Skocz do zawartości
KrOOliK89

[delphi] Tekst, Konkretnie Problem Z Seek :0

Rekomendowane odpowiedzi

Pisze komunikator "bla bla bla", i muszę zrobić wyświetlanie rozmowy, wymyśliłem to tak ze dam TWebBrowsera i będę ładował stronkę :P, Po tym pojawił problem bo TWB ustawia się zawsze na górze stronki. No dobra zrobiłem to w ten sposób ze końcówka strony wygląda tak:

<a name="dol">

</body>

</html>

no i otwieram to tak:

WebBrowser1.Navigate(Ext ractFilePath(Application .ExeName)+'str.html#dol' );

teraz wszystko ładnie pięknie, ale dodając coś trzeba usunąć końcówkę strony, niby nic trudnego ustawić się 28 znaków przed końcem (jak dobrze policzyłem) i nadpisać plik, ALE!! coś nie tak:

AssignFile(f,(ExtractFil ePath(Application.ExeNam e) + 'rozmowa1.html'));Append(f);Seek(f, FileSize(F) - 28); (TU BLAD)  writeln('<div class="in_kto">ktos@anto n 16;32;21</div>');    writeln('<div class="in">' + memo1.text + '</div>');  writeln('<a name="dol">');  writeln('</body>');  writeln('</html>');WebBrowser1.Refresh;Close(f);end;

i w seek wywala "incompatible types" (kompilator oczywiscie) czemu nie wiem:(. Niby coś poszukałem

http://4programmers.net/Delphi/Seek

ale tam jest tak samo (prawie), w pomocy delphiego jest napisane ze seek składa sie z "pliku" + LongInt, wiec wszystko się zgadza:(

Co jest nie tak?

Edytowane przez KrOOliK89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyrzuc a name i po zaladowaniu pliku wrzuc cos takiego

webbrowser1.Navigate('java script:scroll(0,10000)');
Podstaw sobie jakas duza liczbe(px), zeby było zawsze wiecej niz ilosc tekstu.

Pewnie da sie przeskoczyc tez bezposrednio na webbrowserze ale nie chce i sie w tej chwili szukac jak.

Tam "javascript" ma byc bez tej spacji w srodku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi