Skocz do zawartości
Cebix

A64 3000+ Chodził Bez Wentylatora

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega ma 0 doświadczenia z pastami, jak nawet as5 mu nieznana. Nalozy sobie tego Liquid'a na cos aluminiowego albo lepiej gdzis mu kapnie na mobo przy zakladaniu i co wtedy? :] Pewnie dlatego nie.

Nie nie ;] Mam jakies doswiadczenie [; as5 dobrze mi znana, sam na takiej jade ;)

CLP niszczy aluminiowe powierzchnie. Nadaje sie tylko na miedziane coolery.

Ahaa, no to już coś więcej wiem na ten temat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pacific

To raczej było kierowane do Cebix'a ;>

@Cebix

Nie nastawiaj się zbytnio na to że będą mieli AS5 i Ceramique... Prawdopodobnie ci wcisną jakiegoś srebrnego Titana i powiedzą, że to to samo co AS5 :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, więc wyczyściłem pozostałości po poprzedniej paście i nałożyłem AS5. Jeszcze ciągle Codegen 300W, w poniedziałek będę się rozglądał za nowym. Temperatura średnio spadła o 3-4 stopnie w poszczególnych stanach(idle i stress w sp2004), co jednak ciągle oznacza megawysokie temperatury :/. Czy naprawdę zmiana zasilacza może tu przywrócić normalne temperatury? Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, więc wyczyściłem pozostałości po poprzedniej paście i nałożyłem AS5. Jeszcze ciągle Codegen 300W, w poniedziałek będę się rozglądał za nowym. Temperatura średnio spadła o 3-4 stopnie w poszczególnych stanach(idle i stress w sp2004), co jednak ciągle oznacza megawysokie temperatury :/. Czy naprawdę zmiana zasilacza może tu przywrócić normalne temperatury? Pozdrawiam.

Temperatur może nie (mozliwe, że płyta przekłamuje), ale za to stabilność jak najbardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:?

Stabilność zawsze się przyda, szkoda trochę proca jednak, na gwarancję mi go nie przyjmą, bo jak udowodnię, że to nie ja mieszałem kablami <_<. Spróbuję pożyczyć od kogoś wiatrak, może jednak to coś z pentkiem.

EDIT: Jeżeli płyta przekłamuje, to jak sprawdzić prawdziwą temp.? Zwykły termometr z rtęcią może być? Czy musi być jakiś elektroniczny?

Edytowane przez Cebix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:?

Stabilność zawsze się przyda, szkoda trochę proca jednak, na gwarancję mi go nie przyjmą, bo jak udowodnię, że to nie ja mieszałem kablami <_<. Spróbuję pożyczyć od kogoś wiatrak, może jednak to coś z pentkiem.

EDIT: Jeżeli płyta przekłamuje, to jak sprawdzić prawdziwą temp.? Zwykły termometr z rtęcią może być? Czy musi być jakiś elektroniczny?

Przecież w sklepie nie musisz mówic, że proc padł od zatrzymania wentylatorka, po prostu od pewnego czasu zle działa i tyle ;) A co do pomiaru temp...xD termometr z rtęcią na pewno się nie nada. Elektroniczny też nie, bo nie zmierzysz temperatury rdzenia, jest pod IHSem. Zainstaluj dla pewności progrma który dostałes do płyty - USDM. On pokaze Ci prawdziwy odczyt z czujników płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co widzę to ten program działa tylko na epoxach, a ja pisałem wcześniej w temacie, że mam zastępczo Gigabyte'a K8 Triton ;)

Jeżeli tak to się nie martw za bardzo temperaturami - Gigabyte lubią zawyżać sporo temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coretemp - sprawdź tym temp. Pokaże ci temperature rdzenia, a nie IHS'a :]

No niemożliwe, czyżby takim prostym zabiegiem problem został rozwiązany? :blink:

post-113897-1168269846_thumb.jpg

Jeśli to jest prawdziwa temperatura, to jak zmusić płytę, żeby wyłączała się przy prawdziwych 65 stopniach? A nie przy tych wykrywanych przez płytę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niemożliwe, czyżby takim prostym zabiegiem problem został rozwiązany? :blink:

Jeśli to jest prawdziwa temperatura, to jak zmusić płytę, żeby wyłączała się przy prawdziwych 65 stopniach? A nie przy tych wykrywanych przez płytę?

To jest prawdziwa temperatura rdzenia. A zmusić płyty się pewnie nie da zeby wyłaczała sie przy temperaturze którą podaje CT.

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest prawdziwa temperatura rdzenia. A zmusić płyty się pewnie nie da zeby wyłaczała sie przy temperaturze którą podaje CT.

Myślę że można próbować z programami, które są w stanie odczytać temperaturę rdzenia i w momencie przekroczenia jakiejś jej wartości wywołać odpowiedni program. Można np. wykorzystać do tego SpeedFana, w zakładce Events ustawić uruchamianie odpowiedniego programu po przekroczeniu temperatury rdzenia, a do zamykania systemu wykorzystać np. programik typu SHDN albo może nawet jakiś skrypt/plik *.bat wykorzystujący systemowe polecenie shutdown -f.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, że poraz kolejny odświeżam temat, ale czym byłoby życie bez problemów :?.

Otóż za cholerę nie mogę wyłączyć tej "opcji" wyłączania się komputera po osiągnięciu odpowiedniej temperatury na procu. Grzebałem w biosie we wszystkich opcjach Power Management i po prostu ręce opadają, co to za [ciach!]iana płyta :damage_wall:. Pomijam już cały topic, który wykazał, że czujniki są do [gluteus maximus], ale jak wyłączyć to zabezpieczenie - ma ktoś jakiś pomysł? Byłbym niezmiernie wdzięczny, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie mogę się bawić w aktualizację biosu, ponieważ ta płyta nie jest moja. No cóż, będę dalej kombinował i czekał na odpowiedzi. W tym tygodniu odbiorę nowy zasilacz, zdam relację co i jak(mam nadzieję, że pomoże). Pozdro.

Edytowane przez Cebix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie mogę się bawić w aktualizację biosu, ponieważ ta płyta nie jest moja. No cóż, będę dalej kombinował i czekał na odpowiedzi. W tym tygodniu odbiorę nowy zasilacz, zdam relację co i jak(mam nadzieję, że pomoże). Pozdro.

CRTL + F1 bo to Gigabyte panowie.

I tak sie za wiele nie dowiesz - one pokazuję OK jak jest OK ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mowisz ze dotknales radiatora i restart - sprawdz lepiej czy procek siedzi nalezycie w gniezdzie - mialem tak kilka razy ze jakis pylek sie dostal albo komp sie wywrucil i mu proc wyskoczyl z gniazda - prostowanie nozek jak nic....dziwne bo pod 3dcoolerem.......

za to sam jade juz 5 rok na tym samym codegenie - xp2000/512ramu/2xhdd nagrywarka dvd i gf3 ti200 - i zlego slowa nie powiem - stabilny jak skala

w drugim sempron3000 /hdd i jakis gigabyte z gf6100 - i jeszcze proc delikatnie podkrecony

ale sprawdz bo rozne kwaitki z seriami sie trafiaja...wywalilem u kumpla wlasnie chiefteca bo sie wysypal......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak poza tym problem się rozwiązał. A problemem była... karta graficzna :blink:

Widocznie się przegrzewała, bo po zakupieniu vga coolera restarty ustały jak ręką odjął :blink:. Dziwne, że nic nie wskazywało na kartę, bo problemy wystąpiły po wkręceniu kabla w wiatraczek od proca. Nie mam na to wytłumaczenia :blink:. Dzięki wszystkim za pomoc, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi