Gość Pacific Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Kolega ma 0 doświadczenia z pastami, jak nawet as5 mu nieznana. Nalozy sobie tego Liquid'a na cos aluminiowego albo lepiej gdzis mu kapnie na mobo przy zakladaniu i co wtedy? :] Pewnie dlatego nie. Nie nie ;] Mam jakies doswiadczenie [; as5 dobrze mi znana, sam na takiej jade ;) CLP niszczy aluminiowe powierzchnie. Nadaje sie tylko na miedziane coolery. Ahaa, no to już coś więcej wiem na ten temat :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 To wezmę tego Silvera, ew. Ceramique'a jeśli będzie :). Jutro zdam relację co z tego wyniknie + nowy zasilacz. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 @Pacific To raczej było kierowane do Cebix'a ;> @Cebix Nie nastawiaj się zbytnio na to że będą mieli AS5 i Ceramique... Prawdopodobnie ci wcisną jakiegoś srebrnego Titana i powiedzą, że to to samo co AS5 :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 A jednak mieli :lol:. Szkoda jedynie, że zasilacze to same FEELy mieli, więc poczekam jeszcze ze smarowaniem do kupna zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Ok, więc wyczyściłem pozostałości po poprzedniej paście i nałożyłem AS5. Jeszcze ciągle Codegen 300W, w poniedziałek będę się rozglądał za nowym. Temperatura średnio spadła o 3-4 stopnie w poszczególnych stanach(idle i stress w sp2004), co jednak ciągle oznacza megawysokie temperatury :/. Czy naprawdę zmiana zasilacza może tu przywrócić normalne temperatury? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Ok, więc wyczyściłem pozostałości po poprzedniej paście i nałożyłem AS5. Jeszcze ciągle Codegen 300W, w poniedziałek będę się rozglądał za nowym. Temperatura średnio spadła o 3-4 stopnie w poszczególnych stanach(idle i stress w sp2004), co jednak ciągle oznacza megawysokie temperatury :/. Czy naprawdę zmiana zasilacza może tu przywrócić normalne temperatury? Pozdrawiam. Temperatur może nie (mozliwe, że płyta przekłamuje), ale za to stabilność jak najbardziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 (edytowane) :? Stabilność zawsze się przyda, szkoda trochę proca jednak, na gwarancję mi go nie przyjmą, bo jak udowodnię, że to nie ja mieszałem kablami <_<. Spróbuję pożyczyć od kogoś wiatrak, może jednak to coś z pentkiem. EDIT: Jeżeli płyta przekłamuje, to jak sprawdzić prawdziwą temp.? Zwykły termometr z rtęcią może być? Czy musi być jakiś elektroniczny? Edytowane 5 Stycznia 2007 przez Cebix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 :? Stabilność zawsze się przyda, szkoda trochę proca jednak, na gwarancję mi go nie przyjmą, bo jak udowodnię, że to nie ja mieszałem kablami <_<. Spróbuję pożyczyć od kogoś wiatrak, może jednak to coś z pentkiem. EDIT: Jeżeli płyta przekłamuje, to jak sprawdzić prawdziwą temp.? Zwykły termometr z rtęcią może być? Czy musi być jakiś elektroniczny? Przecież w sklepie nie musisz mówic, że proc padł od zatrzymania wentylatorka, po prostu od pewnego czasu zle działa i tyle ;) A co do pomiaru temp...xD termometr z rtęcią na pewno się nie nada. Elektroniczny też nie, bo nie zmierzysz temperatury rdzenia, jest pod IHSem. Zainstaluj dla pewności progrma który dostałes do płyty - USDM. On pokaze Ci prawdziwy odczyt z czujników płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Z tego, co widzę to ten program działa tylko na epoxach, a ja pisałem wcześniej w temacie, że mam zastępczo Gigabyte'a K8 Triton ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Z tego, co widzę to ten program działa tylko na epoxach, a ja pisałem wcześniej w temacie, że mam zastępczo Gigabyte'a K8 Triton ;) Jeżeli tak to się nie martw za bardzo temperaturami - Gigabyte lubią zawyżać sporo temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 No dobra, lubią zawyżać - nie przeszkadza mi to, ale czemu kiedy dojdą do 70 stopni "zawyżonej" temperatury to się komp resetuje? ;) To już mi przeszkadza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Coretemp - sprawdź tym temp. Pokaże ci temperature rdzenia, a nie IHS'a :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Coretemp - sprawdź tym temp. Pokaże ci temperature rdzenia, a nie IHS'a :]No niemożliwe, czyżby takim prostym zabiegiem problem został rozwiązany? :blink: Jeśli to jest prawdziwa temperatura, to jak zmusić płytę, żeby wyłączała się przy prawdziwych 65 stopniach? A nie przy tych wykrywanych przez płytę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 (edytowane) No niemożliwe, czyżby takim prostym zabiegiem problem został rozwiązany? :blink: Jeśli to jest prawdziwa temperatura, to jak zmusić płytę, żeby wyłączała się przy prawdziwych 65 stopniach? A nie przy tych wykrywanych przez płytę? To jest prawdziwa temperatura rdzenia. A zmusić płyty się pewnie nie da zeby wyłaczała sie przy temperaturze którą podaje CT. Edytowane 8 Stycznia 2007 przez grzesiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 To jest prawdziwa temperatura rdzenia. A zmusić płyty się pewnie nie da zeby wyłaczała sie przy temperaturze którą podaje CT.Myślę że można próbować z programami, które są w stanie odczytać temperaturę rdzenia i w momencie przekroczenia jakiejś jej wartości wywołać odpowiedni program. Można np. wykorzystać do tego SpeedFana, w zakładce Events ustawić uruchamianie odpowiedniego programu po przekroczeniu temperatury rdzenia, a do zamykania systemu wykorzystać np. programik typu SHDN albo może nawet jakiś skrypt/plik *.bat wykorzystujący systemowe polecenie shutdown -f. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Sorry, że poraz kolejny odświeżam temat, ale czym byłoby życie bez problemów :?. Otóż za cholerę nie mogę wyłączyć tej "opcji" wyłączania się komputera po osiągnięciu odpowiedniej temperatury na procu. Grzebałem w biosie we wszystkich opcjach Power Management i po prostu ręce opadają, co to za [ciach!]iana płyta . Pomijam już cały topic, który wykazał, że czujniki są do [gluteus maximus], ale jak wyłączyć to zabezpieczenie - ma ktoś jakiś pomysł? Byłbym niezmiernie wdzięczny, pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 (edytowane) Nie wiem jak wyglada Twoj bios ale to bedzie raczej w PC HEALTH STATUS a nie w Power Management. Sprawdzales tam? Edytowane 15 Stycznia 2007 przez deadfrog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 (edytowane) W tym menu są tylko pokazane temperatury i napięcia, nie ma tam żadnych opcji do wyboru. Edytowane 15 Stycznia 2007 przez Cebix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 A bios masz zaktualizowany? Nowa wersja moze poprawic dokladnosc temperatur i dodac te opcje (chociaz one powinny gdzies byc...) . Na mojej sa wlasnie w pc health. A jak masz to... nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 (edytowane) Niestety nie mogę się bawić w aktualizację biosu, ponieważ ta płyta nie jest moja. No cóż, będę dalej kombinował i czekał na odpowiedzi. W tym tygodniu odbiorę nowy zasilacz, zdam relację co i jak(mam nadzieję, że pomoże). Pozdro. Edytowane 15 Stycznia 2007 przez Cebix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Niestety nie mogę się bawić w aktualizację biosu, ponieważ ta płyta nie jest moja. No cóż, będę dalej kombinował i czekał na odpowiedzi. W tym tygodniu odbiorę nowy zasilacz, zdam relację co i jak(mam nadzieję, że pomoże). Pozdro.CRTL + F1 bo to Gigabyte panowie. I tak sie za wiele nie dowiesz - one pokazuję OK jak jest OK ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 mowisz ze dotknales radiatora i restart - sprawdz lepiej czy procek siedzi nalezycie w gniezdzie - mialem tak kilka razy ze jakis pylek sie dostal albo komp sie wywrucil i mu proc wyskoczyl z gniazda - prostowanie nozek jak nic....dziwne bo pod 3dcoolerem....... za to sam jade juz 5 rok na tym samym codegenie - xp2000/512ramu/2xhdd nagrywarka dvd i gf3 ti200 - i zlego slowa nie powiem - stabilny jak skala w drugim sempron3000 /hdd i jakis gigabyte z gf6100 - i jeszcze proc delikatnie podkrecony ale sprawdz bo rozne kwaitki z seriami sie trafiaja...wywalilem u kumpla wlasnie chiefteca bo sie wysypal...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Tyle że jeżeli Chiefteki padają, to niczego ze sobą nie zabiorą, wp rzeciwieństwie do Codegena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 A tak poza tym problem się rozwiązał. A problemem była... karta graficzna :blink: Widocznie się przegrzewała, bo po zakupieniu vga coolera restarty ustały jak ręką odjął :blink:. Dziwne, że nic nie wskazywało na kartę, bo problemy wystąpiły po wkręceniu kabla w wiatraczek od proca. Nie mam na to wytłumaczenia :blink:. Dzięki wszystkim za pomoc, pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...