Zachariasz Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 Witam, wiem, że temat nagłych restartów komputera, był już niejednokrotnie poruszany, ale w moim wypadku ich przyczyn jest od chu.. khem od groma. Może być to wina, jednej z dwóch pamięci RAM (dokupiłem właśnie drugą taką samą, ale używaną; przetestowałem programem MEMtest - 5 błędów), mogą też to być wylane kondensatory, lub za niskie napięcie http://toya.net.pl/~kiler/temp.bmp. Temp CPU jest w miare dobra, za to nie podoba mi się to 2,5V w wierszu 3.3V. I teraz tak: 1. To jest napięcie na DIMMie?? 2. Czy oczyszczenie zasilacza/CPU z kurzu, powinno pomóc?? 3. Czy modem, który nie pracuje, ale jest podłączony, pobiera prąd? Mogę jeszcze powiedzieć, że po tych restartach pojawia się okienko "System odzyskał sprawność po poważnym błędzie bla bla bla" a w szczegółach pokazuje coś takiego BCCode : 10000050 BCP1 : 85816918 BCP2 : 00000001 BCP3 : 8056577F BCP4 : 00000000 OSVer : 5_1_2600 SP : 2_0 Product : 256_1 Z góry THX za pomoc Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 Nie wiem czy wiesz ale napięcia mierzy się za pomocą miernika, a nie softu :arrow: http://zenfist.pl/pelen.php?id=40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 1. Dlaczego nie napisałeś, jaką masz konfigurację komputera. 2. Jak już wielokrotnie powtarzano na tym forum, napięć nie mierzy się programami, tylko miernikiem. Everest pokazuje pewnie jakieś głupoty zamiast 3,3V. 3. Oczyszczenie kompa z kurzu może pomóc (może styki na RAMcach są zanieczyszczone?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachariasz Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 (edytowane) Rozumiem, że wyniki podawane przez programy mogą być niedokładne, ale różnica 0.8V (25%) to już naprawdę dużo. Niestety nie mam na tyle dobrego miernika, żeby to fizycznie sprawdzić Mój komp: Pentium 4 2GHz Płyta główna EPoX 4G4A 2x 256 MB RAM GeForce FX 5600 CD-RW i DVD +/-RW 2 x HDD (8 i 60 GB) coś jeszcze powinienem podać?? styki RAMu są czyste. Syf jest tylko w zasilaczu i w radiatorze CPU Edytowane 14 Stycznia 2007 przez Zachariasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 coś jeszcze powinienem podać??Zasilacz i ilość WATÓW (nie którzy podają volty...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachariasz Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 khm... nigdy specjalnie nie zajmowałem się zasilaczem, ale teraz widzę, że wstyd się przyznać http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...gabajt_350.html No i czy wyczyszczenie go może pomóc?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 Nie wiem czy dobrze rozumuję bo link nie działa, ale zdaje się, że masz megabajta. Temu zasilaczowi niewiele jest w stanie pomóc, jak dla mnie szkoda go czyścić lepiej kupić nowy - solidniejszy. A dodatkowo miernik i obejrzyj dokładnie kompa od środka pod kątem "naruszonych" elementów. Na pewno nie zaszkodzi też sprawdzić czy najnormalniej w świecie nie masz syfu w systemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 Rozumiem, że wyniki podawane przez programy mogą być niedokładne, ale różnica 0.8V (25%) to już naprawdę dużo.Dlatego napisałem, że pokazuje głupoty, a nie stan linii 3,3V (Everest nie zawsze poprawnie dobiera ustawienia dla układu monitorującego). Winny będzie prawdopodobnei zasilacz, te Megabajty to prawdziwe słabeusze... Co kupić? Popatrz trochę po forum, było pisane wiele razy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachariasz Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 dzięki za pomoc, poczytam i chyba kupie jakiś lepszy zasilacz. Kto raz się sparzy... BTW. Możecie poradzić jaki wybrać aby starczył na dłużej?? Planuję rozbudowę na CORE 2 DUO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCat Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 u mnie powodem restartów była kostka pamięci - sypała błędami w memtescie.Była walnięta, ale innym razem wystarczyło poprostu przełożyć kość do innego slotu lub zamienić miejscami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...