Skocz do zawartości
odin90

Zestaw Z C2d

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc. W tym tygodniu bede zamawiał komputer, najprawdopodobniej z proline.pl. Bedzie mi on słuzył przede wszystkim do gier (Gothic 3, NWN 2, Oblivion, ach te RPGi ). Chce zeby był przyszłosciowy i zebym nie musiał wymieniac np. procka po roku. Mam około 3200 w porywach 3500. Prosze o ocene i rady czy wybrałem dobrze:

Asus P5B s.775 i965 DDR2 sATA2

Intel Core 2 Duo E6400 2.13 GHz s. 775 Box

Xpower 091 Nabonki Black bez zasilacza

Chieftec GPS-450AA-101A ATX 450 Watt - bedzie wystarczająca? Bo nie mam za duzo kasy na zasilacz.

Kingston 1GB DDR2 667 x2

WD WD1600AAJS 160GB sATA II

Sapphire X1950Pro 256MB PCI-E DDR3 - tańszy niz GF7900GS a podobno lepszy.

LiteOn DVDRW+- LHM-18A1P OEM Black - jedna z tańszych nagrywarek, a dobra.

Wychodzi mi za to 3237.

Edytowane przez odin90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie wiem co wy takiego widzicie w tym radeonie w tym tescie http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=366&...ctr_str_numer=3 prawie w kazdym tescie wygrywa 7900gs

tak wiec moim zdaniem duzo lepiej bedzie jak kupisz jakiegos galaxy 7900gs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Tak jak koledzy sugerowali zamiast e6400 wzialbym tansze e6300 ktory bez problemu osiagnie te 2.16 ghz, zasilacz styknie jest w kit w tej cenie. co do karty to jesli nie bedziesz sie bawil w oc bierz ati, jak tak to 7900 gs galaxy :); hdd tylko seagate z zapisem prostopadlym seria 7200.10 --> cichszy, szybszy i ma 5 lat gwary. nie zgodze sie ze litek to smiec --> sam posiadam 3 sztuki (2 ltr-32123s nie do zajechania i sohw-1673s) i nie mam powodow do narzekan.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Tak jak koledzy sugerowali zamiast e6400 wzialbym tansze e6300 ktory bez problemu osiagnie te 2.16 ghz, zasilacz styknie jest w kit w tej cenie. co do karty to jesli nie bedziesz sie bawil w oc bierz ati, jak tak to 7900 gs galaxy :); hdd tylko seagate z zapisem prostopadlym seria 7200.10 --> cichszy, szybszy i ma 5 lat gwary. nie zgodze sie ze litek to smiec --> sam posiadam 3 sztuki (2 ltr-32123s nie do zajechania i sohw-1673s) i nie mam powodow do narzekan.

pozdro

Ten seagate to niby od czego cichszy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus P5B s.775 i965 DDR2 sATA2

Intel Core 2 Duo E6400 2.13 GHz s. 775 Box

Z uwagi na słabe oc pamięci na P5B (napięcie tylko do 2,1V) takie połączenie nawet ma sens, ale tylko jeśli masz ochotę na wyciskanie ostatnich MHz z procka (3,5GHz powinno bez problemu pęknąć), jeśli nie planujesz ostrego oc możesz zaoszczędzić kupując E6300.

Chieftec GPS-450AA-101A ATX 450 Watt - bedzie wystarczająca? Bo nie mam za duzo kasy na zasilacz.

Jak widzisz w mojej sygnaturce, mojego kompa napędza bez najmniejszych problemów 350W Modecom (oczywiście polecam mocniejszy), więc nie masz czego się bać, c2d nie jest zbyt łapczywym procesorem, nie wiem jak radeon ale 7900GS też zbyt dużo prądu nie bierze

Kingston 1GB DDR2 667 x2

Ponoć pamięci G-Skill bardzo ładnie radzą sobie z niskimi napięciami, przy 2,1V dociągają do około 1GHz więc do ostrzejszego oc będą jak ulał. Jak nie planujesz popisywać się dziale ekstremalne podkręcanie, bierz jakiekolwiek ci się tanio trafią, byle miały 667-800MHz, 1GB to nawet dzisiaj za mało do takiego kompa, na więcej cię dzisiaj nie stać, a czytałem gdzieś że niedługo mają się pojawić ddr2 wykonane w mniejszym procesie technologicznym, czyli będą tańsze i szybsze.

Po oc galaxy7900GS zalman będzie ciut lepszy, bez oc radeon no i będzie obsługiwał HDR+AA - bierz co ci się bardziej podoba :) Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi