Skocz do zawartości
_Vip_

Wyciszanie Komputera - Czyli Walka Z Wiatrakami

Rekomendowane odpowiedzi

Vipek a napisz no, czy te maty/gabki podnosza temp w budzie jakos, czy nie ma to wplywu na temp otoczenia podzespolow komp.

:>

MAX 1-2'C i to pod warunkiem ze przeplyw powietrza w budzie jest znikomy

to co innego niz maty korkowe czy steropian jakim wylepialem swoja bude pare lat temu :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko. Ja tam jestem zwolennikiem 1 wentylatora w zasilaczu i reszta pasywnie + ewentualnie coś włączanego pod obciążeniem. A w tej waszej budzie to wentyli zdecydowanie za dużo :sad: Ale wykonanie cacy.

nie tam Waszej, tylko mojej prywatnej :]]

owszem, moznabylo sie pokusic, (a powiem wiecej, nawet tak kiedys bylo) o zalepienie bocznej scianki a jedynymi wentylami jakie pracowaly poza zasilka byly dwie 120mm akasy na froncie i na tyle pod zasilka ...jednak przy OC mojego Prescott'a do 4GHz co wymagalo Vcore ~1.55V robil sie maly piecyk w okolicy mosfetow :wink:

wentylki na bocznej sciance sa podlaczone pod panel i obracaja sie z zawrotna predkoscia 800rpm :D co jeszcze w polaczeniu z filtrami daje laciutenki tylko zefirek (aczkolwiek sprawnie obnizajacy temperature wew. budy) a przy czym sa nie do wychwycenia golym uchem :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jakby zalepić wszystkie szczeliny, tak żeby intake był tylko przez przednie filtry ( i boczne), wyłaczyć przedni wentyl i boczne, ogólnie wszystkie wtłaczające, i zostawić same wyciągające, to dużo temperatury by podskoczyły? Bo przy zamknietej obudowie zefirek i tak powinien isc, w koncu skads powietrze byloby pobierane, i nie powinno byc gorzej duzo jesli chodzi o wentylator z przodu, natomiast z boku... niestety, GPU na spodzie PCB bo idiotyzm, i trzeba jakos z tym zyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no Panocki wyciszanie, wyciszaniem, ale jesli wezmiemy pod uwage overclocking to niestety ale trzeba isc na kompromisy

na dniach zakladam WC i rowniez bede musial znalesc zloty srodek miedzy wydajnoscia, a max cichym kompem. (z uwagi na gabaryty budy max co moge wsadzic to BIX1)

Kompem idealnym jak dla mnie to tak jak napisaliscie...Pasywne WC, ale jest juz to wyzsza szkola jazdy, a powyzszy art jest raczej skierowany dla typowego usera

Nie wiem czy mi sie uda to zalatwic, ale poprosze ladnie aerial'a zeby napisal podobny art traktujacy tylko i wylacznie o pasywnym WC ...co o tym sadzicie ?

Sarkazz, przy wysokich napieciach i wylaczeniu wentyli predzej czy pozniej ugotowalbys kompa nawet przy WC ...problemem jest sekcja zasilajaca, ktora staje sie strasznym piecykiem po OC, przez same kratki nie bedziesz mial zadnego przeplywu powietrza, a dodatkowo bedzie Ci sie osiadal kurz na komponentach ...dlatego jak widzicie pozalepialem niemalze wszycho co moglem

no chyba ze zalozymy bloki na doslownie wszystkie bardziej grzejace sie elementy kompa, lacznie z ramcem grafy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Load i Idle to dwa różne światy. Nie trzeba iśc na kompromisy, komputer śmigający na 1 wentylu w idle (idealnie, ciężkie do wykonania ze względu na chipset & GPU) może być demonem wydajności w loadzie, gdzie właczą się np. 3 wentyle 12cm.

Co do Twojego kompa - wrzucić na dach budy 3x12 chłodnice? Pasyw idle, 3x12cm@7V load... A może i 12cm... Środek budy też powinien z powodu konwekcji trochę chłodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do mojej budki to nie da rady na top niczego zakladac...komp stoi w zabudowie biurka i jedyny doplyw swiezej bryzy ma od frontu i z boku :]

co do idle/stress ...wlasnie w najnowszej rev mam zamiar wentyl na chlodnicy podpiac pod mobo i bedzie automatyczna regulacja wzgledem temperatury procka :wink:

reszta ma na stale chodzi na minimalnych rpm bo nie lubie jak mi komp glosno chodzi nawet w stresie

jak sie przeprowadze na swoje to bedzie grzejnik zintegrowany z chiefteciem i pasyw :wink:

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie przeprowadze na swoje to bedzie grzejnik zintegrowany z chiefteciem i pasyw :wink:

Podłącz do bojlera to sporo zaoszczędzisz na ciepłej wodzie :) Prawdę mówiąc to nie głupi pomysł :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny artykuł poglądowy dla osób zaczynających zabawę w wyciszanie.

Jedno mnie jednak... nie to, że razi, ale po prostu inaczej bym to sformułował.

Otóż unikałbym podawania pojedynczych rozwiązań jako przykładów.

Jeśli podajesz przykład chłodzenia CPU skonstruowanego o ciepłowody to lepiej by pokazać ze trzy różne rodzaje. Np. od popularnego i jednego z najtańszych AC Freezera, przez może TT Mini Typhoona po najwydajniejsze jak Scythe Infinity czy TR Ultra120. Osoba, która zaczyna kombinować nad wymianą chłodzenia najlepiej jakby poznała z miejsca kilka rodzajów, co by nie przywiązywała się tylko do jednej marki ("ja chcę takie, co mądry Pan w artykule pokazał").

Abstraciach!ąc już od sprawy tego czy Infinity jest rzeczywiście liderem w wydajności. Jest na pewno jednym z najwydajniejszych, ale chyba nie liderem, bo wiele testów tę opinię potwierdza, a drugie tyle nie. Liderem zaś jest coś niekwestionowanego.

Podobnie z wentylatorami - wspomnieć chyba bym wspomniał poza Fanderem o jeszcze kilku innych firmach specjalizujących się w robieniu dobrych wentylatorów. Znowu - od najtańszych AC czy Revoltec przez Akasy, Fandery czy Coolinki po Silverstone'y i Papsty.

To nie chodzi o chwalenie się obyciem w danym temacie. Po prostu początkujący powinien móc po przeczytaniu artykułu do niego wrócić jak do jakiegoś tam w końcu źródła informacji. Podając tylko jedno rozwiązanie/markę mocno się ta ilość informacji zawęża... zwłaszcza, że początkujących niepotrzebnie się na nie kierunkuje.

Pozdrawiam

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny artykuł, tylko małe ale:

te zestawy chłodzenia cieczą od Thermaltake do artykułu o wyciszaniu trochę nie pasują :wink: No może 745, po zmianie wentyli byłby cichy bo pompka w nim się muli więc nie drga... tak jak w 735 :razz: Zestawy o oryginalnymi wentylami puszczonymi na minimum były głośniejsze od boxa na s.939 i 3x120 coolermastera :wink: w budzie.

Edytowane przez Jarogniew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi