Skocz do zawartości
M79

Moj Northwood jest stary i juz nie moze

Rekomendowane odpowiedzi

Tia, niestety w 7 miesiacu krecenia (2.8 1.62V z Biosu) moj p4 2.0A B0 odmawia wstawania >2.8, a na 2.66 ma zwiechy co sie NIGDY nie zdarzalo.

Na poczatku myslalem ze grafa (mial dziwne humory przy wstawaniu z gf4) ale na drugiej karcie problem zaczal sie powtarzac, ramy tez sprawdzalem, zasilacz sprawuje sie idealnie.

No coz pozostaje mi praca na standardowych ustawieniach (narazie cala doba ok, ale cholera go wie) i niebawem jakis nowy procek.

Pisze to po to, zeby ci co kreca northwoody zastanowili sie czy teraz tego na pewno potrzebuja, bo moga miec mniej szczescia w nieszczesciu (odpukac) niz ja i bedzie sudden death - o ktorym kilka miesiecy temu wspominalem. No niby jest gwaracja, ale ja swojego procka nie wymienie bo w koncu na 2.0 chodzi......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wychodzi na to , że się urodziłem "w czepku"...

jakieś 9-10 miesięcy lata cały czas na 1,6V @2,8GHz i w zeszłym tygodniu tak dla jaj 3,13 (FSB156 vcore=1,85) i tesh wstał . Wiadomo , że windy nie załadował , ale mam screena wcpuid na 2,998GHz - siakoś jeszcze mi to chodzi... ciekawe jak długo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tia, niestety w 7 miesiacu krecenia (2.8 1.62V z Biosu) moj p4 2.0A B0 odmawia wstawania >2.8, a na 2.66 ma zwiechy co sie NIGDY nie zdarzalo.

Na poczatku myslalem ze grafa (mial dziwne humory przy wstawaniu z gf4) ale na drugiej karcie problem zaczal sie powtarzac, ramy tez sprawdzalem, zasilacz sprawuje sie idealnie.

No coz pozostaje mi praca na standardowych ustawieniach (narazie cala doba ok, ale cholera go wie) i niebawem jakis nowy procek.

Pisze to po to, zeby ci co kreca northwoody zastanowili sie czy teraz tego na pewno potrzebuja, bo moga miec mniej szczescia w nieszczesciu (odpukac) niz ja i bedzie sudden death - o ktorym kilka miesiecy temu wspominalem. No niby jest gwaracja, ale ja swojego procka nie wymienie bo w koncu na 2.0 chodzi...

to go dorżnij do konca zeby na 2.0 nie wstal :D

a tak na serio - ciekawe czy temp ujemna - pelty FC by przedluzyly ich zywotnosc????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh prawda wczoraj zainstalowalem aquamarka i reset odpalam znowu reset i tak w kolko zaczalem szukac w czym tkwi problem i okazalo sie ze procek potrzebuje wiecej pradu :/ na 1,6 v dziala nizej niestety sie resetuje komp - dodam ze to moja czarna seria 2 dni wczesniej moj celek 850 z pracy przestal wstawac na 1,2 :///// na 850 dziala ok Niestety mysle ze im bardziej zaawansowana technologia produkcyjna tym bedzie gorzej z kreceniem - proce beda sie lepiej krecic ale krocej zyc - nie do pomyslenia jest zeby sie takie cuda dzialy na starych celkach np moje 366@550 - tyle lat juz dziala i nic sie nie dzieje albo 166mmx@250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chwilowo wstrzymuje sie jeszce z tym co powiedzialem - byc moze winny jest zasilacz - na procku w biosie pokazuje mi wachania miedzy 1,4 a 1,44-1,46 !!!! to na nie obciazonym procu - nigdy mi sie cos takiego nie dzialo - napiecie na proca bylo jednym z najstbilniejszych - byc moze dlatego wiesza mi sie i resetuje jak jest mocno obciazony bo normalnie nie ma zadnych zwiech obnizylem taktowanie chwilowo na 2,24 i dziala dobrze ale vcore i tak strasznie skacze - dodatkowo za zasilaczem przemawia fakt ze po podlaczeniu do zestawu 3ciego dysku resetyje sie czesciej a bez niego przeszedl nawet kilka razy aquamarka bez resetow

niestety nie mam moznego zasilacza zeby sprawdzic - podlaczylem wczoraj jakiegos noname to nawet windows sie nie zaladowal - odrazu byl reset :P

dopiero podniesienie napiecia na proca do 1,6 powoduje ze jeo napiecie pokazywane w biosie zaczyna byc w miare stabilne czyli wacha sie w granicach 1,5 -1,55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam od prawie poltora roku 1.8 A @ 2.4 GHz na napieciu 1,79V. Powzyej 2,4 w pelni stabilny nigdy nei byl-nei wiem czy to wina procka czy zasilacza (Codegen 300W ehhh ) bo vcore spada czesto do 1,74 V! ale tyle czasu jedzie na takim napieciu bez problemow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok juz sie naprawilo - tzn nie mam pojecia co to bylo wczorj przyszedlem do domciu odpalam na 2,32 i aquamark zwiecha albo sie wogole nie ladowal tylko wylazil do pulpitu wyciagnalem wszystkie karty poza grafa i dzwiekiem odlaczylem wszystko co mam - zwiecha

wyjalem pamiec wsadzilem jeszce raz wyciagnalem wtyczke od zasilki (wczoraj robilem te czynnosci wielokrotnie bo kiedys to pomagalo) i wsadzilem na miejsce odpalam dziala ok !!!!!

puscilem 4 razy z rzedu full stable !!!! wsadzam karty spowrotem dziala ok - dla mnie czaary mary - moze po prostu sie zmeczyl i chcial odpoczac :)

a co do krecenia to mi mx stabilnie lata na 2,4 przy 1,6 ale jakos nie kreci mnie podnoszenie napiecia dla 80 mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...