Skocz do zawartości
Miguel707

Głośno Pracujący Komp.

Rekomendowane odpowiedzi

Mój komputer głośno pracował przez cały czas. Myślałem, że to normalne. Lecz niedawno byłem u znajomych, co mają 1 wiatrak więcej, a komp pracował praktycznie tak cicho jak laptop. I wtedy zrozumiałem, że mam w swoim komie suszarkę. A oto wiatraki z mojego kompa :

- boxowy cooler do Sempa 2600+

- wiatrak 120 mm od zasilacza Chieftec

- Arctic Cooling Pro Fan TC, który wywiewa ciepłe powietrze z budy

- boxowy cooler od karty graficznej Gigabyte X600Pro

Osobiście stawiam na cooler od karty graficznej, ale w mojej budzie (Codegen 300X1...) trudno usłyszeć skąd hałas dochodzi. A może jest to właśnie wina budy, która działa jak pudło akustyczne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na chwile zatrzymasz to co ma sie spalic?! Pewnosc bedzie jak samemu sie widzi i zatrzymuje kazdy wiatrak. :| Bo na razie mozemy gdybac badziej niz pacjent z lekarzem na telefon ze boli...

40mm na grafice - moze

box na sempie - moze

120mm - moze

TC Pro - jak jest goraco w budzie - moze.

Rozumiesz juz ocb? :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastosowałem inną metodę. Wziąłem mikrofon i nagrałem jak pracują wiatraki zbliżając mikrofon do każdego z nich. Wyszło, że moje przypuszczenia są słuszne - suszarką okazał się wiatrak od karty graficznej. Czy jest sens wymiany tego coolera dla karty tak taniej (mogę jeszcze załatwić od znajomych wiatraczki z komputerów biurowych z firmy) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe... pomysł z mikrofonem zasługuje na 7 punktów :D

po co te całe ceregiele..normalnie naciskasz lekko wiatrak na środku i zaczyna hamować.. od razu słyszysz czy to ten był winowajcą czy nie...

Sens wymiany zawsze jakiś jest... pytanie tylko, czy Ci się coś nie spali.... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem, że wiatrak wymienia się po to, by było ciszej i wydajniej, a nie żeby karta się spaliła :) Czy jest np. sens kupna ATI Silencera za 50 zł, jak karta jest warta 100 zł ? Czy to nie jest wywalanie pieniędzy w błoto ?

PS. Nie chciałem odłączać wiatraków np. od procesora, bo mogłby się spalić, więc nagrałem jak pracują :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wymianie każdego wiatraka w moim sprzęcie pozostał najgłośniejszy z karty graficznej. Stary GF4 Titanium 4200 :P Ale wymieniłem i go na jakiegoś revolteca. I cisza jak makiem zasiał. Może nie inwestuj w jakieś super chłodzenie, tylko sam wiatraczek wymień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silecner, XC-70 albo cos tanszego. Najmniej to jakas mala pierdziawka ale... Jak masz zamiar karte to moze kup jakies uniwersalne chlodzenie.

Co do spalenia - oj zyjemy przesadami :( Musialbys zerwac cooler z procka/karty zeby usmazyc. Zatrzymanie wiatraka na chwile nie zjaralo zadnego sprzetu. Chyba ze srubokretem nie celnales i pojechales po sciezkach ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio tez staralem wyciszyc sobie kompa ale nie moglem dojsc ktory wiatrak jest najglosniejszy, okazalo sie ze box z amd 64 (sprawdzilem zatrzymujac go wlasnie na chwile palcem), zainstalowalem speedfana, ustawilem granice temp na jakiej wiatrak ma sie wlaczac na maksymalne obroty, to samo z wiatraczkiem z grafiki ktory rowniez zatrzymalem aby ocenic jego glosnosc wzgledem pozostalych, ustawilem rowniez predkosc wiatrakow wzgledem temp w ati try tools,

kiedy nie gram oraz nie obciazam procesora tylko przegladam sobie strony www, gg, slucham muzyki itd. mam bloga cisze w kompie przy zachowaniu niskich temperatur i jak widzisz nie spalilem nic zatrzymujac na chwile wiatraki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Revoltec = Evercool. Jak kupisz jeden z nich to skrecony na min bedzie sie nudzic na tej grafice [; Kompatybilnosc chyba ze wszystkim = pozniejsza przekladaka do jakiegos 7600gs'a np

Co do pozostalych ofert - :ploom: za pierdziawke revolteca 50PLN? :lol: Kasa w bloto - silencer. Pentagramy - nie Al. Powow podany wczesniej ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Orgiusz

tak, xc-70 al .. a w cu jest inaczej? ;) bo sam sie przymierzam do kupna chlodzenia na grafike - w miare taniego . myslalem o pencie xc-70 al , ale po wpadce u kumpla boje sie kupowac obojetnie co z serii xc ;)

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę nie ma sensu dopłacać 20 zł do Revolteca - coolery różnią sie tylko kolorem. Czy ten Evercool Turbo 2 zmieści się w mojej obudowie ? Boje sie, że przez sieciówkę się nie da. Dołączam zdjęcia :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Czy chłodzenie Evercool Turbo 2 zmiejści się w mojej obudowie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Tia wygiac. :mur: Jak juz cos piszesz to moglbys pisac poprawnie a nie wprowadzac w blad, dobrze? :| Mozna zamontowac odwrotnie po tym jak podgrzeje sie do temp w ktorej cyna laczaca bloczek z rurami HP sie topi. Pozniej juz jest prosto.

xacti

W AlCu i Cu wiatraki sa na lozyskach kulkowych. Troche glosniejsze przy min obrotach ale zywotnosc dluuuga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na chłodzenie potrzeba 44mm miejsca. Zmierzyłem jaka jest odległość grafy od sieciówki - wynosi 41 mm (mierzyłem linijką, ale o 3mm chyba się nie pomyliłem) <_< . Albo trzeba znaleźć coś cieńszego, albo wymontować Tuner TV i na jego miejsce przenieść sieciówkę, a wtedy chłodzenie wejdzie spokojnie. Co mam zrobić ?

Edytowane przez miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałem odłączać wiatraków np. od procesora, bo mogłby się spalić, więc nagrałem jak pracują :D

jasne.. w 3 sekundy temperatura radiatora wzrośnie o 50 stopni i procesor się spali... jak zatrzymasz wiatraczek... ;)

ps... zrób jedno a porządne zdjęcie a nie 3 tandetne jak robione przez mojego kuzyna 5-letniego... W czsie robienia zdjęcia nie wolno ruszać aparatem! :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili jeśli chodzi o metodę wykrycia suszarki będę stosować metodę PelzaKa - naciskam palcem na środek wiatraczka. Ten wiatraczek od karty jest tak g******y, że jak nacisnę palcem nawet lekko to staje gwałtownie i kaleczy palec <_< . Jeśli chodzi o zdjęcia, to były robione telefonem w ręku i w trybie nocnym, bo światło było za słabe (co pewnie pogorszyło jeszcze jakość zdjęć). Jak więc widać na zdjęciach (od prawej) karta jest w złączu PCI-EX 16x, jest jedno złącze PCI przerwy, karta sieciowa (ta zielona lamka co świeci na zdjęciu) i tuner TV. Czy odginanie to pewne i najlepsze wyjście ? Czy można jeszcze zrobić coś innego, aby chłodzenie weszło ? Dodam, że nie wsadzę grafy w drugi slot PCI-EX, bo poprostu nie mam płyty z SLI.

PS. Co myślicie o rezygnacji z tunera i przeniesieniu na jego miejsce sieciówki ? Ale jest to chyba ostateczne rozwiązanie....

PS2. Czy karta Palit Sonic 7600GS ma ciche i dobre chłodzenie ? Może poprostu wymienię kartę na lepszą zamiast inwestować w chłodzenie starej (choć wtedy przesunąłby się generalny remont kompa, a to jest na minus).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Orgiusz

tak, xc-70 al .. a w cu jest inaczej? ;) bo sam sie przymierzam do kupna chlodzenia na grafike - w miare taniego . myslalem o pencie xc-70 al , ale po wpadce u kumpla boje sie kupowac obojetnie co z serii xc ;)

niestety nie jest inaczej, ja mam caly czas na min obr, a jest taka pierdziawka :/....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze sie podepne do tematu, bo mam podobny problem. Otoz niedawno zakupilem Copper'a Lite, Fan 3 TC i AF8025L. Wszystko puszczone niestety na 12V. Chcialem kupic takie cos - molex->3x 3-pin @ 7V. Z tego powodu nurtuje mnie pytanie, czy moge puscic Fan 3 TC @ 7V (mam watpliwosci z powodu czujnika termicznego). Czy musze go usunac, czy moze zostac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już chciałem kupić sobie Palita 7600GS Sonic, gdy zobaczyłem, że ma inne chłodzenie niż na zdjęciach (czyli te co w Palit 7600GT). Te co było na zdjęciach budziło zaufanie - te od 7600GT nie. Czy te chłodzenie jest ciche i wydajne ?

PS. Za 400 zł sprzedają Galaxy 7600GS 256Mb 1.4ns bez Zalmana. Czy jest to dobra propozycja ? Zalmana przecież można dokupić (koszt 70 zł) i wychodzi 470 zł, a to i tak taniej niż 530 zł w komplecie. Czy standartowe chłodzenie Galaxy jest ciche ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi