Skocz do zawartości
romek-o

C# I Usuwanie Danych Z Listboxa

Rekomendowane odpowiedzi

witam, chciałbym w swoim programie po kliknięciu na jeden button uruchiamiać plik exe, który znajduje się w tym samym katalogu w którym jest mój program, jak to zrobić ? szukalem w googlach i nic konkretnego nie znalazłem

Edytowane przez romek-o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, juz wiem, tylko teraz mam kolejny problem, chcialem po kliknieciu na button uruchomic lame.exe i przerobic mp3 na wave, plik mp3 znajduje się w katalogu "e:\\02.mp3" i w tym samy katalogu ma sie pojawic plik wav

pierwsza linijka ma na celu pobranie sciezki do programu i euchomienie w tym samy folderze programu lame.exe (exec mojej aplikacji jest w tym samy folderze co lame.exe)

string aPath1 = Application.StartupPath;aPath1 = aPath1+"\\lame\\lame.exe";aPath1 = "\""+aPath1+"\"";string sciezka1 = "e:\\02.mp3";string sciezka2 = "e:\\02.wav";string sciezka4 = aPath1+" --decode --mp3input "+sciezka1+" "+sciezka2;System.Diagnostics.Process.Start("sciezka4");

po kompilacji sciezka4 ma postac

"c:\Documents and Settings\Romek\Moje dokumenty\Visual Studio Projects\WindowsApplication1\bin\Debug\lame\lame.exe" --decode --mp3input e:\02.mp3 e:\02.wav

jak sam wkleje do start-> uruchom ten tekst to program lame.exe sie uruchomi i zrobi plik wav, ale jak spróbuję uruchomic program lame.exe z poziomu mojego programu w c# to wsyakuje mi taki monit w visualu

An unhandled exception of type 'System.ComponentModel.Win32Exception' occurred in system.dll

Additional information: Nie można odnaleźć określonego pliku

Jak mam to zrobić ?

problem u góry sam rozwiązalem, pozostało pytanie u dołu

Jak ominąc naksymalną ilość znaków w okienku START-> Uruchom (maksymalna ilosc znaków w tym oknie to 391)

Edytowane przez romek-o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System.Diagnostics.Process.Start("sciezka4");

A w jakim celu umieszczasz zmienna w cudzysłowiu. Tak sie nie wywołuje parametrów startowych programu w metodzie Start(). Ta metoda jest przeciążona co podpowiada samo visual studio.

System.Diagnostics.Process.Start(string fileName, string arguments);

Dla przykładu np dla pingowania to powinno wyglądać tak:

System.Diagnostics.Process.Start(@"c:\windows\system32\ping.exe", "-t www.onet.pl");

Musisz zrobić podobnie u siebie.

W kwestii długości ścieżki, to może ona mieć maksymalnie poniżej około 260 znaków czyli ścieżka + nazwa pliku system nie pozwoli na dłuższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok mam kolejny "mały" problem chodzi mi o listboxa i opcje usuwania/edycji wpisów w nim

dodawanie do listboxa juz zrobilem (najpierw otwiera mi się przeglądanie plików i do listboxa mogę dodawać sciezki do plików wav)

string extension;						OpenFileDialog openFileDialog1 = new OpenFileDialog();			openFileDialog1.InitialDirectory = "c:\\";			openFileDialog1.Filter = "wav files (*.wav)|*.wav";			openFileDialog1.FilterIndex = 1;			openFileDialog1.RestoreDirectory = true;			if (openFileDialog1.ShowDialog() == DialogResult.OK)			{				extension = System.IO.Path.GetExtension(openFileDialog1.FileName);				if (extension == ".wav")				{					listBox1.Items.Add(openFileDialog1.FileName);				}				else				{				;								}

jak ma zrobic przycisk usuwający jakąś wartość z listboxa ? w msdn nic o usuwaniu nie piszą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi