Skocz do zawartości
RaJaN

Gigabyte Ga-n650sli-ds4

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm z tego co zauważyłem to BIOS F8d spowodował, że trochę spadła stabilność. Komp czasem lubi się zwiesić tak znienacka.

Co do napięć na NB i FSB.

U mnie to wygląda tak. Do FSB w okolicach 300-320 nie muszę nic podnosić.

Pośrednich FSB między 320 a 400 nigdy nie ustawiałem bo miałem dziurę... Ale na 400 FSB muszę dać już napięcie na NB i na FSB na maxa (szkoda, że się nie da jeszcze trochę zwiększyć napięcia na NB w BIOSie).

I jeszcze jedna sprawa. Pasta termoprzewodząca na mostku północnym i południowym. Z NB pastę musiałem zdrapywać bo była w stałym stanie skupienia. A pod południowym. Ehm. Fajny kawałek gumy.

I jeśli chcecie podkręcać to definitywnie powinniście się zaopatrzyć w jakiś wentylator na NB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Chciałbym zadać pytanie użytkownikom gigabyte DS4 przy konfiugracji z E2140

otóż złożylismy z kumplem zestaw

e2140

gigabyte n650i ds4

PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4

grafa jaka 8600gt gigabyte bez wentla nie pamietam modelu

zasilacz Zasilacz do obudowy Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W aktywne PFC

dysk Segate zapis prostopadly 16MB 250 GB

Chlodzenie NB standard ale parzy jak cholera na procku siedzi Arctic 7 Pro (jakoś sie zmieścił )

Sprzed z góry nastawiony na podkręcanie

Wiec pierwsze podejscie wszystko na auto

FSB 250 wstaje

FSB 290 komp wstaje ale bylo ustawione warrnig temp 60C i piszczal bylo 70C na procku

plyta ustawila w tym momencie Vcore 1.55V

braklo czasu na dalsze testu wiec chodzil na FSB 220 ale sie resetował.

Kolejny dzien zmiana na manual

Ram podniesiony 0,25V (te ramy niby wymagaja 2,1)

FSB 0,1

Vcore 1,35V

ustawiam FSB na 250 dzielnik pamieci na synchro i wstaje ale do systemu nie wejdzie

dodam tez ze jest tam jesczze tryb 1:1 ale pokazuje wtedy ze ram ma 1000Mhz jak raz tak ustawilem to komp piszczal jakby mial walniety RAM ale po recznym resecie biosu wstal

przy FSB 240 komp wszedl do systemu ale po 20 minut zwiecha

jak ustawilem dzielnik ze ram BYL na 667 to jakos lepiej szedl

Dodam ze wyzej jak 250 komp wógle nie wstaje

Prosze o podanie kilku rad jak wycisnac z tego zestawu cos wiecej niz te marne 2GH

Sorrka ze bledy ale dosc szybko pisze i czasem popleniam bledy.

Moze wgrac ten bios BETA ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biosu F8d nie wgrywaj. Lepiej zostać przy F7 (powoduje dużo niestabilności niestety ten beta).

Po pierwsze, nie używaj pod żadnym pozorem trybu auto. Ta płyta ostro przesadza z napięciami.

Tak jak już pisałem wcześniej. Zmień pastę termoprzewodzącą mostka północnego i południowego.

Sprawdź czy dobrze założyłeś cooler.... 70 stopni na tym procu ehm. Sam mam na 3,2 GHZ ~35-40 stopni.

Pamięci najlepiej trzymać w trybie synchro. 1:1 nie działa tak, że pamięci mają takie samo FSB jak proc. Intel ma QPB, więc to co ustawiasz (np. 250) mnoży ci x4 (czyli masz 1000) i takie coś w 1:1 chce ci ustawić na pamięciach.

Masz patrioty LLK, więc one do 1000 powinny iść (przynajmniej mi idą) więc ustawiaj tak dzielnik aby zawsze utrzymywać pamięci w granicach 800-1000. Sam przy szukaniu właściwego FSB proca zawsze dawałem 2,4 na pamięci i timingi 5-5-5-15 a dopiero potem doszlifowywałem i szukałem najniższego napięcia/timingów na których chodziło.

W biosie wyłącz EIST i spread spectrum.

A i płyta jest strasznie dziurawa.

Ma pewne przedziały FSB w których się nie podnosi. U mnie to było tak, że mogłem ustawiać jedynie FSB z przedziału 300-320 i 400-420 i cośtam w okolicach 266. Jeśli po ustawieniu FSB restatujesz kompa i on ci Piszczy długo dwa razy i się restartuje to znaczy, że trafiłeś w dziurę. Czasami jest też tak, że nic sie nie dzieje i trzeba robić clear cmosa ale to żadki przypadek (też dziura).

Zwiększanie napięcia mostka i fsb do FSB 300 jest raczej niepotrzebne (przynajmniej u mnie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Chciałbym zadać pytanie użytkownikom gigabyte DS4 przy konfiugracji z E2140

otóż złożylismy z kumplem zestaw

e2140

gigabyte n650i ds4

PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4

grafa jaka 8600gt gigabyte bez wentla nie pamietam modelu

zasilacz Zasilacz do obudowy Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W aktywne PFC

dysk Segate zapis prostopadly 16MB 250 GB

Chlodzenie NB standard ale parzy jak cholera na procku siedzi Arctic 7 Pro (jakoś sie zmieścił )

Sprzed z góry nastawiony na podkręcanie

Wiec pierwsze podejscie wszystko na auto

FSB 250 wstaje

FSB 290 komp wstaje ale bylo ustawione warrnig temp 60C i piszczal bylo 70C na procku

plyta ustawila w tym momencie Vcore 1.55V

braklo czasu na dalsze testu wiec chodzil na FSB 220 ale sie resetował.

Kolejny dzien zmiana na manual

Ram podniesiony 0,25V (te ramy niby wymagaja 2,1)

FSB 0,1

Vcore 1,35V

ustawiam FSB na 250 dzielnik pamieci na synchro i wstaje ale do systemu nie wejdzie

dodam tez ze jest tam jesczze tryb 1:1 ale pokazuje wtedy ze ram ma 1000Mhz jak raz tak ustawilem to komp piszczal jakby mial walniety RAM ale po recznym resecie biosu wstal

przy FSB 240 komp wszedl do systemu ale po 20 minut zwiecha

jak ustawilem dzielnik ze ram BYL na 667 to jakos lepiej szedl

Dodam ze wyzej jak 250 komp wógle nie wstaje

Prosze o podanie kilku rad jak wycisnac z tego zestawu cos wiecej niz te marne 2GH

Sorrka ze bledy ale dosc szybko pisze i czasem popleniam bledy.

Moze wgrac ten bios BETA ???

mam identyczny sprzet, kosci cpu grafa. U mnie wyciskam z FSB max 370 @2900 i przy tym wchodzi do systemu i moge zrobic testy.

Co robisz zle??

Napiecia ustaw manualnie podnies mostek i FSB o dwa stopnie w gore a procek ustaw na 1,335 volta. Inaczej przegrzeje sie a tyle mu styknie do stabilnej pracy. Co do pamiatek u mnie wieszalaj sie na 1000 mhz 5-5-5-15 przy wszystkich napieciach, ale udalo mi sie osiagnac stabilnosc przy napieciu 2,1 badz 2,2 z zegarem 940 i timingi 4-4-4-12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wgrałem nowy bios, ale dalej nie proc nie chce się kręcić .... coś źle robię pewnie...

Napewno coś robisz źle. Miałem problem że na szynie 266 działał niestabilnie. Okazało się że nie trzeba nic ustawiać prócz LDT n a x4 oraz napięcie podnieść na procu do 1,35V a reszta bez zmian. EIST C1E itp mam powłączane. To jedyne zmiany i wszystko działa jak trzeba.

A jeszcze 1!! Dodałem nawiew na NB. Jak się okazuje przy dojściu do 60 stopni (czujnik przyłożony do radiatora) zawsze był bluescreen i zwis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jakie dać napięcia...

ok. nie mogę nawet o 1 zwiększyć fsb... super...

Jak pisałem - nawiew na NB i zwiększ nieznacznie tylko napięcie na procku. Reszty napięć nie ruszaj. No ew. RAM. Daj sobie tylko tryb unlinked i ustaw pamięć dla nominalnych dla niej wartości. Szyna między mostkami x4 i powinno ruszyć.

Początkowo też mi nie działało i kombinowałem z napięciami. Co ciekawe teraz chodzi stabilnie a wcześniej podnosiłem napięcia na wszystkim, na procku nawet ponad 1,4V, obniżałem LTD do 3 a i tak była kiszka. Nie wiem już sam co o tym sądzić. Płyta jest po prostu dziwna :unsure: Jakby jeszcze ram dał się wykręcać wyżej to już by było miodzio.

W sumie stosowałem też ustawienia sugerowane przez innych i u mnie ni zdawały one egzaminu więc z drugiej strony u Ciebie też może to nie poskutkować. Pozostaje próbowanie aż znajdziesz dobre dla siebie nastawy. Nie poddawaj się :)

Póki co czekam na nowy BIOS. Beta mnie rozczarowała. ale to moja opinia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przestawienia obojętnie czego powoduj, to ze przy restarcie pojawia się komunikat, o jakimś błędzie w wgrywa ostanie dobrze działające ustawiania...

Cóż Ci mogę poradzić? BIOS F7 napewno masz... To tylko zresetuj go i zmieniaj po 1 opcji by sprawdzić która powoduje problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak mam bios F7. Zresetować ? W jaki sposób. Mógłbyś coś więcej napisać, co potem robić ? Wiem tyle, że powinienem zaznaczyć UNLINKED i zwiększać fsb. Wtedy pojawia się jaki błąd itp. Jak biorę Linked to pc nie wstaje, i piszczy, dopiero za którymś restartem wchodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak mam bios F7. Zresetować ? W jaki sposób. Mógłbyś coś więcej napisać, co potem robić ? Wiem tyle, że powinienem zaznaczyć UNLINKED i zwiększać fsb. Wtedy pojawia się jaki błąd itp. Jak biorę Linked to pc nie wstaje, i piszczy, dopiero za którymś restartem wchodzi.

Chodziło mi o całkowity reset zworką na płycie ale nie ważne. W linked problemem są pamięci - komp nie wstaje bo jak podniesiesz FSB to automatycznie i na RAMie idzie zegar w górę a widocznie to już za dużo dla Twoich pamięci.

A błąd? Chodzi Ci o to że po zmianie ustawień z automatu na własne w sekcji OC pojawia się ostrzeżenie na czerwono? Uee to normalne. Nie przejmuj się tym. Ustawiaj Unlinked skoro Ci RAM nie wyrabia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, pojawia się jakiś biały napis dokładnie nie pamiętam co tam jest napisane, ale związane z tym, że podniosłem taktowanie procesora i mam 2 możliwości do wybrania;

1. default

2. "powrót do ostatnich, dobrych ustawień" nie wiem jak to się po ang. pisze...

Jeśli zresetuje bios, to pc wstanie bez problemu czy będę musiał coś ustawiać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba się nie dziwię że nie możesz nic podkręcić bo masz napięcia na auto a wtedy napięcie proca lata jak szalone od zawysokiego(mi raz po resecie takie ustawiło, że po 2 sek wiatrak na chłodonku miał maks obrotów i komp się zresetował z powodu przegrzania proca) do zaniskiego że na def. fsb nie bootował. zmieniaj napięcia ręcznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawila sie nowa wersja N650tki :

http://gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-n650sli-ds4l_10.html

Na koncu nazwy dodano literke L co zaowocowalo dość sporymi zmianiami . Najbardziej rzuca sie w czy inny radiator na NB - brakuje tez drugiego kanalu IDE , trzeciego PCI nie ma także EPS12V najwiekszą wadą mogą być jednak zmiany w sekcji zasilania ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak. Sekcja zasilania wygląda tylko na 4-fazową, faktycznie brak 1 PCI oraz IDE oraz firewire a także inna sieciówka bez NAM i brak dual-biosu (jest tylko virtual). I już wiadomo skąd litera L w nazwie...

To że sieciówka jest inna to chyba jedyny plus tych zmian - może nie będzie z nią problemów. A nie, może jeszcze radiator na NB lepiej się sprawuje. Może znajdzie się użytkownik i podzili opinią. Obawiam się tylko że teraz w przypadku uszkodzenia płyty serwisy będą wymieniać na tą wykastrowaną eLkę :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mur: No i jakbym wykrakał! Wczoraj zdechła mi płyta. No i teraz mam problem bo wymieniałem standardowy radiator na większy z ciepłowodami a orginalny uległ wypadkowi :mur: I jak tu teraz zareklamować? :( A co do zdechnięcia to dziwnie to wygląda bo płyta poza kompem odpali się choć zawiesza się co któryś raz a w kompie to już wogóle. Coś mie się wydaje że ponaciągały się gdzieś ścieżki przez naprężenia płyty spowodowane mocowaniem radiatora procka albo mostka :( Jakaś rada? Ma ktoś na zbyciu czy też pożyczyć orginalny radiator na NB?

EDIT:

Tak żeby nie pisać następnego postu to jeszcze z innej beczki. Nikt jakoś nie miał problemów na niej z pamięciami i mi nie odpisał więc wrócę do problemu. Mam kości na Micronach D9(533MHZ CL4) więc raczej dobrze podkręcalne. Na i965 nie było problemu; 2,2V, CL5 i 800MHz działało stabilnie. Natomiast na n650 za ChRL nie daje się w żaden sposób pójść więcej niż 533MHz. Obecnie w związku z awarią używam tego co w podpisie. No i tu też poszło OK z ustawionym w BIOSie napięciem na 2,1V, CL-auto (4CL) i 800MHz. Wszystko działa!! Co jest grane? Myślałem że nVidia nie lubi Micronów ale wychodzi na to że chyba tylko nf650. Proszę o odpowiedź kogoś kto ma pamiątki na kościach tego producenta.

BIG THX oliwer21 za użyczenie radiatora

Edytowane przez hapi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jednak nvidia spartoliła obsługę pamięci, stąd zapewne możliwość jej asynchronicznego ustawiania by obejść problem. Bo jak inaczej wytłumaczyć że te same pamięci na kiszkowatej płycie Asrocka na VIA chodziły z zegarami do ok 800 a na średnim Intelu dało się stabilnie działać powyżej 800MHz? Zraziłem się tym do zielonych. Jak dołożę do tego problemy z sieciówką to chyba zastanowię się nad wymianą jak płyta wróci z serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytałem wczesniej cały topik, teraz kupilem płyte i nie mam siły od poczatku, wiem ze ktos mówił ze płyta ustawia niskie obroty dla CPU, jak je podkecicbo EAsy Tune nic nie daje ustawiam wyzsze i dalej to samo, jest tak zaladka SmartFan tam co prawda po ustawieniuna 100% Fan przy temperaturze procesora 5 stopni Cel. ustawiło na 800 faktycznie w Speedfanie, ale i tak to zamało, na poprzedniej płycie miałem 1700 a teraz pojawiły sie ogniki W SF, jak zwiekszyc obroty, nawet jak ustawiam powyzej 2000 to i tak jest 800, moze cos w biosie ustawic, a i do czego słuzy funkcja No-Execute Memory Prcetect, czy to przypadkiem jest to samo co Non ECC, no nie wydaje mi sie. W gogle cos tam znalazłem w internecie na temat ale nie bardzo wiem o co biega. acha płyta obsługuje pamieci DDR 800 ja ma 1066 i w Cpu-Z pokazuje w SPD tylko tymingi dla 400 Mhz max, jedna kolumna jest pusta dlaczego nie pokazuje dla 1066MHz, w dodatku tymingi sa nie te co powinny byc 5-5-5-15 a jest 5-5-5-16, to zapewne wina pamieci, ale dlaczego nie ma ustawien dla 1066?

A i przy korzystaniu z Easy Tune co jakis czas wyskakuje bład GUI MFC Application, co to jest?

Edytowane przez lukaszrobert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No-Execute Memory Protect

Co do obrotów to wyłącz SmartFan w BIOSie jak Ci się za mocno grzeje proc i po sprawie ;) A że nisko ustawia to zdaje się że na ok. 50%.

Co do pamięci to ustaw wszystko na default w BIOSie, wtedy powinno Ci pokazać w CPU-z poprawnie zawartość SPD, przynajmniej ja tak miałem że przy pewnych ustawieniach OC CPU-z nie pokazywał kompletnie nic.

Błędy z Easy Tune to już wina M$ - masz coś z bibliotekami w systemie nakopane. U mnie działa.

Tak na marginesie wróciła mi płyta z serwisu i... hmmm... Przed wysłaniem wieszała się po paru sekundach od uruchomienia. Z tego co zauważyłem przeflashowali mi płytę tą samą wersją BIOSu co miałem i o dziwo płyta już działa. Tylko że teraz w 9/10 przypadków zrestartowanie windowsa/komputera kończy się samoczynnym wyłączeniem kompa zamiast resetu. Poza tym zmieniły się zakresy działających częstotliwości pracy procka. Wcześniej na 266 działał non stop bez problemu a teraz przy tym zegarze po paru minutach grania zwis. jak dałem 340 (3,07GHz) to z kolei działa stabilnie. Pamięci jak nie dały się podkręcić czy to zegarem czy przez obniżenie timingów pomimo podnoszenia napięcia to dalej się nie dają. Powiem tylko że to strasznie kapryśna a nawet głupia płyta! A nowego BIOSu jak nie było tak nie ma. Wciąż tylko ta niestabilna beta :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaopatrzyłem się ostatnio w c2d e6300(ktoś napisze że głupi pomysł... tylko zależy za ile :wink: ) sobie pomyślałem że bedzie ciężko z 3 GHz... odrazu za pierwszym odpaleniem odrazu fsb na 380 bez zmany napięć i wszystko stabilne :-P dobra spoko ustawiam 400 dziura, 430 działa tylko podbiłem nb i fsb o 0,1 profilaktycznie i nawet nie sprawdziłem czy chodzi na def. jutro obadam jak wyżej bo korci mnie fsb 500 :razz: no i trzeba wreszcie wykorzystać to ze mam na nb coś innego niż orginalny radiator :wink:

P.S. obroty wentyla też mam niskie od 500-900 dopiero po 3 h orthosa skoczyło do 1200 gdy na procu było ok 70 stopni, C1 i eist wyłączone.

P.S.2 szkoda że penryny na tym chyba nie pójdą :sad:

Edytowane przez oliwer21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sobie dalej testuje F8d i plyta dziala na wyzszych ustawieniach niz na F7 . A gdy przesadzi sie z OC to plyta bootuje sie z main bios [ u mnie to F7] i niestety wiesza sie przy memtescie a na biosie F8d dziala bez problemu[przy tych samych ustawieniach].

Najwieksza wada jaka znalazlem w F8d to padające USB po jakims czasie padaja wszystkie porty [zdarzyło mi sie to tylko kilka razy w ciagu jakichs dwoch miesiecy] => pomaga tylko restart .

Widział ktos podobne objawy ? :)

Edytowane przez Emperor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi