krzyysiu Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 W najbliższym czasie będe składał coś pod AM2. Wstępnie wygląda to tak: CPU: A3000+ Orleans AM2 @freezer64 pro MoBo: ??? (DFI Infinity nF II-M2) RAM: Goodram DDR2 667MHz 1GB HDD: 7200.10 200GB 16MB cache GFX: mam 7300GT passive od GB tylko nie wiem czy działa bo ma obluzowany radiator, a nikt nie ma PCIE coby sprawdzić <_< ew. 7600GS 256MB Galaxy Zalman DVD: Asus DRW-1608P3S OEM Buda: SUNBEAM SILENT TWISTER BLACK - zamówiona PSU: CHIEFTEC GPS-400AA-101A - zamówiony Mobo napisałem DFI, ale niestety swoje kosztuje <_< i pytam czy jest coś ciekawego za mniejsze pieniądze. Płyta musi sie nadawać do wysokiego OC. Fundusze? ...nie wiem ;] Najlepiej jak najtaniej :). Wszystko będe zamawiał w necie tam gdzie najtaniej, ew. w lokalnym perfektusie (ceny komputronika). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zamiast DFI, mozesz wziac abita, dobre mobo i cena spadla, jak ja kupowalem swoje DFI to po 330-340zl byla a teraz: http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_produ...lowne_Abit_KN9/ Jesli chcesz krecic przydalo by sie dolozyc do GR PRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCat Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 wszystko pięknie tylko zastanów się czy 939 nie będzie lepsze bo to platforma starsza przez co lepiej dopracowana i stabilniejsza. Pod am2 trzeba bardziej dopasowywać komponenty, 939 jest bardziej kompatybilna. 939 jest tańsza. AM2 wcale nie jest wydajniejsze od 939, jest porównywalne. Natomiast jeżeli chodzi o ddr2 to dopiero 800mhz nawiazują walkę z dobrymi ddr400. W pozostałych przypadkach to ddr są szybsze. Szczegółów poszukaj w szukarce. no a jeżeli 7600gs to tylko zalman 500/1400, ew odpowiednik 7300. 7300 GB jest marne, miałem wersję turboforce i po 2 dniach wymieniłem na galaxy,różnica w wydajności jest spora pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Am2 ma tylko wlasciwie jedna zalete: tanie x2(tzn tanie jak tanie, i tak powinny byc tansze wzgledem c2d) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misioman Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 a nie są tańsze. Możesz już wyrwać za niecałe 500zł. 200zł tańsze od c2d. Trochę to jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zdecydowałem się na AM2 z kilku powodów. AMD przestało rozwijać 939. Obecnie coraz mniej fabryk robi DDR, wszyscy się przerzucają na DDR2. Może i będzie mniej wydajnie, ale napewno bardziej przyszłościowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Nie będzie mniej wydajne no co ty. Bardziej dopracowany kontroler pamięci. Nowe procki 3000mhz czyli 6000+ już wkrótce z mniejszym poborem energii. DDR2 które chodzą na 800mhz z cl4 ładnie zasuwają. Sam miałem podstawkę pod 939 i Venice. Wolniej niż na 939 nie jest, ale super szybciej też nie! Plusy + tańsze pamięci i szybsze + nowe procesory pod podstawkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Jezeli masz kase na AM2 to bierz, bo w 939 i ddr nie ma juz co sie pakowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 żona ma kompa o podobnej specyfiakcji do mojej na AM2 i ... Żona PC >>> letrev PC jedyne co przemawia za 939 to większa ilość slotów PCI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCat Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 no tak am2 jest rzeczywiście bardziej przyszłościowe bo ten procek włożysz do am3 i chyba dopiero tam będzie szansa na polepszenie wydajności bo przecież obecnie to to samo co 939, z różnicą w ddr, chociaż wiadomo jak to z tym jest. Ja osobiście po przeczytaniu jakiejś ilości artykułów i testów z serii 939 vs am2 bardziej bym przystawał do 939. Pozatym już na początku przyszłego roku wychodzi am3, więc jeżeli ta am2 byłaby taka fajna to tak szybko by jej nie zmieniali. Ale może to poprostu tylko marketing. nie wiem... pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) Jakoś udało mi się zbajerować rodziców i zamówiłem DFI II-M2 i A3200+ orleans, a freezera da mi za darmo kumpel za zlozenie WC :D. Zdecydowałem się na AM2, ze względu na DDR2 i to, że ten standard jeszcze troche pożyje w przeciwieństwie do 939. P.S. Może ma ktoś na sprzedaż 1GB DDR2 667 lub 800MHz? Edytowane 28 Grudnia 2006 przez krzyysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...