórzy chyba słyszą chodzenie mrówki :D Bez urazy.

Ja tez mam Chiega ale model HPC-360 i tez bede go wymienial jak Tagana do konfiguracji o ktorej pisalem wyzej. Caly czas bylem naalony na Tagana U25 500W ale po pierwszym poscie z tego tematu troche spadlo mi te "napalenie sie "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie stalem sie posiadaczem tego zasilacza - Tagan u25 500W

Otoz wcale nie jest on cichy , siedzac przy biurku slysze szum dziwnego powietrza ( chyba te wypukle lopattki tak z powietrzem robia) z komputera ktory jest pod biurkiem

Troche sie zawiodlem na nim , myslalem ze bedzie cichy

Mam nadziej ze moca mnie zaskoczy gdy zloze nowy komputer

EDIT

-----------------

Czy regulacja obrotow wentylatorow w tym zasilaczy steruja tylko jednym wentylatorem czy dwoma ?

Edytowane przez Portal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa rozwiazana dolozylem kontroler obrotow i teraz cisza.Co ciekawe wentylatory chodza tak jak U1 (podobne obroty) i zasilacz lekko letniawy prawie zimny. Cos mi sie wydaje ze panowie z Tagana przesadzili z tymi obrotami

Czy mozesz cos wiecej napisac o swoim wyczynie / przerobce ?

Na dwa wentyle czy na jden zalozylem teg regulator , jaki to byl regulator , ile wymierzyles aby z odpowiednie predkoscia sie obracaly a zarazem dobrze chldzily itp - poprostu maly poradnik dlaosob ktore by chcialy pojsc w twoja strone :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi