Zachariasz Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Witam ponownie, zamierzam kupić C2D 4300, a później kręcić (nie więcej niż 3 GHz). I teraz mam kilka pytań: 1) czy trzeba mieć jakieś dodatkowe chłodzenie?? Mam na myśli konkretnie dodatkowy cooler na obudowie. 2) jaką radzicie płytę (z AGP i PCI-E) i RAM. Nie wiem czy trzeba coś konkretnego, bo gdzieś czytałem, że C2D można podkręcać bez innych podzespołów. Cena tak do 600 zł Z góry THX Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardukpl Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Raczej nie ten dział. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachariasz Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 (edytowane) Tutaj pogawędzisz o upiększaniu obudów i peryferiów komputerowych oraz o poprawianiu ich funkcjonalności wydawało mi się, że tu Jak nie to plz przenieście Edytowane 30 Stycznia 2007 przez Zachariasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 bo gdzieś czytałem, że C2D można podkręcać bez innych podzespołów nie tylko C2D, ja swojego athlona też wczoraj kręciłem samego, dfi mi się wysypała, to wyjąłem, położyłem na parapecie i 3386mhz na luzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachariasz Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Aha, i najważniejsze: czy jeżeli będę podkręcał C2D to muszę także podkręcić pamięć? Gdzieś czytałem coś o ustawieniu synchronicznym, ale to się tyczyło Athlona xp. C2D to też dotyczy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 podkręcając fsb podkręcasz zawsze pamięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 ...zamierzam kupić C2D 4300, a później kręcić (nie więcej niż 3 GHz)...poczytaj 2490786[/snapback]1) czy trzeba mieć jakieś dodatkowe chłodzenie?? Mam na myśli konkretnie dodatkowy cooler na obudowie.jak dasz cooler typu AC Freezer 7 PRO lub inną "wieżę" to przyda się wentylator wyciagający z tyłu obudowy, pod zasilaczem 2) jaką radzicie płytę (z AGP i PCI-E) i RAM.jest kilka ASRocków spełniających te kryteria http://www.asrock.com/mb/index.asp?s=775 np. 775Dual-VSTA, o którym mowa tu na forum PS nie zapomnij poczytać o ograniczeniach dot. portu PCI-E bo nie każdą kartę tam odpalisz, a jak nawet to tylko w trybie PCI-E 4x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachariasz Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 (edytowane) Dzięki, poczytałem trochę, ale nadal ma kilka pytań: 1) czy w takim razie podkręcanie na 2.4GHz jest już pewne? Czytałem tą http://pclab.pl/art24336.html recenzję i tam mówili o spokojnym podkręcaniu do 3GHz. Ale z tego co czytałem na forum wynika, że to zależy od egzemplarza 2)czy można jednocześnie korzystać z DDR i DRR2?? Czy albo jedno albo drugi?? 3)Zakładając że podkręc do 3GHz to DDR2 667MHz wystarczą?? To na razie chyba tyle Pozdrawiam Edytowane 1 Lutego 2007 przez Zachariasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 2)czy można jednocześnie korzystać z DDR i DRR2?? Czy albo jedno albo drugi??Albo to albo to. Dwóch na raz sie nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachariasz Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 podkręcając fsb podkręcasz zawsze pamięci Czyli to jest tak, że FSB ogranicza taktowanie RAM'u i na odwrót?? Czy jeżeli będę miał procka pracującego na FSB 200MHz to RAM musze mieć min. 400 Mhz, a jeżeli broc będzie podkręcony do 333MHz to RAM musi być 666?? Wiem że pytania nieco lamerskie, ale przed tą całą zabawą warto by to zrozumieć ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 333MHz to RAM musi być 666??Nie. 333 to już jest efektywne taktowanie (166 rzeczywiste). 100*2=200 133*2=266 166*2=333 200*2=400 Tak to wyglądało za czasów socket a przynajmniej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zachariasz Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 czyli przy C2D e4300 podkręconego 333MHz*9 wystarczy DDR2 533MHz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...