sir bober Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 1. Jeśli chodzi o chłodzenie - WC jest o wiele wydajniejsze od AC? 2. Na jakim typie chłodzenia ludzie osiągają np. 4 Ghz na C2D E6600, 6700? Z góry dzięki. PS. Jakie dobre książki polecacie o sprzęcie komputerowym - bardziej poradniki? :D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 1. Tak. Chcesz wiecej wiedziec :arrow: Poczytaj tematy w dziale WC 2. Na takim A co do lektury to moze sprecyzuj ile wiesz nt kompow [; update Ad2 :arrow: Zapomnialbym ze chlodzenie to nie wszystko. Modowanie plyt glownych dla wiekszych i stabilnych napiec, ladnie krecacy sie CPU... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir bober Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Interesuję się Hardware, software jeszcze nie teraz, ile mogę wiedzieć ? (Jestem w gimnazjum). :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Masz pojecie jak wyglada kazdy element bazowy pieca? Skladales kiedys od 0 kompa? Wymieniales grafike, podpinales dysk, dokladales RAM? Robiles drut-moda? Zamalowywales mostki? Nie? :arrow: Startujemy od zera [; Tutaj pytal sie ktora ksiazke kupic... Moze tez znajda sie jakies linki dla newbie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir bober Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Tak, mam pojęcie dotyczące wyglądu podzespołów komputera, jak miałem 10 lat kupiłem na allegro 386 i składałem ze starszym kolegą kompa od 0, nie robiłem żadnych v-modów, tricków z ołówkiem itp. - dlatego, że bałem się o sprzęt :P. Ostatnio próbuje podkręcić GF 5200 :P. Jeszcze jedno pytanko odnośnie chłodzenia C2D, jaki wentyl polecacie? Słyszałem wiele dobrego o Scythe Ninja, ale dzisiaj znalazłem recenzję Titan Amanda. Ninja vs Amanda Co lepsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Oj Orgiusz widać że chłopak ma ambicje i chęci a ty go zniechęcasz :wink: :wink: Jeszcze jedno pytanko odnośnie chłodzenia C2D, jaki wentyl polecacie? Scythe Ninja, Scythe Infinity, AC Freezer 7 Pro O Titanie Amanda możesz poczytać tutaj :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Czy chodzi o firmę Titan tę, która produkuje genialne pasty termo-zwierające na bazie srebra ?? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir bober Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Podejrzewam, że to ta sama firma, dokładna nazwa wentylatora Titan Amanda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 PC_Speaker Tak ta sama. Mogles poszukac... :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir bober Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Stawiam tak sprawe, po co kupować Titana, najpierw musiałbym przeczytać jakąś książkę o O/C. Ostatnie pytanko, gdzie znajdę podstawy O/C procka (karty graficznej znam)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Na googlach albo troche niżej - FAQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojeczny Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Na tym forum w dziale "karty graficzne". sporo linków i całkiem sprecyzowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Hehe, nie ma to jak stawianie pierwszych kroków z oc na high-end'owym sprzęcie :D. Oj Orgiusz wcale nie przesadza, lepiej najpierw trochę pokrzyczeć niż potem słuchać pretensji że coś nie wyszło... Z lektury sporo się dowiesz, ale teorii, a nic Ci nie zastąpi praktyki przy dłubaniu we własnym piecu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Ja na początek polecam zakupienie sztruksów ze wzmacnianymi kolanami (clear cmos), pęsetki (takoż), kilku browarów (by mile czytać pierwsze kroki w FAQ i postach o OC), dobrej pasty termo oraz polecanego chłodziwa, i kilku innych rzeczy, jakich sam wpadniesz na to. Aha ... początkującym nie zaleca się zbytniego grzebania przy napięciach a zwłaszcza przy modach. Ale to tak jak -=Qroń=- napisał: lepiej potem nie czytać pretensji, że coś nie wyszło. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir bober Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Tego nigdzie nie znalazłem - jeśli mam mnożnik *9, Mobo 975X, to do ilu FSB dojadę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Tylko profesionalna wrozka Ci odpowie :wink: Jak trafisz na dobry proc...Mobo nie zlapie sciany FSB, zasilacz bedzie trzymac wzorowo napiecie, nie bedzie vdropa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 (edytowane) sir bober - czytaj to forum. Daj spokoj z ksiazkami itp. To Ci w niczym nie pomoze. Wiedza zawarta na tym forum to doswiadczenia uzytkownikow zdobyte podczas setek godzin meczenia wszelakiego rodzaju sprzetu. Jesli masz mobo X to szukaj tematu o mobo X, jesli masz proca Y to szukaj o nim (o calej rodzinie) tematu. Napisz cos w swojej sygnaturze jaki masz sprzet, aby inni mogli Ci jakos pomoc. Pytania "do ilu moge podkrecic" nie sa na tym forum mile widziane. To chyba jasne - nikt wrozka nie jest. Tymbardziej nie wiedzac jaki masz sprzet. Powodzenia ;) Edytowane 16 Stycznia 2007 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir bober Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Z drugiej strony masz rację, ponieważ w książkach opis będzie dot. danego procesora - danej sprawy, a w moim wypadku może być zupełnie inaczej :P. Wypiszę dane mojego kompa i będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...