Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

hm... tyle że w zakresie oszczędzania energii C2D są spore różnice między E4x00 a E6x00 no i spore różnice są także w rzeczywistym poborze energii.. A może zapytam inaczej - z jakim napięciem pracują te procki nominalnie i do jakiej częstotliwości obniżają taktowanie przy braku obciążenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benchmarki masz w tym watku, to sobie przejrzyj

Moim zdaniem lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> c2duo z wiekszym cachem czyli najlepiej te z 4MB...

Ale jesli ci swapuje podczas renderingu to na pewno lepiej kupic RAM

Pamietaj ze moim zdaniem e2160 moze sie krecic lepiej bo ma mniej cache

Edytowane przez marx2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E2160 i E2140 będą się kręciły identycznie, no ale musimy najpierw trafić dobrą sztukę, żeby coś wyciśnąć :wink:

Pentiumy E to Allendale, tylko z wyłączoną, albo w jakiś sposób niesprawną połową L2 :) Grzeje się niemal tak samo :wink:

Edytowane przez arek1313

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie beda sie identycznie krecic bo maja rozny mnoznik

jak polowa cache jest wylaczona tzn ze jest mniejsze prawdopodobienstwo ze cos w tym cache bedzie przy podkrecaniu nawalac, wiec mniej cache=lepsze podkrecanie. Natomiast grzanie faktycznie bedzie takie samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie beda sie identycznie krecic bo maja rozny mnoznik

jak polowa cache jest wylaczona tzn ze jest mniejsze prawdopodobienstwo ze cos w tym cache bedzie przy podkrecaniu nawalac, wiec mniej cache=lepsze podkrecanie. Natomiast grzanie faktycznie bedzie takie samo.

fachowcy fachowcy <_< <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak odpali ktos cinebench 2003 lub 9.5 na 3ghz e2xxx

czy cykor nie pozwala

fachowcy fachowcy <_< <_<

ta usterka :damage_wall:

podobno juz nawet listnosz ze zlotopolskich kreci swojego e2xxx a :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak odpali ktos cinebench 2003 lub 9.5 na 3ghz e2xxx

czy cykor nie pozwala

ta usterka :damage_wall:

nie miałem czasu wyjmować E2160 z GB 945 więc na nim test - tylko na 266x9/1,175V bo przy większym FSB LAN sie wykracza - SB I NB parzą :) chyba czeka mnie zmiana mobo w serwerze ;)

post-597-1179781638_thumb.jpg

Edytowane przez Raptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie miałem czasu wyjmować E2160 z GB 945 więc na nim test - tylko na 266x9/1,175V bo przy większym FSB LAN sie wykracza - SB I NB parzą :) chyba czeka mnie zmiana mobo w serwerze ;)

brisbane o tych taktach robi 33 sekundy w cinebench 9.5

co w 64 bitach roznica zapewne sprowadza sie do 0 s bo jak wiadomo brak makrufuzji w c2d potrafi odbic sie czkawka w 64 bitach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komuch, po co piszesz o tym Brisbane w tym temacie? Przecież wiesz, że jest słabszy wydajnościowo i gorzej się podkręca od E. Przytaczasz ciągle Cinebencha. Czy to jedyny program do porównywania wydajności CPU? Proszę miej litość...

BTW: gość z pclaba podobnie wojował sobie na forum i dostał bana. Nie wiem czy to może nie Ty... (zedzior)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW: gość z pclaba podobnie wojował sobie na forum i dostał bana. Nie wiem czy to może nie Ty... (zedzior)

Dobrze zgadłeś, a u nas dostał bana już razy kilkadziesiąt.

Co do tematu, gdybym teraz miał składać kompa, wybrałbym E2140 i jakieś lepsze mobo na P35. Ten pentium @3Ghz spokojnie starczy na rok, chociaż nie wiem, jak sprawa wygląda w wymagających grach (min. fps)- te wszystkie 3dmarki, benchmarki nic nie wnoszą w tej kwestii.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komuch, po co piszesz o tym Brisbane w tym temacie? Przecież wiesz, że jest słabszy wydajnościowo i gorzej się podkręca od E. Przytaczasz ciągle Cinebencha. Czy to jedyny program do porównywania wydajności CPU? Proszę miej litość...

a czy gry to jedyny odnosnik

brisbane to glowny przeciwnik sporo zreszta tanszy od e2xxx a poza grami zadnych testow ze starcia nie ma

O czymś nie wiem?

najwyrzniej tak jezeli chodzi o 64 bity intelowi nie udalo sie wszystkiego skopiowac Edytowane przez komuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brisbane o tych taktach robi 33 sekundy w cinebench 9.5

co w 64 bitach roznica zapewne sprowadza sie do 0 s bo jak wiadomo brak makrufuzji w c2d potrafi odbic sie czkawka w 64 bitach

W 64 bit Vista na P5K i E2140@3060MHz odnotowałem 505 pkt. w teście renderingu i jeśli dobrze pamiętam 1,86 wskaźnik dla dwu jąder.

Zadowolony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekaj czekaj, czyli w 64 bitach makrofuzje się wyłączają? :lol:

poczytaj sobie na pclabie bo nie mam zamiaru ciebie uswiadamiac

W 64 bit Vista na P5K i E2140@3060MHz odnotowałem 505 pkt. w teście renderingu i jeśli dobrze pamiętam 1,86 wskaźnik dla dwu jąder.

Zadowolony?

tak zadowolony

x2 3ghz 514 pk

Edytowane przez komuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawie (tzn. nieciekawie) wyglądają pierwsze testy celerona-l

Podaję link do aukcji

http://allegro.pl/item198238527_procesor_i...fsb800_box.html

Nie widać tutaj wcale tej dużej przewagi jaką miał c2d nad x2. Poza tym biorąc pod uwagę cenę to nie wróżę dużego sukcesu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten celeron jest bez sensu

pomimo wpisu na aukcji "Jego główne atuty (poza oczywiście niską i przystępną ceną) to duże możliwości, obsługa dwurdzeniowości." :) to ma jednak jeden rdzen - za niecale 100zl wiecej mozna kupic e2140 ktory ma 2 rdzenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komuch, chyba umknął Ci fakt, że Brisbane okńczy się ok 3GHz, a E leci sporo wyżej... Zresztą, dziś tego dowiodę.

BTW: na wszystkie wyniki składają się także timingi oraz MHz pamięci.

BTW2: jak dowodzą testy, X2 Brisbane w niektórych testach zegar w zegar jest słabszy od Semprona!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komuch, chyba umknął Ci fakt, że Brisbane okńczy się ok 3GHz, a E leci sporo wyżej... Zresztą, dziś tego dowiodę.

...

A wynika to z tego, że nie sypie błędami po przekroczeniu 55 stopni i przez to lepiej reaguje na wysokie Vcore. Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawie (tzn. nieciekawie) wyglądają pierwsze testy celerona-l

Podaję link do aukcji

http://allegro.pl/item198238527_procesor_i...fsb800_box.html

Nie widać tutaj wcale tej dużej przewagi jaką miał c2d nad x2. Poza tym biorąc pod uwagę cenę to nie wróżę dużego sukcesu.

Ten celeron to jest warzywo dla frajerow , ktorzy dadza sie nabrac na architekture core2. Chyba ,ze jakims magicznym trikiem wszystkie zaczna latac na 4Ghz. Nawet do full pasywnego kompa bym jakiegos Athlonka EE kombinowal.

BTW jest osobny temat o celeronach L.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW: na wszystkie wyniki składają się także timingi oraz MHz pamięci.

BTW2: jak dowodzą testy, X2 Brisbane w niektórych testach zegar w zegar jest słabszy od Semprona!

tak to sobie zobacz milansa osiagi 3.2ghz bo twierdzenie ze 3ghz sie konczy jest zbytnim ogolnikiem

te e2xxx tez w sumie sie koncza w okolicach 3- 3.2ghz na sensowym napieciu podobnie jak e4300 a pozatym sa drozsze

zreszta taki brisbane jest na przeczekania do nadejscia niszczyciela phenoma

zreszta w 64 bitach ewentualne straty brisbane odrabia a czemu istotne sa 64 bity :

1. jest juz vista 64 bitowa

2. bedzie ut3 64 bitowy a i zapewne inne gierki na ue3.0

3. bedzie crysis 64 bitowy

4. powoli coraz wiecej programow 64 bitowych bedzie

5. dzieki 64 bitom performance per wat rosnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ze celerony sensu nie maja, a potem to juz leci wg ceny: najtansze athlony x2, potem PentiumE i c2duo. Chyba ze ktos ma specyficzne zastosowania, np glownie renderuje w Cinebench ;) albo ma system nie obslugujacy wieloprocesorowosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi