michomis Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 witam kolezanka chce zmienic komputer (glownie filmy, internet, nagrywanie filmow z tunera). dysk 160 GB ATA, nagrywarka DVD, obudowa i zalsilacz Codegen 300W i monitor 17 LG CRT zostaje. Na poczatku chcialem wybrac cos na AM2 (Athlon, Sempron) ale z racji ze musi miec mozliwosc nagrywania z tunera zdecydowalem sie zbudowac platforme na bazie Pentium 4 531 800MHz 3,0 GHz (254zl) i od razu prosze o rade - czy to sie nadaje? czy moze brac cos innego? Reszta zestawu to: Plyta glowna Gigabyte 945GM-S2 (263 zl) 2x512 DDR2 OCZ 667 MHz CL5 (299 zl) Karta graficzna X1300Pro Gigabyte (255 zl) z rabatem cos okolo 1000 zl :) 1. czy warto zmienic obecny zasilacz? ten pracuje juz prawie 4 lata bez problemu a pewnie i tak nie bedzie chciala dac wiecej niz 60 zl na nowy kosztem tanszych (innych) czesci. 2. czy ewentualnie 512MB starczy na zapis MPEG-2 z tunera? 3. macie inne propozycje za te cene? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Co do zasilacza to niech go bezwzględnie wymienii , do 60 zł można dostać fortrona na allegro . Z Codegenem nic nigdy nie wiadomo . co do vga , lepiej brać 7300GT od palita . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-cinek- Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 co do zasilacza to Fortron albo Delta z allegro, a codeguano możesz wyrzucić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Według mnie lepiej wziąć sempron 3000+ am2 180 abit kn9/biostar tforce 260 1gb a-data vitesta 260 Delta z allegro 60 Palit 7300gt 280 Wychodzi trochę taniej i według mnie DUZO lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michomis Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Według mnie lepiej wziąć sempron 3000+ am2 180 abit kn9/biostar tforce 260 1gb a-data vitesta 260 Delta z allegro 60 Palit 7300gt 280 Wychodzi trochę taniej i według mnie DUZO lepiej. no tak, ale czy ten procek starczy do przechwytywania obrazu z tunera? do tego chyba przyda sie HT? co do karty graficznej to faktycznie macie racje - zreszta przeczytalem przed chwila jeden test plyt glownych, gdzie napisali ze ten gigabyte ma problemy z kartami z serii X1000 (za blisko sa gniazda pamieci). co do pamieci to wolalbym jej wlozyc tam cos w dualu niz jedna kosc 1024MB ale i tak dzieki za propozycje. Czekam na kolejne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 No HT daje troche ale do tunera starczy S64. Co do ramu to można wziąć w dualu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Wg. mnie Semp na AM2 będzie lepszy niż P4 531. NeoMagNeT sklecił całkiem rozsądny konfig. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michomis Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 (edytowane) Wg. mnie Semp na AM2 będzie lepszy niż P4 531. NeoMagNeT sklecił całkiem rozsądny konfig. rozumiem. a prosze mi powiedziec czy ten Sempron bedzie dawal zauwazalny wzrost wydajnosci wzgledem obecnego Celerona 1,7 GHz na S478, a do tego 256 MB PC2700 na pokladzie? bo wydaje mi sie ze chyba nieznacznie przyspieszy? zaznaczam ze system bedzie smigal na fabrycznych ustawieniach Edytowane 25 Lutego 2007 przez michomis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Powiem tak: Byłem (a w zasadzie dalej jestem) posiadaczem Petnium IV 2GHz, który poza wyższym zegarem i 256KB l2 cache (zamiast 128) jest podanym przez Ciebie Celeronem (też rdzeń Willamette, też fsb 100(400)MHz etc.) Ostatnio złożyłem konfig na Sempronie 2600+ (1.6GHz, 128KB l2 cache) Na dodatek P4 leciało na 512mb ram, a Sempa odpaliłem na pożyczonej kostce 128Mb (mój ram padł... ahh te części z Vobisu...). Wynik: Czas instalacji o/s -> 0:1 dla Sempa Ogólny komfort w 2d -> 0:1 dla Sempa Instalacja oprogramowania, rozpakowywanie archiwów etc. -> 0:1 dla Sempa. Przy mniejszej ilości RAM'u (a więc hdd bardziej obciążony) mam większy komfort pracy... Oczywyście wiele wnosi też płyta główna... (Na P4 albo VIA P4X266 albo SIS 648, a tu nForce 3 250). Oba procki chodzą na default'owych taktowaniach, napięciach etc. Na dodatek Semp jest chłodniejszy od P4 (P4 po 12 godzinach grania: Proc - ~50' C, mobo - ~30' C, a Semp po 12 godzinach grania (i to juz na 7300GT, który wydziela więcej ciepła niż stary 9550XT): Proc - ~30' C, mobo - ~25' C) Buda otwarta, P4 chłodzonym coolerem od Cooler Master + pasta OCZ Ultra+, a Semp box cooler + standard pasta. Więc podsumowując: Jak dla mnie da się zauważyć różnice w wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michomis Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 (edytowane) Powiem tak: Byłem (a w zasadzie dalej jestem) posiadaczem Petnium IV 2GHz, który poza wyższym zegarem i 256KB l2 cache (zamiast 128) jest podanym przez Ciebie Celeronem (też rdzeń Willamette, też fsb 100(400)MHz etc.) (...) Jak dla mnie da się zauważyć różnice w wydajności. dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. pozostaje tylko pytanie o ile bardziej szybszy od Semprona bedzie P4 531. no i czy warto inwestowac w AM2 skoro juz niebawem AMD zmieni podstawke, a intel na razie nie (o ile mi wiadomo). W kazdym razie dziekuje wszystkim za szybka i rzeczowa pomoc. Mam jeszcze pare dni wiec przemysle i skonsultuje to z przyszla nabywczynia :) edit: a moze zna ktos na szybkiego linka do testow/porownan Sepma z Pentiumem? Edytowane 25 Lutego 2007 przez michomis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Wątpie żeby ten P4 był szybszy ad tego sempa, a w am2 warto inwestować bo mimo ze amd wprowadzi am3 to te proce bedą kompaktybilne wstecz z am2. Intel nie zmienia podstawki, ale co z tego jezeli trzeba zmieniać mobo bo nowsze proce już nie odpalą. Teraz sprawa dualu, sprawdzałem na swoim kompie, na sempronie 3000 własnie co daje dual, i powiem że daje..... kilka punktów w syntetykach. Moim zdaniem lepiej dać teraz 1gb a w przyszłości ewentualnie dorzucić drugą kość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XvAK Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 edit: a moze zna ktos na szybkiego linka do testow/porownan Sepma z Pentiumem? http://www23.tomshardware.com/cpu.html?mod...1&chart=188 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michomis Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 sam juz niewiem. jakos nie miesci mi sie to w glowie zeby P4 3 GHz z 1MB cache i szyna 800 MHz, byl szybszy od Semprona 400 MHz (chociaz inaczej sie liczy FSB w AMD, no i 3000+ oznacza niby 3 GHz), taktowanego 1,6 GHz z tylko 256kB cache. jaki parametr przebija tu intela? znalazlem tez taki artykul, nie czytalem calego, ale spojrzcie na te wykresy: http://www.digital-daily.com/cpu/sempron_3...939/index02.htm nie krecony Sempron (co prawda na S939) wypada gorzej niz Pentium 531, a niekrecony wlasnie bedzie uzywany. czy podstawka AM2 da taka wydajnosc ze Semp przebije pentiuma? wytlumaczcie mi to prosze bo sie pogubilem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Zrobiliśmy niedawno z kolegą test wydajności kompów : Komp kolegi : Pentium4 3Ghz 531 1Mb Cache Sapphire X600Pro 256Mb (def. 400/500) 1Gb Ram Mój komp : Sempron64 2600+@~3300+ s.754 1,6Ghz@2,1Ghz 128kb Cache Gigabyte X600Pro 128Mb (OC 400/500@500/600) 640Mb Ram Mimo mniejszej ilości ramu i mniejszej ilości pamięci na grafie w moim kompie Wolf ET, F.E.A.R i COD2 chodziły u mnie lepiej, a proc był znacznie chłodniejszy. Inny test : na grze Hard Truck 18 Wheels Of Steel Komp kolegi : Pentium4 1,6Ghz 256Mb Ram Ati Radeon 7000VE 64Mb Mój komp : AMD Duron 1,2Ghz 256Mb Ram GeForce 2 MX400 64Mb 128bit edition U kolegi gra chodziła na 640x480 średnie detale (ew. 800x600 niskie detale - mocno cięło). U mnie gra chodziła spokojnie na 800x600 wysokie detale lub 1024x768 średnie detale i wogóle nie cięło. Wniosek : Architektura Pentium4 jest stworzona do wielu Mhz, a nie do wydajności. Intel niedawno przejrzał na oczy, że coraz mniej ludzi się nabija w butelkę i kupuje AMD, więc wypuścił Core2Duo. Już widać między wierszami, że przyznają się do błedu z P4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 @michomis te wyniki tylko na tych wykresach tak wyglądają, ale w rzeczywistości nie odczujesz takiej różnicy, pozatym od dawna wiadomo że A64 i S64 są DUŻO lepsze do gier niż P4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 @michomis te wyniki tylko na tych wykresach tak wyglądają, ale w rzeczywistości nie odczujesz takiej różnicy, pozatym od dawna wiadomo że A64 i S64 są DUŻO lepsze do gier niż P4.Dokładnie. Zestaw NeoMagNeT'a jest dużo bardziej opłacalny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michomis Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 (edytowane) ok, przemysle to, troche jeszcze poczytam i podejmiemy dezycje. dziekuje wszystkim za opinie i szybka pomoc! edit: a ten komp raczej do gier nie bedzie uzywany, chyba ze jako emulator Atari ;) podkrecany tez nie bedzie Edytowane 26 Lutego 2007 przez michomis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 (edytowane) Ja sądze że dziewczynie przyda się bardzieć coś takiego Athlon 3600+ x - 331 zł Płyta Asus M2NPV-VM mATX VGA - 290 zł DDR2 2x512MB PC5300 667MHz Goodram - 245 zł Fortron 350 - 39 zł Allegro Sprzęt z Apollo ... niestety nie mają abitów z grafą na AM2. Za reszte niech koleżanka sobie kupi kamerke internetową lub inny gadżet z którego będzie dużo bardziej zadowolona niż z GF 7300GT. Co do sprzętu ... Procek pozwoli na odpalenie 20 komuniaktorów , 12 stron www najnowszych czasopism , 5 wordów i 8 prezentacji ... jednocześnie może jeszcze słuchać muzyki i oglądać film ... Jej potrzeba czegoś wydajnego do pierdół żeby szybko chodziło i było kolorowe ... a nie kart które po V modzie walą 17 000 ptk w 3dmarku 2003 ;) Pracuje troche w tej branży i już nie jeden nie potrzebny komputer sprzedałem ... zapewniam was że liczy się to czy ktoś jest zadowolony z kompa i na ile jest go wstanie wykorzystać niż to ile komp wali 3dmarków ... Pozatym na tym konfigu spokojnie pogra w Obliwiona czy Gothica 3 ;) Edytowane 26 Lutego 2007 przez Ower_lolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 (edytowane) Płyta Asus M2NPV-VM mATX VGA - 290 zł (...) Pozatym na tym konfigu spokojnie pogra w Obliwiona czy Gothica 3 ;) Żartujesz oczywiście?? Chyba że bierzesz pod uwage rozdziałki 640x480, najniższe detale i max 20fps. Za reszte niech koleżanka sobie kupi kamerke internetową lub inny gadżet z którego będzie dużo bardziej zadowolona niż z GF 7300GT. Nie rozumiem, co ma wspólnego kamerka z kartą graficzną?? Na kamerze nie odpalisz nowszych (ani żadnych) gier. Na integrze w nic nie zagra, a nie wiesz czy czasem nie zechce w coś zagrać. Co do proca to się zgadzam, tylko fundusze nie wystarczą. Edytowane 27 Lutego 2007 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 (edytowane) ja grałem w obliviona ... na 800/600 na sempronie 2800+ i 1gb ram ... i nie miałem ścinek ... Co do reszty gierek to w Counter - Strika można grać spokojnie czy 1.6 czy source , wszystkie gry online też wymiatają ... wiem że ta karta nie jest do gier ale moge sie założyć że nie będzie odpalać na tym kompie Crisisa ... a kamerka ma to do karty graficznej że więcej skorzysta z kamerki niż z mocnej grafiki ... Zresztą ... PALIT 7100GS 512MB TC DDR3 128MB - 159 zł Allegro To może <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> za kamerki ... Płyta Abit KN9 - 285 ... a tą płyte zamiast tamtego Asusa ... Do tego konfigu sie już nie doczepisz ... bo ten palit do 7000 ptk w 3dmarku 2003 powinien dojść jak sie będzie bawić w OC ... Zresztą ... i tak wiem że ta karta będzie dużo za mocna ... pozdro ... Edytowane 27 Lutego 2007 przez Ower_lolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 No nie wiem, teraz trzeba by było spytać tej koleżanki na czym bardziej jej zależy, ale już nie będę się wtrącał. Wybierze zestaw który będzie bardziej odpowiadał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michomis Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 (edytowane) No nie wiem, teraz trzeba by było spytać tej koleżanki na czym bardziej jej zależy, ale już nie będę się wtrącał. Wybierze zestaw który będzie bardziej odpowiadał. Wasze sugestie wezmiemy pod uwage. A kolezanka jak juz napisalem giercowac nie bedzie, 3d marka raczej tez nie odpali bo sama nie wie co to. Glownie net, filmy i zabawa z tunerem. Na razie udalo mi sie kupic dla niej zasilacz modecom mc-350 z allegro za 79 zl (uzywka). Mysle ze to dobry wybor. Reszte sprzetu kupie w sklepie na zywo jak zdecydujemy ktora platforme wybrac - Sempron czy pentium 4. a poza tym zapomnialem na wstepie dodac ze plyta glowna musi miec 2 kanaly IDE, trzeba bedzie wiec glebiej poszukac. Edytowane 27 Lutego 2007 przez michomis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...