Jump to content
capone

Celeron 430 I 440

Recommended Posts

To z tego że ma jeden rdzeń, wiadomo że w większości tych testów dual core będzie szybsze.

W gierkach już tak nie odstaje, choć 512 kB cache to już jednak troche mało dla tych procków.

Przeciez wlasnie o gierkach mowilem wedlug testow z egieldy :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

W gierkach jednowątkowych różnice jakieś powalające nie są (Doom 3 czy Quake 4 owszem). Owszem fakt, są większe między Celeronami i E2xxx niż między E2xxx a E4xxx, ale tu właśnie mały cache to powoduje.

 

Ogólnie procesor rzeczywiście nie jest rewelacją, ale na przeczekanie do Core 2 Duo jest świetny. Przesiadłem sie z Semprona S939 @ 2.4 GHz i różnica jest bardzo duża.

 

W wakacje zmienie mobo na być może abita na P35, zobaczymy czy sie uda większe OC. Jak nie to pomyśle nad jakimś selektem Core 2 Duo, a może i przeczekam już do Penryna.

 

Póki co mam zaległości w grach od wielu lat, więc najpierw nadrobie te z 2001-2003, do tego mi ten proc i grafa zupełnie wystarczą, jak i do innych zastosowań domowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

D420-bawię się nim od godziny.Zakupiony na potrzeby serwerka, w tandemie z opuszczoną P5W DH.( :blink: )

Ustawiłem 2,4 GHz na def Vcore ,ruszył z kopyta. :) Wiatrak BOX,ale z C2D jest trochę solidniejszy,ale tempy spoko.zreszta sami zobaczcie:

 

Dołączona grafika

 

jak widać w Pi 16 zegar 2,4GHz D-420 skroił 4-litery mojemu Opkowi przy zegarze 3,0GHz!

O temperaturach i Vcore to juz nie wspominam,A-64 3GHz n acodzień to już nie lada wyzwanie,nie każdy egz tak potrafi,mój Opek np tylko na WC i to z lodem.

Zresztą co się będę rozpisywał ten screen mówi sam za siebie. :)

I nie każcie mi go kręcić wyżej. :lol2:

Acha. działa obniżenie mnoznika na mojej mobo. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówiłem,nie każcie mi kręcić wyżej :lol2:

 

8x375 1,4V, na def juz nie szło zapodałem bez zbędnych ceregieli 1,4V

 

Dołączona grafika

 

Ricci, nie wymiękaj :) Zobacz przynjamniej do ilu doleci na BOXie :D

W ogóle mnie nie słuchacie,mówiłem że to nie do kręcenia. :lol2:

Nie bądź lama, załóż FCta i kręć do bólu :P

Tutaj musze przejść na ciemną stronę mocy,z tym że nie wiem czy na Dark odpali bo ona nie obsługuje 200MHz fsb (min 266MHz) :)

Dojedz ponad FSB 400MHz bo chce zobaczyc czy ma FSB Wall'a... Ja tez bede mial 420... to dam znac jak smiga na P5N-E SLI

Dobra. :)

11 minut na 2.40 GHz? Jak żeś to zrobił?

A, co dobry? trochę trenuję tą dyscyplinę. :) Edited by Ricci

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mr Wall przywitał mnie na wys.387MHz. :unsure:

 

Dołączona grafika

 

Zrób moda na 266MHz i będzie ;)

Jak widać nie będzie to konieczne. :)

Ricci serio pytam, bo chyba pamięci 500 MHz przy FSB 300 MHz aż tyle nie dają?U mnie jak w podpisie było 12:40. W sumie jeszcze zrobie wyłączając wszystko ale wątpie żeby to jakoś dużo dało.

Serio odpowiadałem,wynik zrobiony na takim ustawieniu, boot z biosu,żadne clockgeny nie były używane.975X jest szybkim chipsetem,memki też wysoko idą na ostrych alphach.Cieszę się,że wynik jaki wyszedł jest "nie do uwierzenia". :)

fajowy cep :|

Mam taką osobistą prośbe do Ciebie - zrób na tych 3Ghz benchmark win rara oki? :D

Zarzuć linka do tego bencha,to zrobię. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja mam 710 na 3,68Ghz na dwóch jajkach...

bo myśle czy zmienić mobo bo nie daje rady z tym prockiem, czy procka na jakiegoś niej prądozernego, coby asrock miał spokojną śmierć :D

I chyba zainwestuje w mobo sprzedając asrocka.. przy okazji podgonie pentiuma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam problem

Mam płytke taka jak tu http://www.capslock.pl/produkty/msi_p4m890...ata)_matx/21568

i mam problem z podkręceniem Celerona 420

 

Miałem pamieci 2x 512ddr2 533mhz i przy podnoszeniu Fsb do 220mhz działało ok. po prezekroczeniu 220mhz system nie odpalil i co dziwne straciłem system błędy na dysku itp.

Zmieniłem pamieci na 1GB Kingstone DDR 533 i już lepiej ale czemu tak słabo. Ustawiam pamieci na predkosc 400mhz daje szyne na 266mhz i odpala ale co dziwne dysk wykrywa jako np 8gb lub 300gb a powinno być 120gb

Nie wiem czemu ciągle coś ma zwiazek z dyskiem :(

Mam ustawione PCI freq - 32mhz wiec powinno być zablokowane :(

Co ciekawe po odlaczeniu dysku wstaje ten celeron nawet na 3400mhz i nawet mi Ubuntu z live cd poszlo i sie zaladowalo i dzialalo bez zarzutu. WIec czemu dysk marudzi :( ? Zmieniłem biosa na najnowszego jaki jest

Czyżby blokada PCI nie działała ? ale czemu CD startuje a dysk nie powyzej 220mhz :(

Aha dodam ze dysk jest na SATA 1 ustawiony jako IDE czy na Raid i tak i tak nie startuje i zle go wykrywa :(

Edited by Puffy

Share this post


Link to post
Share on other sites

ustaw pci na 33mhz

pci express na 101mhz

FSB 270

i jedziesz

Nadal bez dysku działa podkręca sie itp ale jak podłącze dysk na sata to nie wykrywa go poprawnie strasznie to dziwne :( Pci=32mhz wiec w czym problem nie wiem :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to tak - max FSB na jakim bootuje to 343mhz.

Po ustawieniu 344mhz w biosie, nie startuje, włacza sie kilka razy i resetuje ustawienia biosu.

Natomiast w windzie jestem w stanie dojechać tak nawet stabilnie do FSB 350, w porywach do 355 :)

Mam wrazenie ze to pamięci mi się już sypią, na walla to chyba jeszcze ciut za wczesnie :/

Niewazne jakie napięcie dam prockowi, dzieje sie tak samo :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja mam procesor intela 420 i maksymalna wartosc do jakiej doszedlem to 2.36 ghz .Moja plyta glowna to AsRock 4CoreDual-VSTA VIA PT880 Ultra.Jak ustawiam wiecej to komp sie nie wlacza co moze byc przyczyna ? plyta ma blokade ? Pomoze zmiana biosu od plyty ? Czym mierzycie temperature tego procesora ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now





×
×
  • Create New...