Skocz do zawartości
timmon24

Zakup Biletów Lotniczych

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem poznać wasze zdanie na temat jak najlepiej zakupić bilet lotniczy poprzez internet

Na poczatku przyznam się że wczesniej nie latałem i nie mam praktyki w tym śrdoku trasnportowym

Przejde do rzeczy w jaki sposób mogłbym dokonać zakupu biletu (przewoznicy np wizzair,sky europe)

-nie mam karty płatniczej więc zakup bezpośrednio on line nie wchodzi chyba w gre tak ?

Dla wielu będzie to śmieszne pytanie ale jak wspomniałem potrzebuje jakiejś wskazówki .Oczywiscie wcześniej zapoznalem sie z FAQ :) na stronach przewozników

pozdrawiam

bede wdzieczny za wyrozumiałość i odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie chcesz leciec??

Ja placilem karta kredytowa.

Mozesz zrobic przelew ale wtedy musisz go wykonac 21dni wczesniej.

Najlepsza jest chyba wlasnie droga elektroniczna, nie martwisz sie o to ze zapomnisz biletu albo go zgubisz. Wystarczy jedynie dowod osobisty/paszport

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chce lecieć do Irlandi (Cork) prawdopodobnie skorzystam z Wizzair po przeanalizowaniu ogólnych opłat .Cena biletu mieści się w granicach 300zł (powrotny) Wylot okolo 28 stycznia

Aby skorzystać z drogi elektronicznej potrzebuje karty kredytowej dobrze rozumie ?

Wygląda to tak że wypełniam ta karte gdzie zamieszczam swoje dane osobowe a na koniec drukuje dowód wpłaty na określony lot i to zasadniczo wszystko ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja lecialem do Dublina z http://www.centralwings.com/

Wszedlem na strone zaznaczylem miejsca docelowe.

Przeszedlem do strony z danymi itd.

Zaplacilem kredytowka i po sprawie. Otrzymalem unikatowy kod rezerwacji, w ktorym zawartyu jest wylot i powrot. MOzesz takze dokonac przelewu ale na to potrzebujesz 21 dni. Nie wiem po co tak dlugi okres, ale takie maja wymogi

Skad wylatujesz??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwierdzam to co pisze jonathan... jak gdzieś lecę to wcześniej sobie przykładowo w centralwings na www bilecik rezerwuje (im wcześniej tym lepiej bo taniej) robie przelew - potwierdzenie dostaje na maila i reszte mam w pupie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

timmon jeżeli nie posiadasz karty (lub kumpla z kartą), to pozostaje ci przelew. Ja właśnie w taki sposób płaciłem za mój pierwszy bilet do UK, wszystko załatwiłem telefonicznie w Wizzair. Kod rezerwacji, tak jak w przypadku płatności online przyszedł na maila. Z tego co pamiętam, trwał to kilka dni. Żeby to przyspieszyć, możesz się dowiedzieć w jakim banku mają konto (kasa powinna być u nich tego samego dnia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wcześniej zapoznałem się oczywiście z ofertami centralwings i ewidentnie wyglada na to że gdybym chcial wylecieć pod koniec stycznia do Irlandii wrócić po ok 2-3 tyg niezaleznie czy wybiore lot z Krakowa czy Katowic to wychodzi znacznie drożej niż na Wizzair.

Procedura zapłaty zapewne jest taka zama na Centralwings i Wizzair wiec jesli nie mam karty kredytowej pozostaje mi rezerwacja telefoniczna

Czy w ogóle wchodzi w grę taka opcja że np mój znajomy zapłaci za mój lot kartą kredytową ?ponieważ ja jej nie mam

PS nie przeczytałem 2 wcześniejszych postów Dzięki rozjaśniliście mi nieco sytuacje

Edytowane przez timmon24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w ogóle wchodzi w grę taka opcja że np mój znajomy zapłaci za mój lot kartą kredytową ?ponieważ ja jej nie mam

Oczywiście. Płaciłem tak kumplowi za bilet kilka razy. Jako klienta podawałem swoje dane (wiadomo musi się zgadzać z kartą), a jego jako pasażera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz główna sprawa to dostać się na tą Zieloną Wyspę -Irlandia jest mała .

Mój główny cel wyprawy to nieco pokręcić się tak z 2-3 tyg, sprobowac poszukac przy okazji jakiejś pracy -takich prawdziwych znajomych to raczej tam nie mam,wiec jak widzicie to wypad bardziej w "ciemno" Dlatego tez obowiązkowy musi być bilecik w 2 strony :)

Bardziej wole skoncentrowac się na małych miasteczkach niż na stolicy w której rynek jest opanowany na max polakami .hehe nie chce zmieniać teraz głównego wątku tego posta :D

Wielkie dzięki za wszelkie informacje.Zdecyduje się na Wizzair i postaram sie wszystko załatwić telefonicznie.

Paulo jaką płaciłeś opłate za koszty manipulacyjne w przypadku Call center ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój brat siedzi w Corku :)

oczywiście aerlingus:

http://www.flyaerlingus.com/cgi-bin/obel01..._gpo&se=ppc

niestety jak z formą płatności to dokładnie nie wiem.

mogę zapytać go przy okazji, ale teraz dzwoni bardzo rzadko, więc na to się zbytnio nie nastawiaj.

ściągnął tam żonę i dziecko w listopadzie. sam od maja obleciał już 4 razy i za tym ostatnim razem zabrał właśnie rodzinę.

ostatnio z aerlingusa lecieli do Rzymu na święta (żona brata ma tam całą rodzinę). niedługo mają wracać do Irlandii.

tak więc aerlingus pewny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mamy mówić o czymś co nie jest pewne, to w przelotach PL- IRL nie polecam Centralwings. Pewnego razu nawet nie raczyli poinformować o anulowaniu lotów, a nie były to jedyne problemy związane z tą linią, więc pozostaje niesmak i ostrożność przy następnym wyborze. Uratować w moich oczak mogliby się tylko na prawdę dobrą promocją ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można. Ja przerabiałem zmianę nazwiska pasażera.

Tu masz np. info z Wizz Air:

Zmiany

a) Zmiana terminu i trasy lotu

Pasażer może dokonać zmiany daty, godziny i trasy lotu przez Internet, telefonicznie lub w biurze podróży nie później niż na 3 godziny przed planowanym odlotem po uiszczeniu opłaty manipulacyjnej oraz ewentualnej różnicy w stosunku do całkowitego kosztu danego lotu w momencie dokonania zmiany. Jeżeli aktualna cena za przewóz, podatki, opłaty manipulacyjne lub inne opłaty za nowy lot są niższe, pasażer nie otrzyma zwrotu pieniędzy.

B) Zmiana nazwiska pasażera

Rezerwacji nie można przenieść na inną osobę. Nazwisko pasażera można jednak zmienić telefonicznie nie później niż na 3 godziny przed planowanym odlotem po opłaceniu opłaty za zmianę nazwiska. Opłata za zmianę nazwiska należna jest za każdego pasażera i za każdy odcinek podróży.

BTW nigdy chyba nie zrozumiem tak łatwego zastępowania polskich słów angielskimi (przebukować), tym bardziej że o polskie odpowiedniki istnieją. Za kilka lat będziemy przebukowywać tikety na flajt ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi