B_S Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Co można powiedzieć o złączu DVI w monitorze CRT? Jest poprawa jakości po zmianie z D-Sub'a? Mam zamiar kupić CRT 22'', ale przegladając oferty allegro, natknąłem się na monitory CRT ze złączami DVI i się zaciekawiłem. W przewadze są to monitory 21''-owe i przeważnie rok produkcji jest '98-02. Zatem co polecacie? CRT 22' (naprzyklad HP1230?), czy jakiegoś CRT'ka ze złączem DVI?? Pomóżcie pokonać mur :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Podobno te złącza DVI w CRT są tylko analogowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Znowu jakaś magiczna rzecz z allegro, w życiu nie widziałem CRT z DVI :) odpuść to sobie ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B_S Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 DZIĘKI Drugie pytanie ... Rok temu przesiadłem się z CRT na LCD'ka. I strasznie mi sie wzrok popsul od tego momentu. Na CRT'ku siedzialem przez dobre 5 lat i ostro po ponad 6 godzin na dobe. W 2001 (dosłownie) nie było dnia, abym nie siedział minimum 6 godzin na dobe przez całe 365 dni. No ale wzrok nontoper byl wysmienity. Teraz po uzytkowaniu przez ponad rok LCD 17'' odczuwam spory spadek jakosci mojego wzroku. Dlatego chce sie przesiasc na CRT'ka, dobrze postepuje? Nie pogorszy to mojeg wzroku jeszcze bardziej? O_O W pracy mam AOC'a LCD 17'', wiec nie wiem czy to nie bedzie meczenie wzroku... (w pracy siedze od 10 do 17) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Wzrok CI się psuł jak siedziałeś na CRT w końcu LCD jest bardziej przyjazny naszemu oku. Nawet okuliści zalecają LCD (znajmy ma problemy z wzrokiem i zalecał jemu okulista LCD), co do CRT to jest to już przeżytek, monitory te odchodzą powoli do lamusa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B_S Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 nie mozliwe, zeby mi sie wzrok popsul na tym CRT'ku. Czemu niby dopiero po półtora roku ciezej mi odczytac napis? p.s> M-c temu bylem u okulisty to tak czy siak badania wykazuja, ze wzrok bardzo dobry :P Ale to nie o to chodzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 (edytowane) nie mozliwe, zeby mi sie wzrok popsul na tym CRT'ku. Czemu niby dopiero po półtora roku ciezej mi odczytac napis? p.s> M-c temu bylem u okulisty to tak czy siak badania wykazuja, ze wzrok bardzo dobry :P Ale to nie o to chodzi... Kupiłeś LCD i teraz chcesz się przenieść z powrotem na CRT?.Zal mi twojego wzroku :sad: Kup porządny LCD a nie będziesz narzekać.Takie rotacje nie pomogą twojemu wzrokowi :cry: Edytowane 8 Lutego 2007 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B_S Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 to co polecacie z wyjsciem cyfrowym do 750 zeta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Z wejsciem, to raz ;) A dwa - czy aby na pewno miales dobrze jasnosc ustawiona na tym LCDku? Monitory te maja jasnosc o wiele wyzsza niz CRT... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 DZIĘKI Drugie pytanie ... Rok temu przesiadłem się z CRT na LCD'ka. I strasznie mi sie wzrok popsul od tego momentu. Na CRT'ku siedzialem przez dobre 5 lat i ostro po ponad 6 godzin na dobe. W 2001 (dosłownie) nie było dnia, abym nie siedział minimum 6 godzin na dobe przez całe 365 dni. No ale wzrok nontoper byl wysmienity. Teraz po uzytkowaniu przez ponad rok LCD 17'' odczuwam spory spadek jakosci mojego wzroku. Dlatego chce sie przesiasc na CRT'ka, dobrze postepuje? Nie pogorszy to mojeg wzroku jeszcze bardziej? O_O W pracy mam AOC'a LCD 17'', wiec nie wiem czy to nie bedzie meczenie wzroku... (w pracy siedze od 10 do 17) Wzrok Ci się pogorszył bo miałeś pewnie ten LCD 17" źle ustawiony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 to co polecacie z wyjsciem cyfrowym do 750 zeta?Dołuż 100 zł do BenQ FP91GP warto :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 (edytowane) wejscie DVI-A w monitorach CRT jest niczym nadzwyczajny zwlaszcza w monkach 21-22 cali.. sam mam ibm/sony p275 21" i jest tam wejscie DVI-A oczywiscie jest to wejscie analogowe i zadnego przyrostu jakosci obrazu nie mozna oczekiwac... Edytowane 11 Lutego 2007 przez Lizardus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 DVI-A(nalog) DVI-D(igital) DVI mają po to zapewne aby podłączyc nowsze karty bez przejsciowek, a co do wzroku to chwilowo az do pojscia do okulisty po ok. miesiecznym uzywaniu LCD 22" odsunelem go i jade na CRT 17", moje oczy LCD nie lubią chyba (a probowalem przy bardzo przyjaznych dla oka ustawieniach) więc coś z tą zdrowotnościa LCD to chyba tak nie dokonca, teraz ten CRT jest jak balsam dla oczu po LCD (zobaczymy co okulista powie na to, żal mi LCD bo był fajny :( :(- obym go sprzedac nie musial, moze jakies okulary do niego czy cos) wiec rozumiem Cie i twoje popsucie sie oczu od LCD :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) DVI-A(nalog) DVI-D(igital) DVI mają po to zapewne aby podłączyc nowsze karty bez przejsciowek, a co do wzroku to chwilowo az do pojscia do okulisty po ok. miesiecznym uzywaniu LCD 22" odsunelem go i jade na CRT 17", moje oczy LCD nie lubią chyba (a probowalem przy bardzo przyjaznych dla oka ustawieniach) więc coś z tą zdrowotnościa LCD to chyba tak nie dokonca, teraz ten CRT jest jak balsam dla oczu po LCD (zobaczymy co okulista powie na to, żal mi LCD bo był fajny :( :(- obym go sprzedac nie musial, moze jakies okulary do niego czy cos) wiec rozumiem Cie i twoje popsucie sie oczu od LCD :) Czy zmieniłeś kolory systemowe ( biel z wartości 255 255 255 na niższe ) ? Czy pozostałe kolory systemu dopasowałeś do monitora ? Zwiększyłeś czcionkę ( o jakieś 12 % - np. ikon z 8 na 9 ) ? Włączyłeś cleartype ? ( oczywiście DVI i rozdzielczość natywna to wymóg ) Ps. jeśli chodzi o kolory systemu i czcionki to radzę za pomocą kalkulatora wszystko po przeliczać i samemu wartość po wartości pozmieniać - aha nie baw się gammą w sterach itp. bo nie tędy droga Jeśli chodzi o www i np. czcionki to firefox rozwiązuje problem ( powiększenie działa jak należy - nie to co IE 6. Jeśli chodzi o za jasną kolorystykę wielu WWW to nad tym popracuję jak kupię LCD - coś wymyślę ;) ps2. jaką rozdzielczość masz ustawioną na CRT 17" ? Edytowane 10 Lutego 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 (edytowane) oczywiscie ze probowalem... pisalem przeciez "(a probowalem przy bardzo przyjaznych dla oka ustawieniach)" LCD podlaczony jerst przez DVI, i jade w natywnej- 1680/1050 (z reszta IIYAMA wyglada dobrze nawet w 800/600 czy 640/480- to ostatnie testowane w grach :P), cleartype on, czcionek nie zwiekszałem bo mi wystarczaja (ale te objawy meczenia mam podczas grania, wiec... czcionki nic nie maja do rzeczy) CRT ma 1024/768 przy 85Hz, stary dobry 6 letni trupek :) działa jak nowy hehe (choc byl wlaczony zawsze ok. 6-12 h dziennie) Edytowane 11 Lutego 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 oczywiscie ze probowalem... pisalem przeciez "(a probowalem przy bardzo przyjaznych dla oka ustawieniach)" ahaaa no tak .... tak tak ...- to przepraszam - przecież wyraźnie i dokładnie wszystko opisałeś :smile2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 ja miałem podobny problem ze LCD mi meczył oczy. Niewiem czemu działo, ale jestem w 70% pewny ze towina grafy, bo zmeiniłem (ati x600) na GF6800GS i od tego momentu jestem pewny ze nie zamienie mojego LCD na CRT, teraz na maczku mam grafe intela 950 i tez pracuje się wysmienicie. Monit: Philips 107C 8ms 500:1. Kontrast i jasnosc mam ustawione m/w na połowe. PS. Pobawcie się jeszcze iloscią HZ, na x600 najlepiej pracowało sie na 60mhz, na 6800Gs na 65hz a na maku lece na 75hz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...