Skocz do zawartości
Zachariasz

Restarty Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wiem, że temat nagłych restartów komputera, był już niejednokrotnie poruszany, ale w moim wypadku ich przyczyn jest od chu.. khem od groma. Może być to wina, jednej z dwóch pamięci RAM (dokupiłem właśnie drugą taką samą, ale używaną; przetestowałem programem MEMtest - 5 błędów), mogą też to być wylane kondensatory, lub za niskie napięcie http://toya.net.pl/~kiler/temp.bmp. Temp CPU jest w miare dobra, za to nie podoba mi się to 2,5V w wierszu 3.3V.

I teraz tak:

1. To jest napięcie na DIMMie??

2. Czy oczyszczenie zasilacza/CPU z kurzu, powinno pomóc??

3. Czy modem, który nie pracuje, ale jest podłączony, pobiera prąd?

Mogę jeszcze powiedzieć, że po tych restartach pojawia się okienko "System odzyskał sprawność po poważnym błędzie bla bla bla" a w szczegółach pokazuje coś takiego

BCCode : 10000050 BCP1 : 85816918 BCP2 : 00000001 BCP3 :

8056577F

BCP4 : 00000000 OSVer : 5_1_2600 SP : 2_0 Product : 256_1

Z góry THX za pomoc

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Dlaczego nie napisałeś, jaką masz konfigurację komputera.

2. Jak już wielokrotnie powtarzano na tym forum, napięć nie mierzy się programami, tylko miernikiem. Everest pokazuje pewnie jakieś głupoty zamiast 3,3V.

3. Oczyszczenie kompa z kurzu może pomóc (może styki na RAMcach są zanieczyszczone?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że wyniki podawane przez programy mogą być niedokładne, ale różnica 0.8V (25%) to już naprawdę dużo. Niestety nie mam na tyle dobrego miernika, żeby to fizycznie sprawdzić Mój komp:

Pentium 4 2GHz

Płyta główna EPoX 4G4A

2x 256 MB RAM

GeForce FX 5600

CD-RW i DVD +/-RW

2 x HDD (8 i 60 GB)

coś jeszcze powinienem podać??

styki RAMu są czyste. Syf jest tylko w zasilaczu i w radiatorze CPU

Edytowane przez Zachariasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dobrze rozumuję bo link nie działa, ale zdaje się, że masz megabajta. Temu zasilaczowi niewiele jest w stanie pomóc, jak dla mnie szkoda go czyścić lepiej kupić nowy - solidniejszy.

A dodatkowo miernik i obejrzyj dokładnie kompa od środka pod kątem "naruszonych" elementów. Na pewno nie zaszkodzi też sprawdzić czy najnormalniej w świecie nie masz syfu w systemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że wyniki podawane przez programy mogą być niedokładne, ale różnica 0.8V (25%) to już naprawdę dużo.

Dlatego napisałem, że pokazuje głupoty, a nie stan linii 3,3V (Everest nie zawsze poprawnie dobiera ustawienia dla układu monitorującego).

Winny będzie prawdopodobnei zasilacz, te Megabajty to prawdziwe słabeusze... Co kupić? Popatrz trochę po forum, było pisane wiele razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi