czarnablondi Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Mam wielki problem, mam taki starszy komputer z procesorem Pentium II bios v4.51PG. Na początku wyskakiwały mi błędy: primary master hard disk fail, secondary master hard disk fail. Potem zrobiłam coś w biosie i już to nie wyskakuje, ale nie wiem gdzie tam idzie ustawić jako pierwszy cd-rom. Teraz wkładam dyskietkę formatową żeby zainstalować 98, ale nie da się...Ani sformatować dysku ani zainstalować windowsa. Nie wiem o co chodzi :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Jeśli nie wiesz nawet jak ustawić w biosie sekwencję bootowania, to jak zamierzasz wogóle zainstalować system i wymagane sterowniki do urządzeń? Eeeech... dobra ... generalnie opcje bootowania są dostępne pod podobnie brzmiącą nazwą BOOT SEQUENCE, albo coś podobnego. Musisz ustawić Kolejne przeszukiwanie plików systemowych z urządzeń dostęnych na liście (czyli FDD/Floppy 3.5"; CD-ROM/ATAPI, HDD-0/HDD-master/Hard Drive lub podobnie. Mogą być też opcje First boot from/1st - tu dajesz np. FDD lub CD-ROM, na Second/2nd ustawiasz HDD/Hard Drive - twardy dysk. Nazwy mogą się znacznie różnić na różnych biosach, a tym bardziej przy starych płytach głównych, ale ogólna zasada pozostaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Więc istnieje reguła, nie wiesz nie ruszaj ;P. hehe ale wiadomo, bez praktyki niczego się nie nauczymy. Polecam lekturę http://www.enter.pl/archiwum/tekst2.asp?p=...nstr_73971.html A sama roziążesz problem ! :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnablondi Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Jeszcze raz próbowałam to ustawiać w biosie...Ale nie ma tam takich opcji jak mam na pierwszym komputerze, przepiełam dysk do tego komputera sformatowałam go i zainstalowałam system, wszystko ładnie ale jak podpinam go do tego drugiego komputera to dalej to samo. W pierwszej zakladce w biosie mam opcje żeby ustawić primary, secondary master i slave np na auto, user, 1, 2 itd... Ustawilam te wszystkie numerki tak jak pisze na dysku ale to samo, a jak ustawie wszystko na none to mi nie wyskakują te błędy ale system też nie wchodzi...pokazuje disk boot failure Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Nic dziwnego, ze wyskakuje, skoro ustawienie "none" to wylaczenie danego kanalu kontrolera dyskow ;) Ustaw na Auto i niech sam wykrywa. Co do szukania kolejnosci bootowania - gdzies ta opcja na pewno jest, przeszukaj wszystkie zakladki w biosie, na pewno znajdziesz. Pomocna moze byc w tym instrukcja obslugi do plyty glownej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnablondi Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Działa! Jednak to nie był bios tylko sprzęt, trzeba było przełożyć zworki na dysku i na cd-romie, ale jakoś dziwnie :/ Ale ważne że działa :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 dziwnie tzn jedna do master a druga do slave? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnablondi Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 dziwnie tzn jedna do master a druga do slave? :wink: Nie... Dziwne jest to, że na odwrót niż w moim drugim komputerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 http://bios.i-slownik.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...