Skocz do zawartości
Viperus

Czy Xbox Zastąpi Dvd?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie krótkie pytanie czy Xbox zastąpiłby mi mojego kiss-a dp1000, odtwarzacz ten mewa problemy z odczytywaniem filmów nagrywanych ze zbyt dużymi prędkościami a ponieważ nie chcę nagrywać wolniej to postanowiłem go sprzedać i zamienić na coś lepszego, z tego co czytałem to xbox + pilot nadawałby się na zastępcę ale czy na pewno nie będe miałproblemów z odtwarzaniem filów ?

Edytowane przez Miper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żaden odtwarzacz DVD nawet nie równa się możliwością multimedialnym jakim może być konsola xbox

Kupuj xboxa śmiało, do filmów nie ma sobie równych, tylko pamietaj musisz mieć konsole zmodyfikowaną najlepiej z dużym dyskiem :)

Potwierdzam. Sam od prawie 3 lat mam x-a i chodzi glownie jako player do wszekiego rodzaju divx itp.

Zalety to doskonala jakosc przez rgb lub component, bark jakich kolwiek problemow z napisami czy kodekami

qpel itp. Mozliwosc dowolnego ustawienia proporcji ekranu i wygoda - wbudowany dysk. Ze stacjonarnymi dvd

bywa roznie, a to napisy, nie taki zoom jak by sie chcialo, czasami trafi sie film ktory z niewiadomych powodow bedzie sie przycinal.

A na x-e wszystko chodzi. Co do jakosci obrazu podobno sporo zalezy od wersji x-a i jakosci analogowego rgb.

Ja mam porownanie do stacjonarnego dvd panasonica ktory stoi pod moim tv. Zarowno po component jak i rgb moj x ma lepsza

jakosc obrazu na lcd 32 lg. Nie jest to zdanie tylko moje ale znajomych i rodziny ktora miala okazje ogladac dvd i divx na panasie i x-e.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Zarowno po component jak i rgb moj x ma lepsza

jakosc obrazu na lcd 32 lg. (...)

Mam do Ciebie pytanie troche niezwiązane z tematem.

Czy jakość obrazu jest duzo lepsza gdy kupi sie kabel rgb? Mam ten zwykły kabel co był w zestawie z xboxem, słyszałem że w przypadku ps2 gdy sie kupi rgb jakosc jest sporo lepsza.

Drogi jest taki luksus?

Zaznaczam że nie posiadam żadnego telewizora LCD.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakość obrazu poprzez kabel RGB jest zdecydowanie lepsza, jednak kabel kabelkowi nie równy i najlepszej jakośći jest kabel od MS tylko że kupić go naprawdę jest trudno, ja miałem RGB od Big Bena i jakość w miare ok. Ostrość obrazu, kolory -dużo lepsze niż na zwykłym kablu.

ja za kabel od BigBena zapaciłem 25 Euro ( pozłacene końcówki kabel optyczny w komplecie)

Kabel microsofu widziałem kilka razy na allegro w kwocie około 120 zł i to uzywany :)

Edytowane przez rockers

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na siłę może być, ale myślę ze odtwarzacz dvd z divixem byłby najlepszy, poza tym one są teraz tanie jak barszcz.

Zaden odtwarzacz DVD nie ma startu do tego, co moze zmodowany Xbox z Xbox Media Center na pokladzie. W zasadzie tylko materialu HD sie nie da ogladac, bo konsola nie wyrabia, poza tym odtwarza kazdy inny format (lacznie z egzotycznymi) z dowolnego nosnika (HDD/CD/DVD) oraz po LANie z PC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Ciebie pytanie troche niezwiązane z tematem.

Czy jakość obrazu jest duzo lepsza gdy kupi sie kabel rgb? Mam ten zwykły kabel co był w zestawie z xboxem, słyszałem że w przypadku ps2 gdy sie kupi rgb jakosc jest sporo lepsza.

Drogi jest taki luksus?

Zaznaczam że nie posiadam żadnego telewizora LCD.

Pozdro.

jakosc jest bardzo dobra.

Duzo zalezy rowniez od jakosci kabla.

mozna jakosc ze wzgledu na lacze skalowac tak.

chinch

svhs

rgb

component

vga.

jest pare gier ktore na vga i component chodza natywnie na 480p i 720p.

Ale nawet na zwyklym rgb nie bedziesz mial duchow, wyrazniejsze kolory oraz mniej zamazany obraz.

Roznica bedzie tym wieksza im wiekszy ekran podlaczysz. Na 32 calach i 100hz roznica jest czasami naprawde ogromna

miedzy chinch a rgb.

Pozdrawiam

Edytowane przez seraf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak jest z obsługą, czy jest tak prosta jak w normalnym odtwarzaczu i czy płytki nagrywane z dużymi szybkościami będą chodzić? Martwie się że mój ojciec miałby problemy z oglądaniem.

Edytowane przez Miper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem na 100% pewien, ale chyba XBMC moze wspolpracowac z pilotem do Xboxa. Prosciej obslugiwac sie juz chyba nie da ;) A sam XBMC jest po polsku w razie czego, zreszta filmy DVD nie wymagaja nawet wchodzenia do dasha z tego co pamietam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem na 100% pewien, ale chyba XBMC moze wspolpracowac z pilotem do Xboxa. Prosciej obslugiwac sie juz chyba nie da ;) A sam XBMC jest po polsku w razie czego, zreszta filmy DVD nie wymagaja nawet wchodzenia do dasha z tego co pamietam.

Z pilotem wspolpracuje zarowno xbmc jak i odpowiednio skonfigurowany dash.

Jedyna wada x-a to ze nie mozna go wlaczyc pilotem. Ale wylaczyc, zrestartowac mozna.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że nieda się go włączyć pilotem to mała wada bo do oglądania filmu muszę i tak podejść do konsoli żeby włożyć krążek. Zastanawiam się jak jest z napędami dvd i czytaniem płytek, można podobno włożyć do niego normalny napęd dvd z kompa i wtedy będzie czytał nawet cd - czy to prawda ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że nieda się go włączyć pilotem to mała wada bo do oglądania filmu muszę i tak podejść do konsoli żeby włożyć krążek. Zastanawiam się jak jest z napędami dvd i czytaniem płytek, można podobno włożyć do niego normalny napęd dvd z kompa i wtedy będzie czytał nawet cd - czy to prawda ?

Jeśli trafisz na xboxa z dobrym napędem, to bez podłączania dodatkowych napędów będzie czytał CD. Nie wiem jakie wersje xboxa i napędy są najlepsze dokładnie.

Można podłączyć dvd od PC, ale nie jest to takie proste jak w przypadku dysku twardego. Napęd w xbox ma inne wyjście, ale ponoć przerobienie tego na ata nie jest trudne.

EDIT:

@costi, mój znajomy ma srebrnego xboxa, i nie czyta mu wogle plyt cdr, cdrw, za to dvd czyta lepiej niż mój.

Edytowane przez yanek1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez kazdy naped DVD czyta CD, nie wiem w czym problem i po co cos zmieniac? ;)

Problem w tym, ze wiekszosc napedow montowanych w XBoxach plytek CDR nie czyta. CDRW rusza, tloczone rusza, a standardowych wypalanych nie chce i tutaj wypadalo by wymienic naped na jakis normalny. To w zasadzie jest jedyny problem. Cala reszta sprawia, ze urzadzonko jest bardzo fajnym kombajnem multimedialnym, zwlaszcza, ze mozna go podlaczyc do sieci i ogladac sobie filmy bezposrednio z innego komputera czy z internetu. Sam XBMC moim zdaniem jest sporo wygodniejszy od wszelkich dostepnych odtwarzaczy DVD z DivXem i mozna go w pelni obslugiwac z pilota.

Do samego XBOXa mozna sie polaczyc poprzez FTP, nie ma problemu z przerzucaniem filmow na dysk. Ja, jako, ze mam standardowy dysk w dodatku praktycznie caly zapchany i komputer, ktory dziala 24/7 mam na stale przypisana lokalizacje z filmami na komputerze i wszystko ogladalem przez siec.

Na HDTV tez jest sposob, ale do tego potrzeba komputera, ktory bedzie robil jako serwer i w postaci streama rozsylal dane dalej. Nie jest to juz tak wygodne, ale dziala.

Edytowane przez KrzychuG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Na HDTV tez jest sposob, ale do tego potrzeba komputera, ktory bedzie robil jako serwer i w postaci streama rozsylal dane dalej. Nie jest to juz tak wygodne, ale dziala.

Posiadasz link / instrukcję / cokolwiek gdzie jest pokazane jak to zrobić żeby xbox odtwarzał HDTV w taki sposób jak opisałeś wyżej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, ze wiekszosc napedow montowanych w XBoxach plytek CDR nie czyta. CDRW rusza, tloczone rusza, a standardowych wypalanych nie chce i tutaj wypadalo by wymienic naped na jakis normalny. To w zasadzie jest jedyny problem. Cala reszta sprawia, ze urzadzonko jest bardzo fajnym kombajnem multimedialnym, zwlaszcza, ze mozna go podlaczyc do sieci i ogladac sobie filmy bezposrednio z innego komputera czy z internetu. Sam XBMC moim zdaniem jest sporo wygodniejszy od wszelkich dostepnych odtwarzaczy DVD z DivXem i mozna go w pelni obslugiwac z pilota.

Do samego XBOXa mozna sie polaczyc poprzez FTP, nie ma problemu z przerzucaniem filmow na dysk. Ja, jako, ze mam standardowy dysk w dodatku praktycznie caly zapchany i komputer, ktory dziala 24/7 mam na stale przypisana lokalizacje z filmami na komputerze i wszystko ogladalem przez siec.

Na HDTV tez jest sposob, ale do tego potrzeba komputera, ktory bedzie robil jako serwer i w postaci streama rozsylal dane dalej. Nie jest to juz tak wygodne, ale dziala.

Ja mam naped samsunga i nigdy nie bylo problemu z zadnymi plytami.

Ale to jest scisle uzaleznione od tego co nam sie trafi w konsoli.

Jednak najwieksza radosc z x-a jest taka ze moze on ciagnac filmy po lanie z dysku pc lub mozna je przegrac na jego dysk.

Wygoda, oszczednosc czasu oraz napedu dvd w samej konsoli. Prucz gier i filmow hd na x-e mozna wypelnic mp3 itp smieciem

ku swojej i rodziny radosci. Dodajac do tego ze jest to rowniez bardzo dobra konsola do gier przy jej cenie uwazam go nadal za jedno

z lepszych rozwiazan jako sredniej klasy centrum domowej rozrywki.

Jest rowniez przerobka x-a gdzie 2 krotnie zwieksza sie zegar procesora. Dzieki temu pod xbmc chodzi wiekszosc filmow hdtv w trybie 720p. z 1080i i 1080p jest poza zasiegiem

pzdr

Edytowane przez seraf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi