Skocz do zawartości
Macieqqq

Ładowanie Systemu - Winxp Sp2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem...

Wymieniony w temacie system laduje sie na moim sprzecie baaardzo dlugo... powiem łopatologicznie... podczas startu przejscie do konca bialego paska (na czarnym tle) trwa ok 1-2 min :mur:

Wydaje mi sie, ze jest to wina SP2 (na innym sprzecie nie ma takich problemow)... tak wiec czy to moze jakis konkretny podzespol to powoduje? Czy moze musze cos poustawiac? Prosze o rady i sugestie...

Z gory dziekuje za odpowiedz

Pozdrawiam

Edytowane przez Macieqqq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie było podobnie i była to wina zasilacza, chociaż Twój zasilacz sprzęt z sygnaturki powinien bezproblemowo ciągnąć, ale może coś z nim jest nie tak. Ew spróbuj odpiąć jakiś napęd optyczny lud dodatkowy dysk jeśli masz. Ja obstawiłbym zasilacz.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobna sytucja byla u mojego kumpla. po dlugim czasie kombinowania co moze byc przyczyna okazalo sie ze wine ponosi czytnik/nagrywarka LiteOn'a. z tego co pamietam to pomoglo przelozenie zworki w napedzie chyba na mastera (nagrywarka nie byla polaczona z hdd tasma, byla na drugiej "tasmie"). zobacz...moze u Ciebie jest to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odlaczylem Lite-On'a...

Odlaczylem FDD...

Dysk na Primary Master...

Probowalem tez przy odlaczonej nagrywarce rozne kombinacje zworek na HDD i podpinanie do jednego czy drugiego wejscia na mobo.

Dalej to samo :mur:

Czego jeszcze moglbym sprobowac? Czy to aby na pewno zasilacz? A moze dysk sprawdzic?

Dodam, ze inne systemy (win2003, 98se czy 2000) uruchamiaja sie normalnie :(

Edytowane przez Macieqqq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

windows\prefetch

usun wszystko z tego katalogu i powiedz jak to teraz wyglada.

Na pawde wielkie dzieki... pomoglo! :rolleyes:

Przy okazji spytam... mam dysk 6,36GB - po instalacji XP wolna przestrzen to ok. 2,7GB - po zaznaczeniu wszystkiego na "C:" system pokazuje 1,14GB...

6.36 - 1,14 = 5,22GB - wiec jakim codem zaostaje mi ok. 2,7GB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pawde wielkie dzieki... pomoglo! :rolleyes:

Przy okazji spytam... mam dysk 6,36GB - po instalacji XP wolna przestrzen to ok. 2,7GB - po zaznaczeniu wszystkiego na "C:" system pokazuje 1,14GB...

6.36 - 1,14 = 5,22GB - wiec jakim codem zaostaje mi ok. 2,7GB?

ukryty pagefile - plik wymiany - jego wielkosc ustalisz we wlasciwosciach mojego komputera (przy 1GB RAM ustaw sobie 400 do 900MB ; przy 512MB ustaw 400 do 1300MB)

my komp - wlasciwosci - zaawansowane - wydajnosc - ustawienia - zaawansowane -zmien :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukasrz, masz u mnie piwo, a nawet dwa :wink:

Ustawilem min 400, max 900...

Teraz jest juz 3,78GB...

6.36GB - 1,26GB (jednak tyle jest na C:) - 0,9GB (dokladnie to chyba 0,88 GB, ale czy to dobrze ze policzylem dla maksymalnego pliku wymiany?) - 3,78GB = 0,42 GB...

Czyli na oko cos zzera 0,5GB lub wiecej... czy cos jeszcze moze rezerwowac miejsce? Przywracanie mam wylaczone.

P.S. Sorki za taka szczegolowosc, ale w moim przypadku kazdy bajt sie liczy :D

Edytowane przez Macieqqq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

windows\prefetch

usun wszystko z tego katalogu i powiedz jak to teraz wyglada.

Masz dysk Samsung SV0682D 6.36GB ATA66 ?????????????? dzizas, to co sie dziwisz to jest wolniejsze od płyty DVD :)

Też usunołem tel pliki i chociaż nie narzekałem na start systemu nastąpiła duża poprawa w szybkości.

Co to za pliki w tym katalogu windows\prefetch ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też usunołem tel pliki i chociaż nie narzekałem na start systemu nastąpiła duża poprawa w szybkości.

Co to za pliki w tym katalogu windows\prefetch ????

Dane w folderze /prefetch służą przyspieszeniu działania systemu, ale po pewnym czasie ich liczba przekracza masę krytyczną i zamiast przyspieszać - spowalniają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A można się tego pozbyć na stałe:

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\Prefetch Parametrs

i ustawiamy wartość 'Enable Prefetch' na 0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale pozniej i tak programy uruchamiane laduja sie wolniej (przy pierwszym ich uruchomieniu)

Po wyczyszczeniu katalogu system laduje sie kilka dni szybciej (pasek ladowania) ale za to pulpit laduje sie wolniejsz, po paru dniach i odpaleniu programow system znowu laduje sie nieco wolniej ale za to pulpit i programy z zasobnika wczytuja sie duzo szybciej :P

P.S polecam uzywac hibernacje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi